A cukrászdákat is érintő bezárási hullámról, a 2024-es év kilátásairól és a klímaváltozás lehetséges hatásairól Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke nyilatkozott a Pénzcentrumnak. A szakértő azt is elárulta, mennyibe kerülhet majd egy gombóc fagylalt átlagosan 2024-ben, hogy mik lehetnek a jövő slágerízei, illetve hogy milyen trendek alakíthatják, mi kerül a tölcsérekbe:
A fagylaltnál nem kell túl nagy áremeléssel számolni egyelőre, vannak, akik a tavalyi áron indítják a szezont és akik emelni kényszerülnek, azok is nagyjából csak 10-15%-os árkorrekciót terveznek, ami még az éves infláció mértékét sem éri el. A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára, de biztosan sokan fogják 500 és 600 Ft között kínálni idén is a fagylaltjukat. A sütemények ára átlagosan 1000 Ft és 1500 Ft között mozog a legtöbb helyen, de talán ebben nagyobb különbség tapasztalható az elhelyezkedéstől és az üzletpolitikáktól függően.
Vannak olyan extrém magasra pozicionált helyek, ahol már elérik, vagy akár meg is haladják a nyugat-európai árakat és 2500-3000 Ft-ba kerül egy desszert, de nem ez az általános. Továbbá, még mindig vannak olyan helyek is, ahol nem érik el az 1000 Ft-os küszöböt a sütemény árak, mert attól tartanak, hogy akkor eladhatatlanok lennének. A keleti és nyugati országrész között hatalmas árkülönbségek tapasztalhatók. A fagylalt még mindig egy nagyon fontos megélhetési forrása egy cukrászdának, fagylalt nélkül nehezen maradna talpon a legtöbb vállalkozás.
Rengeteget fejlődött itthon a fagylaltkínálat az elmúlt években, amihez hozzájárult az Év Fagylaltja verseny is, de az utóbbi évek nemzetközi sikerei is egyre feljebb viszik a magyar fagylalt nívóját itthon és a világ fagylalttérképén is.
A csokoládé, vanília, eper, citrom élvonalhoz hozzácsapódott az elmúlt években a mangó és a pisztácia is. Ezek nélkül elképzelhetetlen egy fagylaltpult kínálata manapság. Az alapízekből fogy a legtöbb még mindig, de az újdonságokra is mindig szükség van, sőt igazi színfolt tud lenni egy-két extrém fagylaltkülönlegesség is.
A Gelato World Cup 2024. fagylalt világbajnokságon elért harmadik helyezés (Somogyi Renáta, Fodor Sándor, Füredi Krisztián, Gácsi Zoltán és Gáborecz István alkotta magyar csapat) is egy újabb hatalmas mérföldkő a szakmánknak és a világ felé is megmutattuk, hogy a magyar cukrászok és fagylaltmesterek igenis a világ élvonalába tartoznak. Szükség van az ilyen sikerekre, hogy szakácsokhoz hasonlóan a cukrászok között is legyenek követendő példaképek.