Megkóstoltuk 2011 első hazai újborát

A jubileumi, huszadik Budavári Borfesztiválon mutatta be Varga Péter, a badacsonyi Varga Pincészet Kft. ügyvezetője az idei év első magyar újborát.

Amint az elmúlt esztendőkben minden alkalommal, 2011-ben is a Varga Pincészet által palackozott Csabagyöngye az év első bora, amely a nagyközönség asztalára kerül. A Budavári borfesztivál második napján az pincészet idei újborait mutatta be a sajtó képviselőinek Varga Péter ügyvezető.

Mint elmondta, az idei Csabagyöngye talán a legjobbnak mondható valamennyi eddigi évjárat közül, hiszen a nyári időjárás (amely tagadhatatlanul megrontotta sokunk nyári vakációját) rendkívül kedvező volt ennek a szőlőfajtának, hiszen a szüretet megelőző őszies időjárás sookal nagyobb aromagazdagságot adott az idei bornak.
A Varga Pincészet az idén 200 ezer palackkal állít elő ebből a típusból, melynek az utóbbi eszendők során kifejezett rajongótáboras alakult ki Magyarországon. Ez a mennyiség jellemző módon hozzávetőlegesen jövő tavasz végéig elegendő, és a Csabagyöngye kedvelők ettől kezdve már a jövő évi újbor elkészültét várhatják majd.
 
 
Bár a Csabagyöngyét árfekvése sem minősíti a csúcsborok közé, a Vendég&Hotel Online kérdésére Varga Péter megerősítette, hogy számukra mégis presztizsborról van szó, hiszen nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a varga Pincészetből kerül ki immár hagyományosan a magyar borászat első bora, amely ugyan még nem éri el a francia beaujolais-k hírnevét, de mindenképpen üde színfolt a hazai borpalettán és a viilág legrövidebb vegetációs idejű szőlőfajtája és igazi hungarikum.
Varga Péter elmondta, hogy az alacsony cukor és savtartalmú, édes ízhatású szőlőből érlelés nélkül kétféle - száraz és félédes - újbor kerül a forgalomba. Az érlelés nélküli azonnali palackozást a szőlő fajtája és az alkalmazott különleges szűrési technológia teszi lehetővé.
 
 
 
 
 

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.