Lóbabból készítenek avokádó-utánzatot

Arina Shokouhi azért hozta létre az Ecovado nevű készítményt, hogy a környezettudatos, brit fogyasztók is lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhessék az eredeti gyümölcs zamatát.

A projekt elindítását az motiválta, hogy az avokádó rendkívül energia- és erőforrás-intenzív terménynek számít. Amellett, hogy egyetlen példány kinevelése 320 liter vizet igényel, Európától többnyire csak igen távol eső zónákban lehet megtermeszteni az ínyencséget, és így a behozatala általában rengeteg szén-dioxid kibocsátásával jár - írja a Store Insider.

Ha ez nem volna elég, az óriási globális kereslet miatt általában gigantikus, ültetvényszerű, monokultúrás gazdaságokban szaporítják a növényt, ami jelentős lendületet ad az erdőtlenítéseknek, és a biodiverzitás csökkenéséhez vezet.

Mindezen felül, hiába az egyik legnagyobb léptékben exportált gyümölcs, sérülékenysége miatt az avokádó fuvarozása nehézkes, és a tranzit alatt elszenvedett károsodások miatt a portéka jelentős része el sem jut az értékesítésig.




Shokouhi abban reménykedik, hogy új termékével az avokádó legfanatikusabb híveinek igényeit az említett hátulütők nélkül is ki tudja majd elégíteni. Ami az összetevőket illeti, az Ecovadót elsősorban lóbab, mogyoró, alma és repceolaj alkotják.

Minthogy a készítmény megteremtésének legfontosabb célja az ellátási lánc szénlábnyomának minimalizálása volt, receptúráját direkt a nagy-britanniai gazdaságokban is gond nélkül megtermeszthető alapanyagokból állították össze.

Shokouhi szerint az avokádó ízének mesterséges előhívása komoly nehézséget jelentett.

A fejlesztő a Deezennek azt mondta, hogy míg az eredeti termény íze meglehetősen diszkrét, a lóbab a magas tannintartalmának köszönhetően olykor igencsak keserű lehet, ami miatt a hüvelyes mennyiségét alaposan ki kellett centizni a termékben. Mint kiderült, a mogyoró hozzáadása ugyanakkor komoly előnyökkel járt, hiszen amellett, hogy magas zsírtartalma miatt krémesebbé tette, az avokádókban felsejlő csonthéjas aromajegyekkel is megajándékozta a kópiát. Ahhoz, hogy az illúzió tökéletes legyen, egy viaszburokkal és egy diófélével még a gyümölcs héját, illetőleg a magját is reprodukálta az alkotó.

Egyelőre nem tudni, hogy az Ecovado először mikor tűnhet fel a kiskereskedelemben.


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.