Már lehet nevezni a 38. Országos Borversenyre

Elindult a nevezés az Országos Borversenyre. A 38. alkalommal megrendezett hazai megmérettetés nemcsak a minőségi borok termelőinek kíván pozitív visszajelzést adni, hanem egyedülálló lehetőséget is nyújt a díjnyertes tételeknek a szereplésre itthon és külföldön egyaránt. Az egész ágazatot megmozgató esemény Magyarország borkínálatából a legnagyobb merítést kínálva, többszörös szűrővel dolgozva objektív mércéje kíván lenni a magyar boroknak.

Nevezni olyan tétellel lehet, amelyből legalább 600 palack, édes nemes borok esetén legalább 300 palack készült és rendelkezik érvényes forgalomba hozatali engedéllyel. A minták a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) irodájában és hat belföldi gyűjtőponton adhatók le. Nevezni a www.orszagosborverseny.hu oldalon keresztül lehet, itt találhatók a tudnivalók, valamint a borverseny részletes szabályzata is. A nevezés határideje 2017. május 15.

– Az Országos Borversenyre nevezett tételek már átestek egy hegyközségi és borvidéki borversenyen, tehát ez a harmadik megmérettetés. Az alulról épülő kiválasztási rendszer és a többszöri válogatás az ágazat minden szereplője számára biztosítja az egyenlő feltételeket.
Célunk egy olyan „elit borszalon” létrehozása, amely a hazai és nemzetközi mezőnyben egyaránt megállja a helyét. Ezzel együtt borversenyünktől azt is reméljük, hogy a lehető legalaposabb válogatás eredményeképpen létrejött döntés iránymutató lesz a minőségi kritériumokat illetően – mondta el Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

A szőlő- és borágazati stratégia kulcsfontosságúként határozza meg a magyar bor hazai és nemzetközi presztízsének növelését és a termelők piacra jutási lehetőségeinek javítását. Ennek záloga a minőségi borkínálat gyarapítása. A HNT küldetésének érzi, hogy a lehető legtöbb magyar bortermelő bemutatkozását segítse az ország legrangosabb borkóstolóján: ha a versenyre nevezett tétel idei borvidéki borversenyen aranyérmet nyert, a szervezet támogatásaként 50 %-os engedményt kap a nevezési díjból. A tavalyi borversenyre minden eddiginél több, 467 tétellel nevezett 19 borvidék 147 pincészete. Annak érdekében, hogy még több pincészet nevezését segítsék, a HNT csökkentette a minimális tételnagyságot is.

A nyertes borok termelői nemcsak egy elismeréssel lesznek gazdagabbak: amellett, hogy használják az Országos Borverseny ezüst-, arany- és nagy aranyérmes matricáit, részesei lesznek annak a borválogatásnak, amelynek segítségével a magyar borokat külföldön népszerűsíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség. A vártnál is sikeresebbek lettek a tavalyi aranyérmes borok: a krakkói EnoExpo-n 26 hazai termelő díjnyertes borai mutatkoztak be a lengyel közönségnek. A Prowine China szakkiállításon ugyancsak nagy sikert arattak a győztes borok, mint ahogyan kiemelkedő figyelmet kaptak a neves spanyolországi San Sebastian Gastronomika csúcstalálkozón is. A berlini Internationale Grüne Woche kiállítás magyar pavilonjában a HNT standján szintén népes látogatótábor kóstolta a borverseny nyertes tételeit. A madridi magyar nagykövetség segítségével a Vinoselección a tavalyi nyertes borok közül választotta ki a magyar kínálatát.

A helyszínválasztásban a szervezők visszatérnek a hagyományokhoz: az ország borversenyét évente más borvidék látja vendégül. Ebben az évben a házigazda az Egri borvidék lesz.

Az 2017-es Országos Borverseny kategóriái:

- illatos fehérborok, elsősorban hazai nemesítésű fajtákból

- nagy száraz fehérborok, elsősorban kárpát-medencei fajtákból

- kékfrankos, valamint az arra alapozott házasítások

- természetes édes fehérborok

- rozék

A RIEDEL poharak magyarországi forgalmazójának különdíja:

- Slow-Wine Gold Hungary 2017

Emlékdíjak:

- Gál Tibor Emlékdíj a legjobb Bikavér termelőjének

  • Figula Mihály Emlékdíj a legjobb magyar eredetű száraz fehér bor termelőjének

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.