Mango Sticky Rice mindenütt!

Az úgy történt, hogy meghívott minket a Qatar Airways és a Thaiturizmus Utazási Iroda Kft, akiknek jóvoltából így elutaztunk Thaiföldre, és ha már ott voltunk, ahogy máshol, ott is előbb utóbb megéheztünk. Thaiföldön frissek a gyümölcsök és zöldségek, rengeteg a csípős, fűszeres étel, nagyon gyakori alapanyag a kókusztej. A sült skorpió pedig olyan, akár egy kréker.

Sem az éttermekről sem pedig a piacokról nem hiányozhat számos izgalmas gasztronómiai élmény mellől mango sticky rice nevű desszert. Ahogy a neve is mutatja, ennek alapja a helyi mangó, és könnyen összetapadó fehér rizs, amit kiegészít egy kókusztejből, cukorból, sóból és keményítőből vegyített szósz. Ezzel kell meglocsolni a másik két alapanyagot, majd együtt elfogyasztani.

Egy helyi étteremben ültünk, az asztaloknál rajtunk kívül szinte kizárólag thaiok. Tavaszi tekercset, csirkét satay mogyorószósszal, currys kolbászt és kókusztejes csirkelevest rendeltünk. A thaiok a leves levét nem tartják sokra, kieszik belőle a zöldségeket és a húst, meglocsolják vele a rizst, ha van, a maradékot pedig meghagyják.

A helyi piacon egyszer csak szembejött a gyümölcsök királya, az izében némiképp megosztó durian. Nincs király királynő nélkül, ez a furcsa nevű mangosztán. Félreértés ne essék, a bébiananász és banán nem kettejük nászából ered. Utóbbi kettő nagyon finom, édes volt. A thai vendégszeretetet jellemzi, amikor az úton megállva falatoztunk gyümölcsöt, az eladó, hogy mindezt ne a gyalogosforgalom közepén tegyük, felajánlotta, hogy menjünk be a bódéja mögé enni. Sőt, látva, hogy többen vagyunk, adott még pálcikát is. Amikor pedig befejeztük és az összes kezünk mangós volt, felajánlotta a papírtörlőjét.

Tudják mi az a szenvedély shake, avagy passion shake? A gyümölcsös piacon kipróbáltuk. Előttünk készítették, így láttuk, hogy nincs köze sem passiógyümölcs sziruphoz vagy a püréhez, hanem színtiszta gyümölcsből készül. A kókuszdiót a turistáknak szóló piacon 50 baht-ért (valamivel kevesebb, mint 400 forintért) adták. Minél inkább a helyieknek szóló részen jártunk, annál olcsóbb volt. Láttunk 30 baht-ért is, és egy Thaiföldön élő magyartól hallottuk, hogy 10-15-ért is találni.

Egy újabb piacon még a gyümölcsöknél is izgalmasabb dolgokat kóstoltunk: a currys kolbász, pad thai, és gyoza mellett ugyanis volt sült skorpió és krokodil is. „Nos, a skorpiót igen erős belső ellenkezést figyelmen kívül hagyva emeltem a számhoz, amikor pedig beleharaptam, olyan volt, mint egy kréker, aminek a fűszerek nélkül semmi íze nem lenne. Ropogott, de különösebb élvezetet nem okozott. Nem úgy a krokodil, ami nagyon ízletes volt, tömörebb, mint a csirkehús, azt bármikor szívesen enném még. Ez után az élmény után thai sörrel a kezünkben élveztük thai fiatalok élőzenéjét” – így munkatársunk a ritka kulináris élményről.

Ha valaki eddig a tárgyi jellegű szuvenírekre állt rá, Thaiföldön szokást válthat: az ételek és alapanyagok révén talán élőbb marad az ország emléke: wasabis tökmag, kafferlime leveles mogyoró, szárított eper és szósz alapok segítik majd az utazás felidézését. A beszerzés forrásai piac és élelmiszerbolt. Nem fogják elhinni: a thaiföldi boltban magyar Mogyi kínálatból is lehetett válogatni!

 


Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.