Megjelent a brucellózis Szerbiában

A brucellózis megtámadja a szarvasmarhát, a sertést, a juhot, a kecskét, a tevét, a lóféléket és a kutyát, de az embert is megfertőzheti. Szerbiában eddig tíz település tizennyolc gazdaságán regisztrálták. Hazánkban pedig a kéknyelv kiújulásától tartanak a gazdák amiatt, hogy a vírust hordozó szúnyogok az enyhe tél miatt nem pusztultak el.

A Szerbiában brucellózisként ismert betegség az ország dél-nyugati részén jelentkezett. Eddig tíz település tizennyolc gazdaságán regisztrálták. A megfertőződött állatokat vetélés vagy meddőség jellemzi. Miközben az állat általában meggyógyul és a kezdeti vetélés után képes lesz élő utódot világra hozni, általában továbbra is terjeszti a baktériumot.

Az embert is megfertőző betegség megakadályozása céljából eddig 38 juhot és 15 szarvasmarhát semmisítettek meg az ország dél-nyugati részén – mondta a szerb állategészségügyi felügyelőség vezetője. Hozzátette, pánikra annak ellenére sincs ok, hogy közismert, ez a betegség megfertőzheti az embert is. Fertőzött állattól származó nyers tej, vagy az abból készült termékek fogyasztásával a betegség az emberre is átterjedhet – mondta a szakember. Ezért felhívta a figyelmet, hogy csak hőkezelt, felforralt tejtermék fogyasztásával lehet a betegség emberre terjedését megelőzni, melyre egyelőre nem volt példa – fűzte hozzá a felügyelőség vezetője.

A brucellózis tünetei közé tartozik a láz, az ízületi fájdalom és a fáradtság, a betegség sikeresen kezelhető antibiotikummal, a gyógyulás azonban több hetet vesz igénybe és gyakori a visszaesés. A betegség terjedésének megakadályozása miatt megsemmisített állatokból származó kárt a szerb állam a tenyésztőknek megtéríti.

Kiújulhat a kéknyelvjárvány

Magyarországon eközben a kéknyelv-betegség ismételt megjelenésétől tartanak. A nyár végén Románia és Szerbia felől átkerült a betegség miatt az Alföldön telepeket, gazdaságokat kellett megfigyelés alá helyezni. A magas lázzal járó kór a kérődző állatok nyelvét, emésztő rendszerét és izomzatát támadja meg. A kórt egy vírus okozza, amire nincs gyógyszer, így csak védőoltással előzhető meg. A vakcinázni kizárólag csak az országos főállatorvos utasítására lehet. A gazdák szúnyoghálóval és engedélyezett rovarirtókkal eredményesen védekezhetnek. Ez a vírus más állatfajokra és az emberre veszélytelen, még a fertőző állatokból előállított élelmiszerekkel sem terjed.

A kéknyelv-betegséget a szúnyogok terjesztik. A gazdák most attól tartanak, hogy az enyhe idő miatt nem pusztulnak el a szúnyogok, és a sok belvíz pedig jó környezetet biztosít a lárvák szaporodásához.


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.