Amint az elmúlt esztendőkben minden alkalommal, 2011-ben is a Varga Pincészet által palackozott Csabagyöngye az év első bora, amely a nagyközönség asztalára kerül. A Budavári borfesztivál második napján az pincészet idei újborait mutatta be a sajtó képviselőinek Varga Péter ügyvezető.
Mint elmondta, az idei Csabagyöngye talán a legjobbnak mondható valamennyi eddigi évjárat közül, hiszen a nyári időjárás (amely tagadhatatlanul megrontotta sokunk nyári vakációját) rendkívül kedvező volt ennek a szőlőfajtának, hiszen a szüretet megelőző őszies időjárás sookal nagyobb aromagazdagságot adott az idei bornak.
A Varga Pincészet az idén 200 ezer palackkal állít elő ebből a típusból, melynek az utóbbi eszendők során kifejezett rajongótáboras alakult ki Magyarországon. Ez a mennyiség jellemző módon hozzávetőlegesen jövő tavasz végéig elegendő, és a Csabagyöngye kedvelők ettől kezdve már a jövő évi újbor elkészültét várhatják majd.
Bár a Csabagyöngyét árfekvése sem minősíti a csúcsborok közé, a Vendég&Hotel Online kérdésére Varga Péter megerősítette, hogy számukra mégis presztizsborról van szó, hiszen nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a varga Pincészetből kerül ki immár hagyományosan a magyar borászat első bora, amely ugyan még nem éri el a francia beaujolais-k hírnevét, de mindenképpen üde színfolt a hazai borpalettán és a viilág legrövidebb vegetációs idejű szőlőfajtája és igazi hungarikum.
Varga Péter elmondta, hogy az alacsony cukor és savtartalmú, édes ízhatású szőlőből érlelés nélkül kétféle - száraz és félédes - újbor kerül a forgalomba. Az érlelés nélküli azonnali palackozást a szőlő fajtája és az alkalmazott különleges szűrési technológia teszi lehetővé.