„A tájékoztató szükségességét az indokolja, hogy a 62/2011-es VM rendelet kapcsán komoly félreértések, félreértelmezések alakultak ki az elmúlt hetekben - mondta a Vendég&Hotel Online kérdésére dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős államtitkára. – Téves sajtóinformációk láttak napvilágot, volt ahol a HACCP teljes eltörlését, máshol annak szigorodását kommunikálták az újságok. Ezért döntöttünk úgy, hogy a szakma szereplőinek és egyidejűleg a sajtó munkatársainak tájékoztatót szervezünk, ahol kellő alapossággal próbáljuk megvilágítani a rendelet gyakorlati jelentőségét, és eloszlatni a félreértéseket.”
Az államtitkár, kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy az esetleges észrevételek hatására a közeli jövőben változtatnának a rendeleten. „Nem változtatni kell, hanem megmagyarázni – mondta dr. Kardeván Endre munkatársunknak.
A sajtónyilvános tájékoztatón dr. Pásztor Szabolcs, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály vezetője a jogszabályok, különösen a 62/2011. (VI.30.) VM rendelet megalkotásának folyamatáról beszélt, majd Deák Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese adott átfogó képet az Európai Unió vendéglátókra, közétkeztetőkre vonatkozó kötelező érvényű élelmiszerjogi szabályairól.
Ezt követően Szepesi Ádám, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztálya minőségellenőrzési szakreferense tájékoztatta a szép számú közönséget az EU több tagállamának kapcsolódó szabályozásáról, végül Zolta Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Vendéglátás és Étkeztetés felügyeleti Osztályának vezetője adott kimerítő tájékoztatást a rendeletről, valamint az előkészítés alatt lévő Jó Higiéniai Útmutatóról.
A tájékoztatóra csaknem megtelt a Vidékfejlesztési Minisztérium színházterme, a résztvevők között talán legnagyobb számban ott voltak a közétkeztetési ágazat képviselői, de a hallgatóság soraiban találkozhattunk Pataki Jánossal, a 480 tagot tömörítő Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnökével, aki egyúttal a Nemzetközi Cukrászszövetség elnöke is, valamint Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével is.