Majdnem dobogós lett a Világbajnokságon a Gundel séfje

Nagyon jól szerepelt a magyar versenyző a pénteken lezajlott Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai szervezet Frankfurtban megrendezett Ifjúsági Szakács Világbajnokságán.

A hazánkat képviselő Pereszlényi Alexandra, a Gundel sous chef-je 21 nemzet indulói közül az egyik legfiatalabb versenyző volt, aki éppen csak lecsúszott a dobogóról. A zsűri tagjaival folytatott beszélgetés során dícsérték alapos felkészültségét, korrekt munkáját, szép tálalásait jó időbeosztását.

Az 1248-ban Franciaországban alapított több mint 80 országban 25000-et meghaladó taglétszámú Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai szervezet ifjúsági Szakács Világbajnokságának különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

A black box tartalma ez volt: nyelv hal, pisztráng, bárány borda és comb, articsóka, borsó és mangó. Alexandra a B5-ös sorszámot kapta, ami azt jelentette, hogy a délutáni csoportban kezdte meg a versenyzést, 13.45 perckor.

Érdekesség, hogy az ifjú séf szeptember 11-én, hétfőn tölti be a 25. életévét. Elköteleződése a szakácsmesterség iránt a vidéki nagymamák konyhájában, már kisgyermek korában kialakult. A „a rossz evő” kislányból” mindenki meglepetésére szakács lett. Fontosnak tartotta, hogy a szakmát a lehető legképzettebb szakemberektől tanulhassa, ezért középiskolai éveit a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában töltötte, majd karrierjét a Gundel cégcsoporthoz kötődő Danubius Hotels Group neves tagjánál, a Hilton Budapest szállodában alapozta meg. Kovács Lázár és Merczi Gábor Alexandra egyik első versenyén figyelt fel dinamikus és precíz munkájára, amellyel helyt áll ebben a férfias szakmában. Kovács Lázárral több tévés szereplés során dolgozott az elmúlt években együtt, míg Merczi Gábor meghívására 2015 óta a Gundel étterem sous chefjeként folytatja pályáját, jelenleg egyönálló egység vezetőjeként bizonyít. A Gundelben folytatta felkészülését a Chaine des Rôtisseurs gasztronómiai verseny hazai fordulóira, aminek eredményeként két évvel ezelőtt harmadik, tavaly második, 2017-ben pedig a dobogó legfelső fokára állhatott.

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.