Kompromisszum a túlélésért

A koronavírus második hulláma nem tesz jót az amúgy is megtépázott vendéglátásnak. Ilyenkor decemberben az erős forgalom (lenne) a megszokott, most mégis a túlélésre koncentrálnak az éttermek. A Stand és a Stand25 helyzetéről Széll Tamással a diningguide.hu beszélgetett.

Széll Tamás Szulló Szabinával 2017-ben nyitotta meg a Stand25 bisztrót, majd 2018-ban a Stand fine dining éttermet, ami 2019-ben Michelin-csillagot szerzett. A szakember elmondta, Valentin nap előtt nem nyitják ki a Standot, ott jelenleg semmilyen termelés nincs, 16 fok van odabent. A házhozszállítást és a take-awayt igényeket ki tudja szolgálni a Stand25. 

Tavaszhoz képest annyiban változtattak, hogy most már két módon kaphatja meg a vendég az ételt: hidegen, úgy, hogy otthon dolgozik vele kicsit, vagy melegen, úgy, hogy csak el kell fogyasztani azt. A kész fogások a rendelések egyre nagyobb részét teszik ki, ami kompromisszum - a melegen kiszállított ételnek nem olyan lesz a minősége, mint az éttermi körülmények között felszolgálté.

A rugalmasság ellenére nem dübörög az üzlet: "az általunk jónak gondolt átlagos hétvégi forgalomnak a 30%-át tudjuk összeszedni. Hétköznap ez 10-15% környékén jár. És ez így is magasnak számít az éttermek között"- meséli Széll Tamás.

A szakember véleménye szerint ebben az évben már nem nyithatnak ki az éttermek. "Kicsit remélem is, mert fel sem tudnánk állni. Nem esne jól, ha azt mondanák, hogy 16-án nyissatok ki, mert minek és kinek?"-teszi hozzá.

Virtuális segédletet

Idén elmaradnak a céges partyk és a baráti közös karácsonyi vacsorák. Széll Tamásék ezért étrehozták a csak 2020-ban érvényes adventi kínálatukat, amit egy formabontó ötlettel egészítenek ki: idén először virtuális segédletet adnak az ételekhez, azaz kisfilmeken lehet megnézni, hogyan készíti készre a fogásokat Széll Tamás. 

Kísérletezgetni, újítgatni nincs kedvük

A munkahelyi csapat jelenleg 40 fő, de Széll Tamás úgy gondolja, egyszer majd az lesz a 60 fő is. Nagyon fáj neki, hogy a keménymagból is lemorzsolódtak már embereik, többen inkább az építőipart választották. "Ugyanaz a teher ül rajtunk is, mint mindenki máson ebben a szakmában. Más ez a mostani zárás, mint a tavaszi volt. A személyzet szerintem elkeseredettebb"- mondja Széll Tamás.

"Kísérletezgetni, újítgatni nincs se kedvünk, se gyomrunk, se inspirációnk. Hiába vagyunk optimisták, nem látjuk előre, hogy mi lesz tavasszal, egy, két, akár öt év múlva. Hétről hétre tervezük, és ez frusztráló. Sokkal többet rendelnek most, mint tavasszal, de ez pont hideg vízre elég. A csökkentett fizetéseket ki lehet termelni, a tartalékainkat tudjuk mozgatni, hogy, ha lesz rendes nyitás, akkor onnantól vissza tudjuk állítani a béreket"- teszi hozzá a szakember.

 

Forrás: Dining Guide

Forrás: Stand25


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.