Megnyílt a Hungarikum utca Budapesten

Megnyílt a Hungarikum utca a budapesti Központi Vásárcsarnokban, a Vámház körúti csarnok megújult alagsori szintjén kialakított utcában a legkiválóbb magyar élelmiszereket, termékeket mutatják be.

Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár beszédében rámutatott: a Hungarikum utca segítségével a hazai és külföldi látogatók számára kézzelfogható közelségbe kerülnek nemzeti értékeink, a csúcsteljesítménynek számító hungarikumok. A gyűjtemény nemcsak a hazai agrár- és élelmiszeripari különlegességeket tartalmazza, hanem a magyar kultúra évezredes értékei mellett a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, természeti örökséghez tartozó elemeket is felvonultat - mondta. Tudatosan rendszerezett gyűjteményről van szó, amely a magyarság kreativitását képviseli a világ közvéleménye felé.

Elmondta, hogy a nemzeti értékgyűjtés, a hungarikumok ügye sikertörténet, több mint 500 települési értéktár jött létre, és minden megyében megalakultak a megyei értéktárak. Véleménye szerint ez azt mutatja, hogy van igény az alulról építkező mozgalomra, a minisztérium és a törvény csak keretet biztosít ehhez. A hungarikumok megléte a hagyományok megőrzése, a nemzeti önbecsülés megtartása mellett külgazdasági, turisztikai haszonnal és kultúrdiplomáciai előnyökkel jár, hozzájárul a nemzetimázs alakításához - összegezte. Szeretnék elérni, hogy az országot elsősorban ezekkel az értékekkel azonosítsák a nagyvilágban, amire kiváló lehetőséget biztosít a Hungarikum utca is.


Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az átadó ünnepségen emlékeztetett: a nagycsarnok különleges épületét 2013-ban a CNN Travel csatorna Európa legszebb piacának választotta. Nem véletlen, hogy Budapest egyik legkedveltebb turisztikai látványosságává nőtte ki magát, ahová állam- és kormányfők látogatnak el - tette hozzá. A most átadott piacrész ötvözi az újdonságokat, egyedülálló különlegességeket a régi hagyományokkal, a hungarikumok bemutatásával a turisták megismerik Magyarország kulturális, gasztronómiai hagyományait - mondta.

Dénes Ákos, a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy az alsó szint fejlesztésének kettős célja van: a forgalom növelése a piaci látványosságok körének kiterjesztésével, és a minőségi helyi értékek megismertetésével a helyben elérhető magyar termékek kapjanak nagyobb figyelmet. A hely nem a hungarikumok hivatalos gyűjteménye - mondta.

Az alagsorban kialakított látványos vitrinekben helyet kapott a kalocsai és a szegedi paprika, a gyulai és a csabai kolbász, a Herz és a Pick szalámi, az akácméz, a tokaji aszú, a libamáj, a szikvíz, a kalocsai hímzés, a Zsolnay porcelán, a makói hagyma, a Béres Csepp, a pálinka és az Unicum. Magyarországon csak a csarnokban lehet megismerni nyilvánosan a Gömböcöt, a matematikusok körében sokáig csak feltételezett létezésű testet, az egy stabil és egy instabil ponttal rendelkező homogén idomot, ami a sanghaji világkiállítás egyik szenzációja, világhírű magyar találmány. A Hungarikum utca másik végpontján található Goethe prizmája Szelényi Károly fotóművész elképzelése szerint.


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.