Megnyílt az olasz gasztronómia paradicsoma

November 15-én megnyitotta kapuit az itáliai ínyencmesterség bolognai paradicsoma. A tévesen kulináris Disneylandnek is becézett létesítmény fókuszában a helyi olasz specialitások állnak.

Szerdán Bolognában, végre felavatták az olasz gasztronómia régóta várt élményparkját. Megalkotói szerint a FICO Eataly World Bolognára keresztelt létesítmény terjedelme a maga nemében páratlan, a célja pedig, hogy az embereknek megmutassa, miként is jut el az élelmiszer a termelőtől az asztaláig. A hangsúly jelentős mértékben az ikonikus, helyi specialitásokon pihen.

A 25 hektáros park szabadtéri mezőin, földjein, legelőin és istállóiban 200 házi(haszon)állat- és 2000 növényfajjal ismerkedhetnek meg élőben a látogatók. A helyszínen 45 különböző étterem, trattoria (kis vendéglő helyi specialitásokkal) és kioszk található az olasz konyha regionális sokszínűségének bemutatására.

A látogatók 40 különböző műhelyben követhetik nyomon az egyes élelmiszerek (hús, hal, sajt, tészta, olaj, sör és édességek) feldolgozásának/előállításának folyamatát. 

Az érdeklődők számos tanfolyamon és eseményen (élelmiszer-fotózás, szarvasgomba-vadászat, stb.) keresztülcsillapíthatják valamelyest a tudásszomjukat.

„Az egész dologban a nevelés alapvető jelentőséggel bír. De a szórakozás és a falatozás is sokat nyom a latban.” – nyilatkozta az Associated Foreign Press-nek Oscar Farinetti, az Eataly alapítója.

A belépés ingyenes, a tanfolyamok és az idegenvezetős túrák azonban már kicsit megkönnyítik a vendégek pénztárcáját.

Forrás: Élelmiszer Szaklap


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.