Már lehet nevezni a 38. Országos Borversenyre

Elindult a nevezés az Országos Borversenyre. A 38. alkalommal megrendezett hazai megmérettetés nemcsak a minőségi borok termelőinek kíván pozitív visszajelzést adni, hanem egyedülálló lehetőséget is nyújt a díjnyertes tételeknek a szereplésre itthon és külföldön egyaránt. Az egész ágazatot megmozgató esemény Magyarország borkínálatából a legnagyobb merítést kínálva, többszörös szűrővel dolgozva objektív mércéje kíván lenni a magyar boroknak.

Nevezni olyan tétellel lehet, amelyből legalább 600 palack, édes nemes borok esetén legalább 300 palack készült és rendelkezik érvényes forgalomba hozatali engedéllyel. A minták a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) irodájában és hat belföldi gyűjtőponton adhatók le. Nevezni a www.orszagosborverseny.hu oldalon keresztül lehet, itt találhatók a tudnivalók, valamint a borverseny részletes szabályzata is. A nevezés határideje 2017. május 15.

– Az Országos Borversenyre nevezett tételek már átestek egy hegyközségi és borvidéki borversenyen, tehát ez a harmadik megmérettetés. Az alulról épülő kiválasztási rendszer és a többszöri válogatás az ágazat minden szereplője számára biztosítja az egyenlő feltételeket.
Célunk egy olyan „elit borszalon” létrehozása, amely a hazai és nemzetközi mezőnyben egyaránt megállja a helyét. Ezzel együtt borversenyünktől azt is reméljük, hogy a lehető legalaposabb válogatás eredményeképpen létrejött döntés iránymutató lesz a minőségi kritériumokat illetően – mondta el Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

A szőlő- és borágazati stratégia kulcsfontosságúként határozza meg a magyar bor hazai és nemzetközi presztízsének növelését és a termelők piacra jutási lehetőségeinek javítását. Ennek záloga a minőségi borkínálat gyarapítása. A HNT küldetésének érzi, hogy a lehető legtöbb magyar bortermelő bemutatkozását segítse az ország legrangosabb borkóstolóján: ha a versenyre nevezett tétel idei borvidéki borversenyen aranyérmet nyert, a szervezet támogatásaként 50 %-os engedményt kap a nevezési díjból. A tavalyi borversenyre minden eddiginél több, 467 tétellel nevezett 19 borvidék 147 pincészete. Annak érdekében, hogy még több pincészet nevezését segítsék, a HNT csökkentette a minimális tételnagyságot is.

A nyertes borok termelői nemcsak egy elismeréssel lesznek gazdagabbak: amellett, hogy használják az Országos Borverseny ezüst-, arany- és nagy aranyérmes matricáit, részesei lesznek annak a borválogatásnak, amelynek segítségével a magyar borokat külföldön népszerűsíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség. A vártnál is sikeresebbek lettek a tavalyi aranyérmes borok: a krakkói EnoExpo-n 26 hazai termelő díjnyertes borai mutatkoztak be a lengyel közönségnek. A Prowine China szakkiállításon ugyancsak nagy sikert arattak a győztes borok, mint ahogyan kiemelkedő figyelmet kaptak a neves spanyolországi San Sebastian Gastronomika csúcstalálkozón is. A berlini Internationale Grüne Woche kiállítás magyar pavilonjában a HNT standján szintén népes látogatótábor kóstolta a borverseny nyertes tételeit. A madridi magyar nagykövetség segítségével a Vinoselección a tavalyi nyertes borok közül választotta ki a magyar kínálatát.

A helyszínválasztásban a szervezők visszatérnek a hagyományokhoz: az ország borversenyét évente más borvidék látja vendégül. Ebben az évben a házigazda az Egri borvidék lesz.

Az 2017-es Országos Borverseny kategóriái:

- illatos fehérborok, elsősorban hazai nemesítésű fajtákból

- nagy száraz fehérborok, elsősorban kárpát-medencei fajtákból

- kékfrankos, valamint az arra alapozott házasítások

- természetes édes fehérborok

- rozék

A RIEDEL poharak magyarországi forgalmazójának különdíja:

- Slow-Wine Gold Hungary 2017

Emlékdíjak:

- Gál Tibor Emlékdíj a legjobb Bikavér termelőjének

  • Figula Mihály Emlékdíj a legjobb magyar eredetű száraz fehér bor termelőjének

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.