Magyarázom a mechanizmust

Tudósítónktól - Az augusztus elsejével hatályba lépett, a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló VM rendeletről tartott sajtónyilvános tájékoztatót a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kedden.

„A tájékoztató szükségességét az indokolja, hogy a 62/2011-es VM rendelet kapcsán komoly félreértések, félreértelmezések alakultak ki az elmúlt hetekben - mondta a Vendég&Hotel Online kérdésére dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős államtitkára. – Téves sajtóinformációk láttak napvilágot, volt ahol a HACCP teljes eltörlését, máshol annak szigorodását kommunikálták az újságok. Ezért döntöttünk úgy, hogy a szakma szereplőinek és egyidejűleg a sajtó munkatársainak tájékoztatót szervezünk, ahol kellő alapossággal próbáljuk megvilágítani a rendelet gyakorlati jelentőségét, és eloszlatni a félreértéseket.”

Az államtitkár, kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy az esetleges észrevételek hatására a közeli jövőben változtatnának a rendeleten. „Nem változtatni kell, hanem megmagyarázni – mondta dr. Kardeván Endre munkatársunknak.

A sajtónyilvános tájékoztatón dr. Pásztor Szabolcs, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály vezetője a jogszabályok, különösen a 62/2011. (VI.30.) VM rendelet megalkotásának folyamatáról beszélt, majd Deák Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese adott átfogó képet az Európai Unió vendéglátókra, közétkeztetőkre vonatkozó kötelező érvényű élelmiszerjogi szabályairól.

Ezt követően Szepesi Ádám, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztálya minőségellenőrzési szakreferense tájékoztatta a szép számú közönséget az EU több tagállamának kapcsolódó szabályozásáról, végül Zolta Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Vendéglátás és Étkeztetés felügyeleti Osztályának vezetője adott kimerítő tájékoztatást a rendeletről, valamint az előkészítés alatt lévő Jó Higiéniai Útmutatóról.

A tájékoztatóra csaknem megtelt a Vidékfejlesztési Minisztérium színházterme, a résztvevők között talán legnagyobb számban ott voltak a közétkeztetési ágazat képviselői, de a hallgatóság soraiban találkozhattunk Pataki Jánossal, a 480 tagot tömörítő Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnökével, aki egyúttal a Nemzetközi Cukrászszövetség elnöke is, valamint Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével is.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.