Megkóstoltuk a legjobb pálinkát!

Csütörtök délelőtt egyszerre két elismerést ünnepeltünk egy sajtótájékoztató keretein belül a Veritas Winebar-ban: Márton János pálinkamester több évtizedes munkásságát a Pálinka Nemzeti Tanács "Pálinka Életműdíjjal" ismerte el, valamint a Márton és lányai pálinkafőzde magyar kajszibarackból készült pálinkája kapta az "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" címet.

Az esemény megnyitása után Felkai Beáta az Agrárminisztérium főosztályvezetője röviden bemutatta a 2014-ben indult Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amit tavaly év végén újítottak meg. Ez nem egy verseny, ez egy minősítés, amivel a minőségi magyar alapanyagból készült pálinka kulturált fogyasztására hívják fel a figyelmet. A cél, hogy az érdeklődők, a célközönség számára megfelelő, minőségi és izgalmas válogatást tudjanak összeállítani, ami illeszkedik a gasztrotrendekbe is. Idén először hirdették meg az Agrárminisztérium Pálinkája címet, ami egy szakmai zsűri által odaítélt elismerés.

Ezt követte Márton János beszéde, amelyben először megköszönte a díjakat. Elmondta, fontos, hogy a Nemzeti Pálinkakíválóság Programot a minisztérium szakmai érdekek mentén újította meg, így a versenyen a bírák nem lehetnek a termelők emberei, üdvözölte továbbá, hogy az Agrárminisztérium díjához minimum 3 maximum 9 mintát kell beadni a legfontosabb kategóriákból.

Márton János kitért arra is, hogy manapság minden adott a pálinka készítéshez - a gyümölcsöt és az oktatást, a technológiát, berendezést is meg lehet venni. A valóban jó pálinka születéséhez azonban szakértelemre van szükség: neki vagy a kollegáinak ízérzékelés és íz - illatmemória terén annyit kell tudnia, mint egy sommeliernek vagy a legobb séfeknek.

A Márton és lányai is ezt az utat járta be: beszereztek minden beszerezhetőt, de nem hagyták ki az embert sem, sőt. Öt bírálójuk rendszeres képzésekre jár, így nem csoda, amikor a berendezéseket úgy üzemeltetik, hogy abból a legnagyobb hatékonysággal tudják kicsalni a megfelelő íz- és illatjegyeket. A szakember szerint a pálinkakészítés aromavadászat: a célja, hogy az állandó minőséget tartva a gyümölcsből az aromák átmenjenek a párlatba.

A díjnyertes kajszi

"Hála Istennek tavaly elfagyott a barack" - említi a kiemelkedően finom kajszibarack pálinka egyik okának Márton János. Elmondta, így abba a kevés maradék termésbe tette a növény az összes energiáját, minden tápanyagot - igaz ezt meg is kellett fizetni, a megszokottnak több mint a duplájába került az alapanyag. A másik okként a tapasztalatot említette: amióta működik a Márton és lányai, azóta mindig készítenek barackpálinkát, versenyeztetik is ezeket, így különösen ebben a fajtában nagy tapasztalatra tettek szert.

A sajtótájékoztatón a kajszibarack pálinkán túl áfonya és zölddió likőrt is kóstoltunk. Az áfonya Márton János kedvence, a zölddió különlegessége pedig az, hogy az egyik veje családi receptjének tökéletesítése során született.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.