Megkóstoltuk a legjobb pálinkát!

Csütörtök délelőtt egyszerre két elismerést ünnepeltünk egy sajtótájékoztató keretein belül a Veritas Winebar-ban: Márton János pálinkamester több évtizedes munkásságát a Pálinka Nemzeti Tanács "Pálinka Életműdíjjal" ismerte el, valamint a Márton és lányai pálinkafőzde magyar kajszibarackból készült pálinkája kapta az "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" címet.

Az esemény megnyitása után Felkai Beáta az Agrárminisztérium főosztályvezetője röviden bemutatta a 2014-ben indult Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amit tavaly év végén újítottak meg. Ez nem egy verseny, ez egy minősítés, amivel a minőségi magyar alapanyagból készült pálinka kulturált fogyasztására hívják fel a figyelmet. A cél, hogy az érdeklődők, a célközönség számára megfelelő, minőségi és izgalmas válogatást tudjanak összeállítani, ami illeszkedik a gasztrotrendekbe is. Idén először hirdették meg az Agrárminisztérium Pálinkája címet, ami egy szakmai zsűri által odaítélt elismerés.

Ezt követte Márton János beszéde, amelyben először megköszönte a díjakat. Elmondta, fontos, hogy a Nemzeti Pálinkakíválóság Programot a minisztérium szakmai érdekek mentén újította meg, így a versenyen a bírák nem lehetnek a termelők emberei, üdvözölte továbbá, hogy az Agrárminisztérium díjához minimum 3 maximum 9 mintát kell beadni a legfontosabb kategóriákból.

Márton János kitért arra is, hogy manapság minden adott a pálinka készítéshez - a gyümölcsöt és az oktatást, a technológiát, berendezést is meg lehet venni. A valóban jó pálinka születéséhez azonban szakértelemre van szükség: neki vagy a kollegáinak ízérzékelés és íz - illatmemória terén annyit kell tudnia, mint egy sommeliernek vagy a legobb séfeknek.

A Márton és lányai is ezt az utat járta be: beszereztek minden beszerezhetőt, de nem hagyták ki az embert sem, sőt. Öt bírálójuk rendszeres képzésekre jár, így nem csoda, amikor a berendezéseket úgy üzemeltetik, hogy abból a legnagyobb hatékonysággal tudják kicsalni a megfelelő íz- és illatjegyeket. A szakember szerint a pálinkakészítés aromavadászat: a célja, hogy az állandó minőséget tartva a gyümölcsből az aromák átmenjenek a párlatba.

A díjnyertes kajszi

"Hála Istennek tavaly elfagyott a barack" - említi a kiemelkedően finom kajszibarack pálinka egyik okának Márton János. Elmondta, így abba a kevés maradék termésbe tette a növény az összes energiáját, minden tápanyagot - igaz ezt meg is kellett fizetni, a megszokottnak több mint a duplájába került az alapanyag. A másik okként a tapasztalatot említette: amióta működik a Márton és lányai, azóta mindig készítenek barackpálinkát, versenyeztetik is ezeket, így különösen ebben a fajtában nagy tapasztalatra tettek szert.

A sajtótájékoztatón a kajszibarack pálinkán túl áfonya és zölddió likőrt is kóstoltunk. Az áfonya Márton János kedvence, a zölddió különlegessége pedig az, hogy az egyik veje családi receptjének tökéletesítése során született.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.