Minden cseppje prémium

Idén júliusban először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky, a Macallan regionális márkanagykövete. Anna G. Metaxas előadása megtöltötte a Black Swan bárt. Bártulajdonosok, bartenderek, gasztrobloggerek és újságírók jöttek el, hogy meghallgassák a márkanagykövetet, és persze azért, hogy megkóstolják a 12 és 15 éves Macallan whiskyket.

„A Macallan az egyik, ha nem a legismertebb single malt skót whisky a világon, amelynek neve összekapcsolódott a kompromisszummentes minőséggel, a kifinomultsággal és a tradícióval. A skótoknál az elsők között, 1824-ben bejegyzett whisky márkát Párizsi divatbemutatók és luxus autómárkák kiállításain kínálják fel a vendégeknek.” – mondta Anna G. Metaxas, a Macallan regionális márkanagykövete.

A Macallan tipikusan európai és amerikai tölgyből - kifejezetten a cégnek - készült ex-sherry (olorosso) hordókban érlelődik. A nagykövet hangsúlyozta az érés során elmélyülő ízek jelentőségét, ugyanakkor elárulta, hogy a hordók minősége és azok különleges jellemzője akár még fontosabb is lehet, mint az évek száma. A Macallan whiskykre egyébként is jellemzőek a különleges, több hordós érlelési technikák. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kurzuson is kóstolt Macallan 12 double cask valamint a Macallan 15 triple cask, amely egy extra amerikai ex-bourbon hordós érlelést is kapott. Épp ezért a Macallan-nél a főzőmesterrel egyenrangú, kitüntetett szereplőként tekintenek a hordók mesterére. A Master of Wood ellenőrzi a főként Spanyolországból származó hordókat, sőt, magukat a készítésükhöz kiszemelt fákat is, amelyeknek legalább 80-100 éves kort kell elérniük ahhoz, hogy rendelkezzenek azon kívánt aromákkal, amelyek a tökéletes hordó elkészítéséhez szükségesek. A Macallan tételei ennek a kiemelt odafigyelésnek köszönhetik aranyló, borostyánsárga színüket, valamint selymes, lágy ízvilágukat. Metaxas, tekintettel a komplex, kifinomult ízvilágra első sorban ezért is ajánlja a Macallan-t tisztán fogyasztva, de szerinte az sem ördögtől való gondolat, ha akár koktél alapanyagként is tekintünk az italra. Ilyen esetekben fontos, hogy a whisky ízét semmiképp ne nyomják el az egyéb összetevők, hanem inkább hangsúlyozzák a benne rejlő ízjegyeket!

A viszonylag kis tételben előállított, különleges minőséget képviselő whiskyk egyre jobb befektetésnek számítanak manapság. A Macallanok iránti kereslet az USA-ban, Mexikóban, Kínában, Japánban és Tajvanon a legnagyobb. A világ legdrágább whiskyje is egy Macallan: az italritkaság több mint 300 millió forintnak megfelelő fontért kelt el egy aukción tavaly. Metaxas érdekességként elmesélte, Bulgáriában és Cipruson olyan whiskygyűjtőkkel is találkozott, akik egészen különös, már-már lélegzetelállító italgyűjteménnyel rendelkeztek, és náluk még Macallanből is látott olyat, amit ő is csupán hírből ismert.


Még ha Magyarország egyelőre nem is képes felvenni a versenyt a kínai dollármilliomosokkal, az érlelt italok arisztokráciájához tartozó single malt whiskynek hazánkban is megvan a maga rajongótábora – az úgynevezett Macallan core range (klasszikus sorozat) pedig már az átlagfogyasztó számára is elérhető.

Magyarországon a Macallant a Coca-Cola HBC Magyarország forgalmazza, amely az ünnepélyes pillanatokat és a minőségi szórakozást szolgálja a skót italkülönlegességgel. A vállalat ma csaknem százféle terméket állít elő vagy forgalmaz, hogy fogyasztóinak bármely napszakban, bármilyen alkalommal tudjon valamilyen italt kínálni. A Macallan Magyarországon egyes bárok és viszonteladók kínálatában érhető el.

 

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.