Megválasztották a Zrínyi Emlékév borait

A Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév keretén belül, a Pécs-Mecseki Borút Egyesület szervezésében rendezik meg az I. Zrínyi Fesztivált június 3-5-én.

A fesztivál egyik különleges eseménye a hagyományteremtő szándékkal június 2. és 4. között első alkalommal Szigetváron megrendezésre kerülő nemzetközi Zrínyi Borverseny a Pécs-Mecseki Borút Egyesület és a Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsa a Dél-Dunántúl négy borvidékének - Pannon Borrégió - és a történelmi Horvát-Magyar Királysággal együttműködve.

A nemes vetélkedésnek szimbolikus jelentőséget ad az is, hogy azon területekről érkeznek a borok, ahol elődeink együtt vívták harcukat az oszmán birodalom ellen, és ahol a szőlészet és borászat hagyománya mindig is jelen volt. A győztesek nemes nedűi a Zrínyi Emlékév bora megtisztelő címet viselhetik.

A versenyre 78 minta érkezett három ország - Magyaroszág, Horvátország, Szlovénia - nyolc borvidékéről. A borbírálatra Szigetváron június 2-án került sor, a 11 tagú zsűribe a neves hazai borszakértők mellett horvát bor-szakújságírók is meghívást kaptak, akik két bírálóbizottságban folytatták a munkát. A beérkezett minták közül nyolc aranyérmes minősítést ért el, ezek közül került ki a Zrínyi Emlékév fehér-, rozé- és vörösbora.

A Zrínyi Emlékév Fehérbora címet a horvátországi PP Orahovica Pincészet Zöldszilváni 2013-as évjáratú bora, a Zrínyi Emlékév Rozébora címet a Danubiana Borászat Tolnai Merlot Rozé 2015-ös évjáratú bora, míg a Zrínyi Emlékév Vörösbora címet a bírálóbizottság ítélete alapján az Ebner Pince Pécsi Opapi Cuvée 2011-es évjáratú bora viselheti.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.