Megjelent a brucellózis Szerbiában

A brucellózis megtámadja a szarvasmarhát, a sertést, a juhot, a kecskét, a tevét, a lóféléket és a kutyát, de az embert is megfertőzheti. Szerbiában eddig tíz település tizennyolc gazdaságán regisztrálták. Hazánkban pedig a kéknyelv kiújulásától tartanak a gazdák amiatt, hogy a vírust hordozó szúnyogok az enyhe tél miatt nem pusztultak el.

A Szerbiában brucellózisként ismert betegség az ország dél-nyugati részén jelentkezett. Eddig tíz település tizennyolc gazdaságán regisztrálták. A megfertőződött állatokat vetélés vagy meddőség jellemzi. Miközben az állat általában meggyógyul és a kezdeti vetélés után képes lesz élő utódot világra hozni, általában továbbra is terjeszti a baktériumot.

Az embert is megfertőző betegség megakadályozása céljából eddig 38 juhot és 15 szarvasmarhát semmisítettek meg az ország dél-nyugati részén – mondta a szerb állategészségügyi felügyelőség vezetője. Hozzátette, pánikra annak ellenére sincs ok, hogy közismert, ez a betegség megfertőzheti az embert is. Fertőzött állattól származó nyers tej, vagy az abból készült termékek fogyasztásával a betegség az emberre is átterjedhet – mondta a szakember. Ezért felhívta a figyelmet, hogy csak hőkezelt, felforralt tejtermék fogyasztásával lehet a betegség emberre terjedését megelőzni, melyre egyelőre nem volt példa – fűzte hozzá a felügyelőség vezetője.

A brucellózis tünetei közé tartozik a láz, az ízületi fájdalom és a fáradtság, a betegség sikeresen kezelhető antibiotikummal, a gyógyulás azonban több hetet vesz igénybe és gyakori a visszaesés. A betegség terjedésének megakadályozása miatt megsemmisített állatokból származó kárt a szerb állam a tenyésztőknek megtéríti.

Kiújulhat a kéknyelvjárvány

Magyarországon eközben a kéknyelv-betegség ismételt megjelenésétől tartanak. A nyár végén Románia és Szerbia felől átkerült a betegség miatt az Alföldön telepeket, gazdaságokat kellett megfigyelés alá helyezni. A magas lázzal járó kór a kérődző állatok nyelvét, emésztő rendszerét és izomzatát támadja meg. A kórt egy vírus okozza, amire nincs gyógyszer, így csak védőoltással előzhető meg. A vakcinázni kizárólag csak az országos főállatorvos utasítására lehet. A gazdák szúnyoghálóval és engedélyezett rovarirtókkal eredményesen védekezhetnek. Ez a vírus más állatfajokra és az emberre veszélytelen, még a fertőző állatokból előállított élelmiszerekkel sem terjed.

A kéknyelv-betegséget a szúnyogok terjesztik. A gazdák most attól tartanak, hogy az enyhe idő miatt nem pusztulnak el a szúnyogok, és a sok belvíz pedig jó környezetet biztosít a lárvák szaporodásához.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.