Kompromisszum a túlélésért

A koronavírus második hulláma nem tesz jót az amúgy is megtépázott vendéglátásnak. Ilyenkor decemberben az erős forgalom (lenne) a megszokott, most mégis a túlélésre koncentrálnak az éttermek. A Stand és a Stand25 helyzetéről Széll Tamással a diningguide.hu beszélgetett.

Széll Tamás Szulló Szabinával 2017-ben nyitotta meg a Stand25 bisztrót, majd 2018-ban a Stand fine dining éttermet, ami 2019-ben Michelin-csillagot szerzett. A szakember elmondta, Valentin nap előtt nem nyitják ki a Standot, ott jelenleg semmilyen termelés nincs, 16 fok van odabent. A házhozszállítást és a take-awayt igényeket ki tudja szolgálni a Stand25. 

Tavaszhoz képest annyiban változtattak, hogy most már két módon kaphatja meg a vendég az ételt: hidegen, úgy, hogy otthon dolgozik vele kicsit, vagy melegen, úgy, hogy csak el kell fogyasztani azt. A kész fogások a rendelések egyre nagyobb részét teszik ki, ami kompromisszum - a melegen kiszállított ételnek nem olyan lesz a minősége, mint az éttermi körülmények között felszolgálté.

A rugalmasság ellenére nem dübörög az üzlet: "az általunk jónak gondolt átlagos hétvégi forgalomnak a 30%-át tudjuk összeszedni. Hétköznap ez 10-15% környékén jár. És ez így is magasnak számít az éttermek között"- meséli Széll Tamás.

A szakember véleménye szerint ebben az évben már nem nyithatnak ki az éttermek. "Kicsit remélem is, mert fel sem tudnánk állni. Nem esne jól, ha azt mondanák, hogy 16-án nyissatok ki, mert minek és kinek?"-teszi hozzá.

Virtuális segédletet

Idén elmaradnak a céges partyk és a baráti közös karácsonyi vacsorák. Széll Tamásék ezért étrehozták a csak 2020-ban érvényes adventi kínálatukat, amit egy formabontó ötlettel egészítenek ki: idén először virtuális segédletet adnak az ételekhez, azaz kisfilmeken lehet megnézni, hogyan készíti készre a fogásokat Széll Tamás. 

Kísérletezgetni, újítgatni nincs kedvük

A munkahelyi csapat jelenleg 40 fő, de Széll Tamás úgy gondolja, egyszer majd az lesz a 60 fő is. Nagyon fáj neki, hogy a keménymagból is lemorzsolódtak már embereik, többen inkább az építőipart választották. "Ugyanaz a teher ül rajtunk is, mint mindenki máson ebben a szakmában. Más ez a mostani zárás, mint a tavaszi volt. A személyzet szerintem elkeseredettebb"- mondja Széll Tamás.

"Kísérletezgetni, újítgatni nincs se kedvünk, se gyomrunk, se inspirációnk. Hiába vagyunk optimisták, nem látjuk előre, hogy mi lesz tavasszal, egy, két, akár öt év múlva. Hétről hétre tervezük, és ez frusztráló. Sokkal többet rendelnek most, mint tavasszal, de ez pont hideg vízre elég. A csökkentett fizetéseket ki lehet termelni, a tartalékainkat tudjuk mozgatni, hogy, ha lesz rendes nyitás, akkor onnantól vissza tudjuk állítani a béreket"- teszi hozzá a szakember.

 

Forrás: Dining Guide

Forrás: Stand25


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.