Megválasztották a világ legjobb éttermét

A New York-i Eleven Madison Park lett a világ legjobb étterme egy szerdán közzétett ranglista szerint, amely a világ 50 vezető éttermét sorolja fel.

A bloomberg.com beszámolója szerint amerikai étterem utoljára 13 éve jutott fel a lista csúcsára. Daniel Humm séf kortárs amerikai konyhája idén az olasz Osteria Francescana éttermet előzte meg, amely tavaly került az élre. A harmadik helyen a spanyol El Celler de Can Roca szerepel.

A győztesek listáját a melbourne-i Royal Exhibition Buildingben rendezett ceremónián hozták nyilvánosságra. A rangsor összeállításában több mint ezer séf, szakíró és más ágazati szakértő vett részt 26 földrajzi térségből.



Daniel Humm és az étterem társtulajdonosa, Will Guidara szezonális kóstoló menüiben olyan ételek kínál vendégeinek, mint a tengerisün-puding bébi tintahallal, fésűkagylóval és almával, vagy a mézes körte makkal.

A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de hamarosan globális jelentőséget kapott a lista, és az igény miatt komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.

Amikor 2010-ben a koppenhágai Noma étterem először lett listavezető, másnap százezren próbáltak náluk online asztalt foglalni. Az El Celler de Can Roca 2013-as győzelme után pedig az étterem honlapjára 12 millióan kattintottak rá. Joan Cosa séf elmesélte, hogy csak arra három embert vettek fel, hogy elutasítsa a foglalásokat, és egyévesre nyúlt a várólista.



A bloomberg.com emlékeztet arra, hogy utoljára 2004-ben vitte el amerikai étterem, Thomas Keller séf French Laundry-ja a pálmát, a kaliforniai Yountville-ben található étterem egy évvel korábban is a ranglista csúcsán végzett. Azóta mindig európai éttermek álltak az első helyen.

Az idei első három helyezettet a franciaországi Mentonban működő Mirazur követi, az ötödik helyre pedig a limai Central került. A listán az első tíz étterem közé sorrendben még a spanyol Axpéban található Asador Etxebarri, a bangkoki Gaggan, a limai Maido, a San Sebastian-i Mugaritz és a bécsi Steirereck jutott be.

A teljes lista itt található:

1. Eleven Madison Park (New York City)
Chef: Daniel Humm
Last year's rank: 3
Average cost: $295

2. Osteria Francescana (Modena, Italy)
Chef: Massimo Bottura
Last year's rank: 1
Average cost: €220-€250

3. El Celler de Can Roca (Girona, Spain)
Chef: Joan Roca
Last year's rank: 2
Average cost: €165-€195 (USD $184-$218)* 2015 pricing.

4. Mirazur(Menton, France)
Chef: Mauro Colagreco
Last year's rank: 6
Average cost: €110-€210

5. Central(Lima)
Chef: Virgilio Martinez, Pia Leon
Last year's rank: 4
Average cost: S/.348-428

6. Asador Etxebarri (Axpe, Spain)

7. Gaggan (Bangkok)

8. Maido (Lima)

9. Mugaritz(Errenteria, Spain)

10. Steirereck (Vienna, Austria)

11. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York)

12. L’Arpège (Paris)

13. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Paris)

14. Restaurant Andre (Singapore)

15. Piazza Duomo (Alba, Italy)

16. D.O.M. (São Paulo)

17. Le Bernardin (New York City)

18. Narisawa (Tokyo)

19. Geranium (Copenhagen)

20. Pujol (Mexico City)

21. Alinea (Chicago)

22. Quintonil (Mexico City)

23. White Rabbit (Moscow)

24. Amber (Hong Kong)

25. Tickets (Barcelona)

26. The Clove Club (London)

27. The Ledbury (London)

28. Nahm (Bangkok)

29. Le Calandre (Rubano, Italy)

30. Arzak (San Sebastian, Spain)

31. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Paris)

32. Attica (Melbourne)

33. Astrid y Gastón (Lima)

34. De Librije (Zwolle, Netherlands)

35. Septime (Paris)

36. Dinner by Heston Blumenthal (London)

37. Saison (San Francisco)

38. Azurmendi (Larrabetzu, Spain)

39. Relae (Copenhagen)

40. Cosme (New York City)

41. Ultraviolet by Paul Pairet (Shanghai)

42. Boragó (Santiago, Chile)

43. Reale (Castel Di Sangro, Italy)

44. Brae (Birregurra, Australia)

45. Den (Tokyo)

46. L’Astrance (Paris)

47. Vendôme (Cologne, Germany)

48. Restaurant Tim Raue (Berlin)

49. Tegui (Buenos Aires)

50. Hof Van Cleve (Kruishoutem, Belgium)

 

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.