Magyarázom a mechanizmust

Tudósítónktól - Az augusztus elsejével hatályba lépett, a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló VM rendeletről tartott sajtónyilvános tájékoztatót a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kedden.

„A tájékoztató szükségességét az indokolja, hogy a 62/2011-es VM rendelet kapcsán komoly félreértések, félreértelmezések alakultak ki az elmúlt hetekben - mondta a Vendég&Hotel Online kérdésére dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős államtitkára. – Téves sajtóinformációk láttak napvilágot, volt ahol a HACCP teljes eltörlését, máshol annak szigorodását kommunikálták az újságok. Ezért döntöttünk úgy, hogy a szakma szereplőinek és egyidejűleg a sajtó munkatársainak tájékoztatót szervezünk, ahol kellő alapossággal próbáljuk megvilágítani a rendelet gyakorlati jelentőségét, és eloszlatni a félreértéseket.”

Az államtitkár, kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy az esetleges észrevételek hatására a közeli jövőben változtatnának a rendeleten. „Nem változtatni kell, hanem megmagyarázni – mondta dr. Kardeván Endre munkatársunknak.

A sajtónyilvános tájékoztatón dr. Pásztor Szabolcs, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály vezetője a jogszabályok, különösen a 62/2011. (VI.30.) VM rendelet megalkotásának folyamatáról beszélt, majd Deák Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese adott átfogó képet az Európai Unió vendéglátókra, közétkeztetőkre vonatkozó kötelező érvényű élelmiszerjogi szabályairól.

Ezt követően Szepesi Ádám, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztálya minőségellenőrzési szakreferense tájékoztatta a szép számú közönséget az EU több tagállamának kapcsolódó szabályozásáról, végül Zolta Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Vendéglátás és Étkeztetés felügyeleti Osztályának vezetője adott kimerítő tájékoztatást a rendeletről, valamint az előkészítés alatt lévő Jó Higiéniai Útmutatóról.

A tájékoztatóra csaknem megtelt a Vidékfejlesztési Minisztérium színházterme, a résztvevők között talán legnagyobb számban ott voltak a közétkeztetési ágazat képviselői, de a hallgatóság soraiban találkozhattunk Pataki Jánossal, a 480 tagot tömörítő Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnökével, aki egyúttal a Nemzetközi Cukrászszövetség elnöke is, valamint Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével is.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.