Kulisszatitkok a Szent István Nap Kenyeréről

A hagyomány és innováció találkozásaként 2023-ban is megrendezték a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét. A győztes Heim Endre, a Heim Sütöde fiatal tehetsége lett.

A Heim Sütöde Dunabogdány csodás Duna-partján található, itt alkotta meg Heim Endre a Szent István-napi győztes kenyeret idén.

Endre mindenki kedvenc gasztroangyalával, Borbás Marcsival beszélgetett arról, hogy mit is tudhatunk a 2023-as nyertes termékről:

  1. A kenyér megalkotásakor kovászos technológiát alkalmaztak, a győztes termék egy vadkovászos kenyér. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem tartalmaz élesztőt, csak lisztet, vizet és sót.
  2. Ez egy durum kenyér, tehát nagyságrendileg 75 százalékban durumlisztet és 25 százalékban BL 80-as kenyérlisztet tartalmaz.
  3. A kenyérnek különleges jellemzője az is, hogy hosszan, 16 órán át kelesztik egy speciális hűtőben, ami magasabb hőfokon működik, mint az otthoni hűtők. Endre magyarázata szerint ez a hosszabb, hűvösebb kelesztési folyamat még fermentáltabb, könnyebben emészthető és rendkívül ropogós kérget eredményez.
  4. Az idei Szent István-napi kenyeret az államalapítás napján, nemzeti szalaggal díszítve lehet megvásárolni az ország számos pontján.

A Magyar Ízek Utcájában augusztus 18. és 20. között mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy megkóstolja a 2023-as Szent István napi kenyeret. A standokon a Magyar Pékszövetség versenyének másik két díjazott terméke is kapható lesz, az idei Innovatív kenyér és a nyertes Sétáló Sütemény.

Forrás: Magyar Pékszövetség


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.