Megmenekül és vendéglő marad a Márványmenyasszony

Néhány nappal ezelőtt futótűzként járta körbe a hír a magyar médiát: eltűnik az 1793-ben borkimérésként alapított, a reformkorban Buda és Pest egyik legnépszerűbb találkozóhelyévé vált Márványmenyasszony épülete, ahol közel kétszáz éven át hírességek adták egymás kezébe a kilincset, sőt, gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós is ott tartották a lakodalmaikat.

A Széchenyi és Wesselényi lakodalmainak is otthont adó épületre akárcsak a Wichmann kocsmára részleges bontási engedélyt kértek, de az aktuális trendek szerint ez az eltűnését jelenti - írja a 24.hu. A 2020 novemberében bezárt vendéglátóhely új tulajdonosa, a Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Szolgáltató Kft. részleges bontási engedélykéréssel fordult a Kormányhivatalhoz, ami december 23-án jóvá is hagyta azt. Arról is beszámoltunk, hogy az udvarban lévő idős fákat egy igazságügyi szakértővel alátámasztott vélemény szerint életveszélyesnek nyilvánították, így ki kell őket vágni.

Az ügyben kedd este maga az önkormányzat tett közzé bíztató fejleményeket. A Facebook-poszt szerint a kerület vezetése az építési engedély iránti kérelemről is későn, sőt, csak áttételesen értesült, ettől függetlenül azonban jelezték kifogásaikat a Kormányhivatal felé.



A terveket azóta módosították, sőt, pozitív döntés született: megmarad az épület lényegi, az utca felé néző földszintes része, így a befektető csak a telek további részére kapott bontási engedélyt, sőt, az építési jogköröket 2020. március 1-től gyakorló Kormányhivatal feltételként szabta azt is, hogy a ház túlélő darabját továbbiakban is vendéglőként kell üzemeltetni.

Kérdéses azonban a telken álló legidősebb épületrész, a pinceszakasz sorsa – zárul a rövid bejegyzés, de remélhetőleg nemsokára ezen a téren, sőt, a fakivágásokkal kapcsolatban is megnyugtató eredmény születik majd.

Forrás: 24.hu


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.