Mango Sticky Rice mindenütt!

Az úgy történt, hogy meghívott minket a Qatar Airways és a Thaiturizmus Utazási Iroda Kft, akiknek jóvoltából így elutaztunk Thaiföldre, és ha már ott voltunk, ahogy máshol, ott is előbb utóbb megéheztünk. Thaiföldön frissek a gyümölcsök és zöldségek, rengeteg a csípős, fűszeres étel, nagyon gyakori alapanyag a kókusztej. A sült skorpió pedig olyan, akár egy kréker.

Sem az éttermekről sem pedig a piacokról nem hiányozhat számos izgalmas gasztronómiai élmény mellől mango sticky rice nevű desszert. Ahogy a neve is mutatja, ennek alapja a helyi mangó, és könnyen összetapadó fehér rizs, amit kiegészít egy kókusztejből, cukorból, sóból és keményítőből vegyített szósz. Ezzel kell meglocsolni a másik két alapanyagot, majd együtt elfogyasztani.

Egy helyi étteremben ültünk, az asztaloknál rajtunk kívül szinte kizárólag thaiok. Tavaszi tekercset, csirkét satay mogyorószósszal, currys kolbászt és kókusztejes csirkelevest rendeltünk. A thaiok a leves levét nem tartják sokra, kieszik belőle a zöldségeket és a húst, meglocsolják vele a rizst, ha van, a maradékot pedig meghagyják.

A helyi piacon egyszer csak szembejött a gyümölcsök királya, az izében némiképp megosztó durian. Nincs király királynő nélkül, ez a furcsa nevű mangosztán. Félreértés ne essék, a bébiananász és banán nem kettejük nászából ered. Utóbbi kettő nagyon finom, édes volt. A thai vendégszeretetet jellemzi, amikor az úton megállva falatoztunk gyümölcsöt, az eladó, hogy mindezt ne a gyalogosforgalom közepén tegyük, felajánlotta, hogy menjünk be a bódéja mögé enni. Sőt, látva, hogy többen vagyunk, adott még pálcikát is. Amikor pedig befejeztük és az összes kezünk mangós volt, felajánlotta a papírtörlőjét.

Tudják mi az a szenvedély shake, avagy passion shake? A gyümölcsös piacon kipróbáltuk. Előttünk készítették, így láttuk, hogy nincs köze sem passiógyümölcs sziruphoz vagy a püréhez, hanem színtiszta gyümölcsből készül. A kókuszdiót a turistáknak szóló piacon 50 baht-ért (valamivel kevesebb, mint 400 forintért) adták. Minél inkább a helyieknek szóló részen jártunk, annál olcsóbb volt. Láttunk 30 baht-ért is, és egy Thaiföldön élő magyartól hallottuk, hogy 10-15-ért is találni.

Egy újabb piacon még a gyümölcsöknél is izgalmasabb dolgokat kóstoltunk: a currys kolbász, pad thai, és gyoza mellett ugyanis volt sült skorpió és krokodil is. „Nos, a skorpiót igen erős belső ellenkezést figyelmen kívül hagyva emeltem a számhoz, amikor pedig beleharaptam, olyan volt, mint egy kréker, aminek a fűszerek nélkül semmi íze nem lenne. Ropogott, de különösebb élvezetet nem okozott. Nem úgy a krokodil, ami nagyon ízletes volt, tömörebb, mint a csirkehús, azt bármikor szívesen enném még. Ez után az élmény után thai sörrel a kezünkben élveztük thai fiatalok élőzenéjét” – így munkatársunk a ritka kulináris élményről.

Ha valaki eddig a tárgyi jellegű szuvenírekre állt rá, Thaiföldön szokást válthat: az ételek és alapanyagok révén talán élőbb marad az ország emléke: wasabis tökmag, kafferlime leveles mogyoró, szárított eper és szósz alapok segítik majd az utazás felidézését. A beszerzés forrásai piac és élelmiszerbolt. Nem fogják elhinni: a thaiföldi boltban magyar Mogyi kínálatból is lehetett válogatni!

 


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.