Megnyílt a Hungarikum utca Budapesten

Megnyílt a Hungarikum utca a budapesti Központi Vásárcsarnokban, a Vámház körúti csarnok megújult alagsori szintjén kialakított utcában a legkiválóbb magyar élelmiszereket, termékeket mutatják be.

Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár beszédében rámutatott: a Hungarikum utca segítségével a hazai és külföldi látogatók számára kézzelfogható közelségbe kerülnek nemzeti értékeink, a csúcsteljesítménynek számító hungarikumok. A gyűjtemény nemcsak a hazai agrár- és élelmiszeripari különlegességeket tartalmazza, hanem a magyar kultúra évezredes értékei mellett a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, természeti örökséghez tartozó elemeket is felvonultat - mondta. Tudatosan rendszerezett gyűjteményről van szó, amely a magyarság kreativitását képviseli a világ közvéleménye felé.

Elmondta, hogy a nemzeti értékgyűjtés, a hungarikumok ügye sikertörténet, több mint 500 települési értéktár jött létre, és minden megyében megalakultak a megyei értéktárak. Véleménye szerint ez azt mutatja, hogy van igény az alulról építkező mozgalomra, a minisztérium és a törvény csak keretet biztosít ehhez. A hungarikumok megléte a hagyományok megőrzése, a nemzeti önbecsülés megtartása mellett külgazdasági, turisztikai haszonnal és kultúrdiplomáciai előnyökkel jár, hozzájárul a nemzetimázs alakításához - összegezte. Szeretnék elérni, hogy az országot elsősorban ezekkel az értékekkel azonosítsák a nagyvilágban, amire kiváló lehetőséget biztosít a Hungarikum utca is.


Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az átadó ünnepségen emlékeztetett: a nagycsarnok különleges épületét 2013-ban a CNN Travel csatorna Európa legszebb piacának választotta. Nem véletlen, hogy Budapest egyik legkedveltebb turisztikai látványosságává nőtte ki magát, ahová állam- és kormányfők látogatnak el - tette hozzá. A most átadott piacrész ötvözi az újdonságokat, egyedülálló különlegességeket a régi hagyományokkal, a hungarikumok bemutatásával a turisták megismerik Magyarország kulturális, gasztronómiai hagyományait - mondta.

Dénes Ákos, a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy az alsó szint fejlesztésének kettős célja van: a forgalom növelése a piaci látványosságok körének kiterjesztésével, és a minőségi helyi értékek megismertetésével a helyben elérhető magyar termékek kapjanak nagyobb figyelmet. A hely nem a hungarikumok hivatalos gyűjteménye - mondta.

Az alagsorban kialakított látványos vitrinekben helyet kapott a kalocsai és a szegedi paprika, a gyulai és a csabai kolbász, a Herz és a Pick szalámi, az akácméz, a tokaji aszú, a libamáj, a szikvíz, a kalocsai hímzés, a Zsolnay porcelán, a makói hagyma, a Béres Csepp, a pálinka és az Unicum. Magyarországon csak a csarnokban lehet megismerni nyilvánosan a Gömböcöt, a matematikusok körében sokáig csak feltételezett létezésű testet, az egy stabil és egy instabil ponttal rendelkező homogén idomot, ami a sanghaji világkiállítás egyik szenzációja, világhírű magyar találmány. A Hungarikum utca másik végpontján található Goethe prizmája Szelényi Károly fotóművész elképzelése szerint.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.