Magyarázom a mechanizmust

Tudósítónktól - Az augusztus elsejével hatályba lépett, a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló VM rendeletről tartott sajtónyilvános tájékoztatót a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kedden.

„A tájékoztató szükségességét az indokolja, hogy a 62/2011-es VM rendelet kapcsán komoly félreértések, félreértelmezések alakultak ki az elmúlt hetekben - mondta a Vendég&Hotel Online kérdésére dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős államtitkára. – Téves sajtóinformációk láttak napvilágot, volt ahol a HACCP teljes eltörlését, máshol annak szigorodását kommunikálták az újságok. Ezért döntöttünk úgy, hogy a szakma szereplőinek és egyidejűleg a sajtó munkatársainak tájékoztatót szervezünk, ahol kellő alapossággal próbáljuk megvilágítani a rendelet gyakorlati jelentőségét, és eloszlatni a félreértéseket.”

Az államtitkár, kérdésünkre határozottan cáfolta, hogy az esetleges észrevételek hatására a közeli jövőben változtatnának a rendeleten. „Nem változtatni kell, hanem megmagyarázni – mondta dr. Kardeván Endre munkatársunknak.

A sajtónyilvános tájékoztatón dr. Pásztor Szabolcs, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály vezetője a jogszabályok, különösen a 62/2011. (VI.30.) VM rendelet megalkotásának folyamatáról beszélt, majd Deák Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály főosztályvezető-helyettese adott átfogó képet az Európai Unió vendéglátókra, közétkeztetőkre vonatkozó kötelező érvényű élelmiszerjogi szabályairól.

Ezt követően Szepesi Ádám, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztálya minőségellenőrzési szakreferense tájékoztatta a szép számú közönséget az EU több tagállamának kapcsolódó szabályozásáról, végül Zolta Anna, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Vendéglátás és Étkeztetés felügyeleti Osztályának vezetője adott kimerítő tájékoztatást a rendeletről, valamint az előkészítés alatt lévő Jó Higiéniai Útmutatóról.

A tájékoztatóra csaknem megtelt a Vidékfejlesztési Minisztérium színházterme, a résztvevők között talán legnagyobb számban ott voltak a közétkeztetési ágazat képviselői, de a hallgatóság soraiban találkozhattunk Pataki Jánossal, a 480 tagot tömörítő Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnökével, aki egyúttal a Nemzetközi Cukrászszövetség elnöke is, valamint Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével is.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.