Krakkóban legolcsóbb a sör, Budapest a 18. helyen áll

Krakkóban, Kijevben és Pozsonyban a legolcsóbb, Genfben, Hongkongban és Tel-Avivban a legdrágább a sör a GoEuro honlap 2015-ös sörárindexe szerint.

A kimutatásban Budapest a 18. helyen áll a világ 75 nagyvárosából. Az index összeállításakor minden városban az öt legnépszerűbb importsör és a legkedveltebb helyi sör 0,33 literes kiszerelésének árát hasonlították össze, külön szerepeltetve a bolti árat és a főbb hotelláncok bárjaiban elkért összeget. A kettő átlagából állították föl a rangsort.E szerint az első kilenc helyezettnél - közép-kelet-európai és latin-amerikai nagyvárosokban, valamint az indiai Újdelhiben - nem éri el a 2 dollárt (560 forintot) a 0,33-as kiszerelésű sör ára, míg a hét sereghajtónál - Miamiban, Szingapúrban, New Yorkban, Oslóban, Tel-Avivban, Hongkongban és Genfben - meghaladja az 5 dollárt az átlagár, sőt a két legdrágább városban 6 dollárnál is több. A bolti árak alapján Budapest 0,82 dolláros (230 forintos) átlaggal a 9. legolcsóbb város a 75-ös rangsorban. A hotelek bárjában a 0,33 literes csapolt sör ára átlagosan 3,90 dollár (1100 forint) a magyar fővárosban a GoEuro szerint, a kettő átlaga 2,36 dollár, Budapest ezzel került a 18. helyre.

A honlap közli azt is, hogy mennyi az egyes országokban az egy főre jutó éves sörfogyasztás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, és ebből az adatból és a GoEuro által számított átlagárból megbecsüli, hogy az egyes városokban mennyit költenek sörre fejenként. E szerint a közép-kelet-európai és latin-amerikai nagyvárosok túlnyomó többségében lakosonként 500 és 700 dollár közötti összeget költenek sörre egy évben - Budapesten 627 dollárt.

A nagy - fejenként évi 120-130 liter körüli - sörfogyasztás miatt fejenként és évente 1000 dollárnál is többet költenek sörre többek között Prágában, Münchenben, Frankfurtban és Bukarestben, az Európán kívüli városok közül pedig Torontóban.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.