Majdnem dobogós lett a Világbajnokságon a Gundel séfje

Nagyon jól szerepelt a magyar versenyző a pénteken lezajlott Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai szervezet Frankfurtban megrendezett Ifjúsági Szakács Világbajnokságán.

A hazánkat képviselő Pereszlényi Alexandra, a Gundel sous chef-je 21 nemzet indulói közül az egyik legfiatalabb versenyző volt, aki éppen csak lecsúszott a dobogóról. A zsűri tagjaival folytatott beszélgetés során dícsérték alapos felkészültségét, korrekt munkáját, szép tálalásait jó időbeosztását.

Az 1248-ban Franciaországban alapított több mint 80 országban 25000-et meghaladó taglétszámú Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai szervezet ifjúsági Szakács Világbajnokságának különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

A black box tartalma ez volt: nyelv hal, pisztráng, bárány borda és comb, articsóka, borsó és mangó. Alexandra a B5-ös sorszámot kapta, ami azt jelentette, hogy a délutáni csoportban kezdte meg a versenyzést, 13.45 perckor.

Érdekesség, hogy az ifjú séf szeptember 11-én, hétfőn tölti be a 25. életévét. Elköteleződése a szakácsmesterség iránt a vidéki nagymamák konyhájában, már kisgyermek korában kialakult. A „a rossz evő” kislányból” mindenki meglepetésére szakács lett. Fontosnak tartotta, hogy a szakmát a lehető legképzettebb szakemberektől tanulhassa, ezért középiskolai éveit a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában töltötte, majd karrierjét a Gundel cégcsoporthoz kötődő Danubius Hotels Group neves tagjánál, a Hilton Budapest szállodában alapozta meg. Kovács Lázár és Merczi Gábor Alexandra egyik első versenyén figyelt fel dinamikus és precíz munkájára, amellyel helyt áll ebben a férfias szakmában. Kovács Lázárral több tévés szereplés során dolgozott az elmúlt években együtt, míg Merczi Gábor meghívására 2015 óta a Gundel étterem sous chefjeként folytatja pályáját, jelenleg egyönálló egység vezetőjeként bizonyít. A Gundelben folytatta felkészülését a Chaine des Rôtisseurs gasztronómiai verseny hazai fordulóira, aminek eredményeként két évvel ezelőtt harmadik, tavaly második, 2017-ben pedig a dobogó legfelső fokára állhatott.

Forrás: Vendég & Hotel


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.