Lebomló gasztro-design Japánból

Valljuk be, a papírtányér és papírpohár használata eddig nem a környezettudatosságot juttatta eszünkbe: épp ellenkezőleg, egyszer használatos, eldobható partikellékekként ragadtak tudatunkba. A japán Wasara tervezői ezen túllépve egy teljes mértékben lebomló, komposztálható papír étkészletet hoztak létre - írja Müller Kinga a hg.hu blogon.

Az alkotáskor a kiindulópont az egyik legkifinomultabb és igen gazdag étkezési kultúra és a vendéglátás fontosságának hagyománya volt számukra: a japán gasztro-kultúra.

 Olyan elegáns, áramvonalas formákat hoztak létre, amelyek a barátoknak vagy családnak szervezett eseményeken az ételek egyediségének kiemelése mellett a japán esztétikai és minőségi örökséget is hűen tükrözik.

A papír étkészlet alapanyagai a cukorgyártás melléktermékeként létrejövő préselt cukornád, illetve a gyorsan fejlődő bambusz és nád-cellulóz. Az alapanyagok minimális környezeti terhelést okoznak, és szennyeződésektől mentes cellulóztartalmuk miatt tökéletesen lebomlanak. A nyersanyag-források hatékony felhasználását érik el ezzel, hisz az említett anyagok korábban mezőgazdasági hulladékként szerepeltek. Az újszerű kombináció vízálló, hűtőben és mikróban egyaránt használható anyagot eredményez, amely egyedülálló a papír étkészletek piacán.

A Wasara a japánokra jellemző természetközeli designt tartja szem előtt. A készlet darabjai kényelmesen megfoghatók, illeszkednek a kéz formájához, finoman vezetett organikus vonalaik a teríték egyéniségének mutatói. A vendéglátó így az étkek élvezetéhez nem csak az ízekkel, hanem a látvánnyal is hozzájárulhat. (szöveg és kép: hg.hu blog)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.