Lóbabból készítenek avokádó-utánzatot

Arina Shokouhi azért hozta létre az Ecovado nevű készítményt, hogy a környezettudatos, brit fogyasztók is lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhessék az eredeti gyümölcs zamatát.

A projekt elindítását az motiválta, hogy az avokádó rendkívül energia- és erőforrás-intenzív terménynek számít. Amellett, hogy egyetlen példány kinevelése 320 liter vizet igényel, Európától többnyire csak igen távol eső zónákban lehet megtermeszteni az ínyencséget, és így a behozatala általában rengeteg szén-dioxid kibocsátásával jár - írja a Store Insider.

Ha ez nem volna elég, az óriási globális kereslet miatt általában gigantikus, ültetvényszerű, monokultúrás gazdaságokban szaporítják a növényt, ami jelentős lendületet ad az erdőtlenítéseknek, és a biodiverzitás csökkenéséhez vezet.

Mindezen felül, hiába az egyik legnagyobb léptékben exportált gyümölcs, sérülékenysége miatt az avokádó fuvarozása nehézkes, és a tranzit alatt elszenvedett károsodások miatt a portéka jelentős része el sem jut az értékesítésig.




Shokouhi abban reménykedik, hogy új termékével az avokádó legfanatikusabb híveinek igényeit az említett hátulütők nélkül is ki tudja majd elégíteni. Ami az összetevőket illeti, az Ecovadót elsősorban lóbab, mogyoró, alma és repceolaj alkotják.

Minthogy a készítmény megteremtésének legfontosabb célja az ellátási lánc szénlábnyomának minimalizálása volt, receptúráját direkt a nagy-britanniai gazdaságokban is gond nélkül megtermeszthető alapanyagokból állították össze.

Shokouhi szerint az avokádó ízének mesterséges előhívása komoly nehézséget jelentett.

A fejlesztő a Deezennek azt mondta, hogy míg az eredeti termény íze meglehetősen diszkrét, a lóbab a magas tannintartalmának köszönhetően olykor igencsak keserű lehet, ami miatt a hüvelyes mennyiségét alaposan ki kellett centizni a termékben. Mint kiderült, a mogyoró hozzáadása ugyanakkor komoly előnyökkel járt, hiszen amellett, hogy magas zsírtartalma miatt krémesebbé tette, az avokádókban felsejlő csonthéjas aromajegyekkel is megajándékozta a kópiát. Ahhoz, hogy az illúzió tökéletes legyen, egy viaszburokkal és egy diófélével még a gyümölcs héját, illetőleg a magját is reprodukálta az alkotó.

Egyelőre nem tudni, hogy az Ecovado először mikor tűnhet fel a kiskereskedelemben.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.