Megjelent a brucellózis Szerbiában

A brucellózis megtámadja a szarvasmarhát, a sertést, a juhot, a kecskét, a tevét, a lóféléket és a kutyát, de az embert is megfertőzheti. Szerbiában eddig tíz település tizennyolc gazdaságán regisztrálták. Hazánkban pedig a kéknyelv kiújulásától tartanak a gazdák amiatt, hogy a vírust hordozó szúnyogok az enyhe tél miatt nem pusztultak el.

A Szerbiában brucellózisként ismert betegség az ország dél-nyugati részén jelentkezett. Eddig tíz település tizennyolc gazdaságán regisztrálták. A megfertőződött állatokat vetélés vagy meddőség jellemzi. Miközben az állat általában meggyógyul és a kezdeti vetélés után képes lesz élő utódot világra hozni, általában továbbra is terjeszti a baktériumot.

Az embert is megfertőző betegség megakadályozása céljából eddig 38 juhot és 15 szarvasmarhát semmisítettek meg az ország dél-nyugati részén – mondta a szerb állategészségügyi felügyelőség vezetője. Hozzátette, pánikra annak ellenére sincs ok, hogy közismert, ez a betegség megfertőzheti az embert is. Fertőzött állattól származó nyers tej, vagy az abból készült termékek fogyasztásával a betegség az emberre is átterjedhet – mondta a szakember. Ezért felhívta a figyelmet, hogy csak hőkezelt, felforralt tejtermék fogyasztásával lehet a betegség emberre terjedését megelőzni, melyre egyelőre nem volt példa – fűzte hozzá a felügyelőség vezetője.

A brucellózis tünetei közé tartozik a láz, az ízületi fájdalom és a fáradtság, a betegség sikeresen kezelhető antibiotikummal, a gyógyulás azonban több hetet vesz igénybe és gyakori a visszaesés. A betegség terjedésének megakadályozása miatt megsemmisített állatokból származó kárt a szerb állam a tenyésztőknek megtéríti.

Kiújulhat a kéknyelvjárvány

Magyarországon eközben a kéknyelv-betegség ismételt megjelenésétől tartanak. A nyár végén Románia és Szerbia felől átkerült a betegség miatt az Alföldön telepeket, gazdaságokat kellett megfigyelés alá helyezni. A magas lázzal járó kór a kérődző állatok nyelvét, emésztő rendszerét és izomzatát támadja meg. A kórt egy vírus okozza, amire nincs gyógyszer, így csak védőoltással előzhető meg. A vakcinázni kizárólag csak az országos főállatorvos utasítására lehet. A gazdák szúnyoghálóval és engedélyezett rovarirtókkal eredményesen védekezhetnek. Ez a vírus más állatfajokra és az emberre veszélytelen, még a fertőző állatokból előállított élelmiszerekkel sem terjed.

A kéknyelv-betegséget a szúnyogok terjesztik. A gazdák most attól tartanak, hogy az enyhe idő miatt nem pusztulnak el a szúnyogok, és a sok belvíz pedig jó környezetet biztosít a lárvák szaporodásához.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.