Magyar topséf vezeti a N28 Wine & Kitchen konyháját

Molnár Márk 20 év után tért haza Magyarországra. Most Budapest legújabb boréttermenek étlapját és új ételeit kreálja, mint chef patron.

Nem nagyon van magyar séf, aki Molnár Márkéhoz hasonló külföldi tapasztalatokkal rendelkezik. Egyelőre még angolul gondolkodik, konyhai csapata alakulóban, az N28 új étlapja azonban már az alapokat tekintve azt tükrözi, amit Márk szeretne.

Az indíttatás

„A gasztronómia szeretetét édesapámnak köszönhetem. Életem első étterme, ahol egy évig dolgoztam, a Berki csárda volt Körmenden. Itt ismertem meg, mit jelent a magyar vendéglátás, és a tophelyekhez képest ezt a tapasztalást lebecsülhetném, de nem teszem, mert nagyon sokat tanultam itt a korábban Németországban is dolgozó séf, Pilnay Zoltán mellett. Amikor visszajöttem Budapestre, a Fausto’s Restaurant és a Chez Daniel konyhájára kerültem. Francia és olasz séfek mellett dolgoztam, a nemzetközi hatások így már viszonylag korán értek. Lehettem volna egy máig is rendkívül ismert tévés személyiség villájában privát séf, de én úgy döntöttem, hogy inkább kimegyek ingyen dolgozni egy hónapra San Sebastianba. Aztán 20 év lett a kint létből”, meséli Márk.

 

20 év külföldön a legjobb helyeken, a sztárséfek mellett

Nemzetközi karrierjének kezdetét 2001-re datálja, amikor pár hónapot a spanyolországi San Sebastiánban töltött. Nincs még egy hely a világon, ahol ilyen koncentráltan találhatnánk Michelin csillagos éttermeket. Ezután a Berasategui Group néhány top baszk éttermében dolgozott, majd Mallorcára és Tenerifére ment. 2003-ban az El Bulliban sztázsolt, ahova évekig visszajárt. Óriási megtiszteltetés volt ez számára, hiszen több mint 10.000 jelentkező közül választották ki. A három Michelin csillagos étterem főszakácsa és társtulajdonosa Ferran Adria, a molekuláris gasztronómia apostola volt.

Spanyolország után Japán következett. Az El Bulliban találkozott a híres Chikara Yamada séffel. Miatta költözött Tokyóba, egy évet töltött itt. Később újra és újra visszatért Chikarával kooperálni. A 2004-es év Barcelona egyik legjobb éttermében, a Comerc 24 étteremben érte. 2005-ben következik Párizs, ahol olyan 3 Michelin csillagos éttermekben dolgozik, mint a Le Taillevent, az Arpege és a Pavillon de Le Doyen. Ez utóbbiban kreatív séf. Fél évet a modern L’Oursin Bistrot konyháján töltött el. 2007-ben már Londonban élt, és a ZUMA kortárs japán étterem séfje volt. 2010-ben segítette a ZUMA Miami megnyitását is. Sztázsolt Peruban Gastón Arcuriónál, Heston Blumenthalnál és kéthetes Alain Ducasse magasfokú kurzusán is részt vett. 2011-ben Dubaiban nyitott több éttermet. Említésre méltó a Buddha Bárból kreált Pán-Ázsia stílusú konyhát képviselő Karma Kafe, mely Márk munkájának köszönhetően három éven át kapta meg a TIME OUT magazin legjobb Pán-Ázsia étterem díját Dubaiban. 2017-ben egy újabb évet tölt Miamiban, ahol Arcady Novikov orosz étteremguru tízmillió dolláros éttermének teljes felépítésében vett részt, a nulláról a megnyitásig követve a folyamatot.

Mielőtt Budapestre visszatért volna, utolsó külföldi állomáshelye Vietnám, Saigon. A VISE Hospitality kulináris igazgatója és innovatív executive séfje. Több más étterem koncepciójának megalkotása és mindennapi koordinálása mellett elsősorban a fúziós Qui Cuisine & Mixology étterem, valamint Hong Kong kantoni konyháját idéző Bao Bei étteremet vezeti.

Amikor hiányzik a család, haza kell jönni

Ilyen előélet után sokan csodálkozhatnak azon, miért jött haza Márk, mit adhat neki Budapest. A családot említi, és azt, hogy mennyire hiányoztak: „A közösségi média meg tudja adni annak az illúzióját, hogy nem vagyok tőlük távol, de édesanyámat két és fél év után láthattam végre a napokban, és ezen jól esik most változtatni”.

Márk Budapesten is folytatja azt a külföldön már jól bevált gyakorlatot, hogy cégcsoportok több vendéglátóipari egységének konyhai kínálatát alkotja meg: „Az N28 egy borétterem, ahol a spanyol és francia tapasztalatból merítek. Az étlapot is úgy építettem fel, hogy ezeknek a déli népeknek az életszeretete sugározzon belőle. Az étlap három fő részre oszlik: van egy nagyon erős pintxo kínálat, ami a tapas kifinomult baszk változata. Ezután jönnek az érlelt húsok, azaz charcuterie, pástétomok és sajtok. Végül pedig következnek a főételek, avagy a nagy tapasok.

A világhírű magyar séf a közérthetőséget favorizálja a konyhán, szerinte ma már a fine dining éttermeknek sem kell pipettákról és ehető virágokról szólnia, viszont a legjobb magyar nyersanyagok használata alapkritérium.  

Lesz gímszarvas chilivel, grillezett kacsamáj, mangalica sonka, tigrisrák redukció

Az elmúlt néhány napban már vizsgázott az étlap. Kedvencnek bizonyult a gímszarvas gulyás ancho chilivel, csomborral, tárkonnyal, szárított erdei gombával és arbequina olíva olajjal leöntve, valamint a mangalica steak zöld chilli szósszal és grillezett padron paprikával. A sztár azonban az N28 Pintxo, ami grillezett hízott kacsamáj, mangalica sonka, tigrisrák, katalán coca kenyér és balzsamecet redukció. 

Forrás: Arterego / Turizmus Online


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.