Megmenekül és vendéglő marad a Márványmenyasszony

Néhány nappal ezelőtt futótűzként járta körbe a hír a magyar médiát: eltűnik az 1793-ben borkimérésként alapított, a reformkorban Buda és Pest egyik legnépszerűbb találkozóhelyévé vált Márványmenyasszony épülete, ahol közel kétszáz éven át hírességek adták egymás kezébe a kilincset, sőt, gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós is ott tartották a lakodalmaikat.

A Széchenyi és Wesselényi lakodalmainak is otthont adó épületre akárcsak a Wichmann kocsmára részleges bontási engedélyt kértek, de az aktuális trendek szerint ez az eltűnését jelenti - írja a 24.hu. A 2020 novemberében bezárt vendéglátóhely új tulajdonosa, a Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Szolgáltató Kft. részleges bontási engedélykéréssel fordult a Kormányhivatalhoz, ami december 23-án jóvá is hagyta azt. Arról is beszámoltunk, hogy az udvarban lévő idős fákat egy igazságügyi szakértővel alátámasztott vélemény szerint életveszélyesnek nyilvánították, így ki kell őket vágni.

Az ügyben kedd este maga az önkormányzat tett közzé bíztató fejleményeket. A Facebook-poszt szerint a kerület vezetése az építési engedély iránti kérelemről is későn, sőt, csak áttételesen értesült, ettől függetlenül azonban jelezték kifogásaikat a Kormányhivatal felé.



A terveket azóta módosították, sőt, pozitív döntés született: megmarad az épület lényegi, az utca felé néző földszintes része, így a befektető csak a telek további részére kapott bontási engedélyt, sőt, az építési jogköröket 2020. március 1-től gyakorló Kormányhivatal feltételként szabta azt is, hogy a ház túlélő darabját továbbiakban is vendéglőként kell üzemeltetni.

Kérdéses azonban a telken álló legidősebb épületrész, a pinceszakasz sorsa – zárul a rövid bejegyzés, de remélhetőleg nemsokára ezen a téren, sőt, a fakivágásokkal kapcsolatban is megnyugtató eredmény születik majd.

Forrás: 24.hu


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.