Lóbabból készítenek avokádó-utánzatot

Arina Shokouhi azért hozta létre az Ecovado nevű készítményt, hogy a környezettudatos, brit fogyasztók is lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhessék az eredeti gyümölcs zamatát.

A projekt elindítását az motiválta, hogy az avokádó rendkívül energia- és erőforrás-intenzív terménynek számít. Amellett, hogy egyetlen példány kinevelése 320 liter vizet igényel, Európától többnyire csak igen távol eső zónákban lehet megtermeszteni az ínyencséget, és így a behozatala általában rengeteg szén-dioxid kibocsátásával jár - írja a Store Insider.

Ha ez nem volna elég, az óriási globális kereslet miatt általában gigantikus, ültetvényszerű, monokultúrás gazdaságokban szaporítják a növényt, ami jelentős lendületet ad az erdőtlenítéseknek, és a biodiverzitás csökkenéséhez vezet.

Mindezen felül, hiába az egyik legnagyobb léptékben exportált gyümölcs, sérülékenysége miatt az avokádó fuvarozása nehézkes, és a tranzit alatt elszenvedett károsodások miatt a portéka jelentős része el sem jut az értékesítésig.




Shokouhi abban reménykedik, hogy új termékével az avokádó legfanatikusabb híveinek igényeit az említett hátulütők nélkül is ki tudja majd elégíteni. Ami az összetevőket illeti, az Ecovadót elsősorban lóbab, mogyoró, alma és repceolaj alkotják.

Minthogy a készítmény megteremtésének legfontosabb célja az ellátási lánc szénlábnyomának minimalizálása volt, receptúráját direkt a nagy-britanniai gazdaságokban is gond nélkül megtermeszthető alapanyagokból állították össze.

Shokouhi szerint az avokádó ízének mesterséges előhívása komoly nehézséget jelentett.

A fejlesztő a Deezennek azt mondta, hogy míg az eredeti termény íze meglehetősen diszkrét, a lóbab a magas tannintartalmának köszönhetően olykor igencsak keserű lehet, ami miatt a hüvelyes mennyiségét alaposan ki kellett centizni a termékben. Mint kiderült, a mogyoró hozzáadása ugyanakkor komoly előnyökkel járt, hiszen amellett, hogy magas zsírtartalma miatt krémesebbé tette, az avokádókban felsejlő csonthéjas aromajegyekkel is megajándékozta a kópiát. Ahhoz, hogy az illúzió tökéletes legyen, egy viaszburokkal és egy diófélével még a gyümölcs héját, illetőleg a magját is reprodukálta az alkotó.

Egyelőre nem tudni, hogy az Ecovado először mikor tűnhet fel a kiskereskedelemben.


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?