Leáldozott a gyorséttermeknek Toscana-ban

Hadjárat kezdődött a kebab és a gyorséttermek ellen Toszkánában - adta hírül az MTI.

Forte dei Marmi híres fürdővárosának tanácsa megtiltotta új gyorséttermek nyitását, mert "egyre inkább kiszorítják a tipikus toszkán vendéglátóhelyeket a kisvárosból".
A városi tanács szerint a színes gyorséttermek nem összeegyeztethetőek a fürdőváros építészetével, ráadásul a turisták beszennyezik a várost a pizzaszeletek és hamburgerek csomagolásával.
"Nem akarunk olyanok lenni, mint bármely másik helység. Mi meg akarjuk védeni kulturális identitásunkat" - hangoztatta Umberto Buratti polgármester.
Forte dei Marmi nem az egyetlen toszkán város, ahol feketelistára került a gyorséttermi étkezés. 2008-ban Lucca tiltotta meg, hogy a középkori központban "etnoéttermek", gyorséttermek és szexshopok nyíljanak, hogy "megvédjék a város centrumának gasztronómiai hagyományait és építészeti jellegzetességeit". Előírták továbbá, hogy minden étteremben legalább egy ételnek a régió tipikus fogásának kell lennie.
"Kebabválság" robbant ki a Padova közelében lévő Cittadellában is: a városvezetés megtiltotta a török és arab konyhában népszerű nyárson sült húsok árusítását. "Ez az étel nem része hagyományainknak és identitásunknak" - mondta el Massimo Bitonci polgármester, aki egyébként a bevándorlás ellen is síkra szállt. A tilalom heves kritikát váltott ki az emigránsok körében. (forrás: MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.