Meglepő választás az év strandétele

Épp elmúlt a kánikula, amikor igazán érvényesülhetne.

A Zamárdiban található Tiki Beach Bisztró Kovászos uborka-levese lett az Év Strandétele az idén már ötödször megrendezett versenyen – írja az egyik szervező, a We Love Balaton. Idén annyira erős volt a kínálat, hogy nemcsak egy győztest hirdettek, hanem három dobogós helyezettet, és még az év felfedezettjét is megtalálták.

Idén összesen 16 étellel neveztek a különböző vendéglátóhelyek, és már a döntő mezőnyének kiválasztásakor is meglepődtek, hogy az északi partról sokkal kevesebben jelentkeztek. Így még feltűnőbb az a trend, hogy a déli parton mennyire sok jó strandbüfét lehet találni, hiszen olyan erős mezőny jött össze, mint a verseny történetében még soha. Idén először több étellel is lehetett nevezni, sőt az is érvényes volt, hogy ha a döntő zsűrije elment egy fináléba került vendéglátóhelyre, és ott olyat kóstolt, akkor az új étel is versenybe került.

A zamárdi Tiki Beach Bisztró kovászos uborka-levese 1490 forintba kerül, és a zsűri szerint újszerű megközelítéssel készül, de azért is hozták ki első helyre, hogy kifejezzék, milyen jó ötlet a nyári kánikulában hideg leveseket is felszolgálni a strandokon.

A második helyezett a Balatonmáriafürdőn lévő Port Burger marhaszegyes ciabattája lett, amelyet órákig füstölnek, és amely balatonfenyvesi Angus-marhából készül, cheddarral és mustárszósszal adják 1690 forintért.

A harmadik helyezett a balatonllelei Málna Büfé Tex-Mex salátája lett, amelyben friss kevert salátát mixelnek savanyított zöldségekkel, rajta grillezett csirkemellcsíkokkal, baconnel, kukoricával és málnával, valamint a 15-20 összetevőből álló házi dresszinggel. A saláta 1950 forintba kerül.

Az Év Felfedezettje a keszthelyi Pinyó Büfé lett, amelyet a huszonéves tulajdonospár a nagypapától örökölt meg, és most felújították az étlapját, többek között hortobágyi palacsintával, erdei gyümölcslevessel és lecsóval.

Az Év Strandétele versenyen a zsűri a következő szempontok alapján válogat: az étel egészséges, jó minőségű alapanyagokból készül, egyszerű, de kreatív, nyárias, túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon, gyorsan és büfékben is elkészíthető, akár elvitelre is alkalmas, szerepel a vendéglátóhely étlapján.

A zsűri tagjai között volt a verseny két korábbi győztese, Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz Strandbisztró) és Bezerics Dániel (Paletta), valamint három újságíró: Kalas Györgyi, a Street Kitchen gasztronómiai újságírója, Sümegi Noémi (Magyar Konyha) és Tucsni László (We Love Balaton). A hatodik zsűritag Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője volt. A legjobb strandétel tavaly egy gofriba oltott tócsni lett a balatonfenyvesi A Konyhámból.

A 2017-es győztes a keszthelyi Paletta Pulled Ponty nevű étele lett. 2016-ban a kecskesajtos Big Mekk nyert a balatonboglári Palettától. 2015-ben pedig a fövenyesi Kalóz Harcsa & Krumpli nevű fogása nyert.


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?