Megkóstoltuk 2011 első hazai újborát

A jubileumi, huszadik Budavári Borfesztiválon mutatta be Varga Péter, a badacsonyi Varga Pincészet Kft. ügyvezetője az idei év első magyar újborát.

Amint az elmúlt esztendőkben minden alkalommal, 2011-ben is a Varga Pincészet által palackozott Csabagyöngye az év első bora, amely a nagyközönség asztalára kerül. A Budavári borfesztivál második napján az pincészet idei újborait mutatta be a sajtó képviselőinek Varga Péter ügyvezető.

Mint elmondta, az idei Csabagyöngye talán a legjobbnak mondható valamennyi eddigi évjárat közül, hiszen a nyári időjárás (amely tagadhatatlanul megrontotta sokunk nyári vakációját) rendkívül kedvező volt ennek a szőlőfajtának, hiszen a szüretet megelőző őszies időjárás sookal nagyobb aromagazdagságot adott az idei bornak.
A Varga Pincészet az idén 200 ezer palackkal állít elő ebből a típusból, melynek az utóbbi eszendők során kifejezett rajongótáboras alakult ki Magyarországon. Ez a mennyiség jellemző módon hozzávetőlegesen jövő tavasz végéig elegendő, és a Csabagyöngye kedvelők ettől kezdve már a jövő évi újbor elkészültét várhatják majd.
 
 
Bár a Csabagyöngyét árfekvése sem minősíti a csúcsborok közé, a Vendég&Hotel Online kérdésére Varga Péter megerősítette, hogy számukra mégis presztizsborról van szó, hiszen nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a varga Pincészetből kerül ki immár hagyományosan a magyar borászat első bora, amely ugyan még nem éri el a francia beaujolais-k hírnevét, de mindenképpen üde színfolt a hazai borpalettán és a viilág legrövidebb vegetációs idejű szőlőfajtája és igazi hungarikum.
Varga Péter elmondta, hogy az alacsony cukor és savtartalmú, édes ízhatású szőlőből érlelés nélkül kétféle - száraz és félédes - újbor kerül a forgalomba. Az érlelés nélküli azonnali palackozást a szőlő fajtája és az alkalmazott különleges szűrési technológia teszi lehetővé.
 
 
 
 
 

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.