Kompromisszum a túlélésért

A koronavírus második hulláma nem tesz jót az amúgy is megtépázott vendéglátásnak. Ilyenkor decemberben az erős forgalom (lenne) a megszokott, most mégis a túlélésre koncentrálnak az éttermek. A Stand és a Stand25 helyzetéről Széll Tamással a diningguide.hu beszélgetett.

Széll Tamás Szulló Szabinával 2017-ben nyitotta meg a Stand25 bisztrót, majd 2018-ban a Stand fine dining éttermet, ami 2019-ben Michelin-csillagot szerzett. A szakember elmondta, Valentin nap előtt nem nyitják ki a Standot, ott jelenleg semmilyen termelés nincs, 16 fok van odabent. A házhozszállítást és a take-awayt igényeket ki tudja szolgálni a Stand25. 

Tavaszhoz képest annyiban változtattak, hogy most már két módon kaphatja meg a vendég az ételt: hidegen, úgy, hogy otthon dolgozik vele kicsit, vagy melegen, úgy, hogy csak el kell fogyasztani azt. A kész fogások a rendelések egyre nagyobb részét teszik ki, ami kompromisszum - a melegen kiszállított ételnek nem olyan lesz a minősége, mint az éttermi körülmények között felszolgálté.

A rugalmasság ellenére nem dübörög az üzlet: "az általunk jónak gondolt átlagos hétvégi forgalomnak a 30%-át tudjuk összeszedni. Hétköznap ez 10-15% környékén jár. És ez így is magasnak számít az éttermek között"- meséli Széll Tamás.

A szakember véleménye szerint ebben az évben már nem nyithatnak ki az éttermek. "Kicsit remélem is, mert fel sem tudnánk állni. Nem esne jól, ha azt mondanák, hogy 16-án nyissatok ki, mert minek és kinek?"-teszi hozzá.

Virtuális segédletet

Idén elmaradnak a céges partyk és a baráti közös karácsonyi vacsorák. Széll Tamásék ezért étrehozták a csak 2020-ban érvényes adventi kínálatukat, amit egy formabontó ötlettel egészítenek ki: idén először virtuális segédletet adnak az ételekhez, azaz kisfilmeken lehet megnézni, hogyan készíti készre a fogásokat Széll Tamás. 

Kísérletezgetni, újítgatni nincs kedvük

A munkahelyi csapat jelenleg 40 fő, de Széll Tamás úgy gondolja, egyszer majd az lesz a 60 fő is. Nagyon fáj neki, hogy a keménymagból is lemorzsolódtak már embereik, többen inkább az építőipart választották. "Ugyanaz a teher ül rajtunk is, mint mindenki máson ebben a szakmában. Más ez a mostani zárás, mint a tavaszi volt. A személyzet szerintem elkeseredettebb"- mondja Széll Tamás.

"Kísérletezgetni, újítgatni nincs se kedvünk, se gyomrunk, se inspirációnk. Hiába vagyunk optimisták, nem látjuk előre, hogy mi lesz tavasszal, egy, két, akár öt év múlva. Hétről hétre tervezük, és ez frusztráló. Sokkal többet rendelnek most, mint tavasszal, de ez pont hideg vízre elég. A csökkentett fizetéseket ki lehet termelni, a tartalékainkat tudjuk mozgatni, hogy, ha lesz rendes nyitás, akkor onnantól vissza tudjuk állítani a béreket"- teszi hozzá a szakember.

 

Forrás: Dining Guide

Forrás: Stand25


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.