Minden cseppje prémium

Idén júliusban először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky, a Macallan regionális márkanagykövete. Anna G. Metaxas előadása megtöltötte a Black Swan bárt. Bártulajdonosok, bartenderek, gasztrobloggerek és újságírók jöttek el, hogy meghallgassák a márkanagykövetet, és persze azért, hogy megkóstolják a 12 és 15 éves Macallan whiskyket.

„A Macallan az egyik, ha nem a legismertebb single malt skót whisky a világon, amelynek neve összekapcsolódott a kompromisszummentes minőséggel, a kifinomultsággal és a tradícióval. A skótoknál az elsők között, 1824-ben bejegyzett whisky márkát Párizsi divatbemutatók és luxus autómárkák kiállításain kínálják fel a vendégeknek.” – mondta Anna G. Metaxas, a Macallan regionális márkanagykövete.

A Macallan tipikusan európai és amerikai tölgyből - kifejezetten a cégnek - készült ex-sherry (olorosso) hordókban érlelődik. A nagykövet hangsúlyozta az érés során elmélyülő ízek jelentőségét, ugyanakkor elárulta, hogy a hordók minősége és azok különleges jellemzője akár még fontosabb is lehet, mint az évek száma. A Macallan whiskykre egyébként is jellemzőek a különleges, több hordós érlelési technikák. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kurzuson is kóstolt Macallan 12 double cask valamint a Macallan 15 triple cask, amely egy extra amerikai ex-bourbon hordós érlelést is kapott. Épp ezért a Macallan-nél a főzőmesterrel egyenrangú, kitüntetett szereplőként tekintenek a hordók mesterére. A Master of Wood ellenőrzi a főként Spanyolországból származó hordókat, sőt, magukat a készítésükhöz kiszemelt fákat is, amelyeknek legalább 80-100 éves kort kell elérniük ahhoz, hogy rendelkezzenek azon kívánt aromákkal, amelyek a tökéletes hordó elkészítéséhez szükségesek. A Macallan tételei ennek a kiemelt odafigyelésnek köszönhetik aranyló, borostyánsárga színüket, valamint selymes, lágy ízvilágukat. Metaxas, tekintettel a komplex, kifinomult ízvilágra első sorban ezért is ajánlja a Macallan-t tisztán fogyasztva, de szerinte az sem ördögtől való gondolat, ha akár koktél alapanyagként is tekintünk az italra. Ilyen esetekben fontos, hogy a whisky ízét semmiképp ne nyomják el az egyéb összetevők, hanem inkább hangsúlyozzák a benne rejlő ízjegyeket!

A viszonylag kis tételben előállított, különleges minőséget képviselő whiskyk egyre jobb befektetésnek számítanak manapság. A Macallanok iránti kereslet az USA-ban, Mexikóban, Kínában, Japánban és Tajvanon a legnagyobb. A világ legdrágább whiskyje is egy Macallan: az italritkaság több mint 300 millió forintnak megfelelő fontért kelt el egy aukción tavaly. Metaxas érdekességként elmesélte, Bulgáriában és Cipruson olyan whiskygyűjtőkkel is találkozott, akik egészen különös, már-már lélegzetelállító italgyűjteménnyel rendelkeztek, és náluk még Macallanből is látott olyat, amit ő is csupán hírből ismert.


Még ha Magyarország egyelőre nem is képes felvenni a versenyt a kínai dollármilliomosokkal, az érlelt italok arisztokráciájához tartozó single malt whiskynek hazánkban is megvan a maga rajongótábora – az úgynevezett Macallan core range (klasszikus sorozat) pedig már az átlagfogyasztó számára is elérhető.

Magyarországon a Macallant a Coca-Cola HBC Magyarország forgalmazza, amely az ünnepélyes pillanatokat és a minőségi szórakozást szolgálja a skót italkülönlegességgel. A vállalat ma csaknem százféle terméket állít elő vagy forgalmaz, hogy fogyasztóinak bármely napszakban, bármilyen alkalommal tudjon valamilyen italt kínálni. A Macallan Magyarországon egyes bárok és viszonteladók kínálatában érhető el.

 

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.