Lebomló gasztro-design Japánból

Valljuk be, a papírtányér és papírpohár használata eddig nem a környezettudatosságot juttatta eszünkbe: épp ellenkezőleg, egyszer használatos, eldobható partikellékekként ragadtak tudatunkba. A japán Wasara tervezői ezen túllépve egy teljes mértékben lebomló, komposztálható papír étkészletet hoztak létre - írja Müller Kinga a hg.hu blogon.

Az alkotáskor a kiindulópont az egyik legkifinomultabb és igen gazdag étkezési kultúra és a vendéglátás fontosságának hagyománya volt számukra: a japán gasztro-kultúra.

 Olyan elegáns, áramvonalas formákat hoztak létre, amelyek a barátoknak vagy családnak szervezett eseményeken az ételek egyediségének kiemelése mellett a japán esztétikai és minőségi örökséget is hűen tükrözik.

A papír étkészlet alapanyagai a cukorgyártás melléktermékeként létrejövő préselt cukornád, illetve a gyorsan fejlődő bambusz és nád-cellulóz. Az alapanyagok minimális környezeti terhelést okoznak, és szennyeződésektől mentes cellulóztartalmuk miatt tökéletesen lebomlanak. A nyersanyag-források hatékony felhasználását érik el ezzel, hisz az említett anyagok korábban mezőgazdasági hulladékként szerepeltek. Az újszerű kombináció vízálló, hűtőben és mikróban egyaránt használható anyagot eredményez, amely egyedülálló a papír étkészletek piacán.

A Wasara a japánokra jellemző természetközeli designt tartja szem előtt. A készlet darabjai kényelmesen megfoghatók, illeszkednek a kéz formájához, finoman vezetett organikus vonalaik a teríték egyéniségének mutatói. A vendéglátó így az étkek élvezetéhez nem csak az ízekkel, hanem a látvánnyal is hozzájárulhat. (szöveg és kép: hg.hu blog)


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.