Megválasztották a Zrínyi Emlékév borait

A Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 Emlékév keretén belül, a Pécs-Mecseki Borút Egyesület szervezésében rendezik meg az I. Zrínyi Fesztivált június 3-5-én.

A fesztivál egyik különleges eseménye a hagyományteremtő szándékkal június 2. és 4. között első alkalommal Szigetváron megrendezésre kerülő nemzetközi Zrínyi Borverseny a Pécs-Mecseki Borút Egyesület és a Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsa a Dél-Dunántúl négy borvidékének - Pannon Borrégió - és a történelmi Horvát-Magyar Királysággal együttműködve.

A nemes vetélkedésnek szimbolikus jelentőséget ad az is, hogy azon területekről érkeznek a borok, ahol elődeink együtt vívták harcukat az oszmán birodalom ellen, és ahol a szőlészet és borászat hagyománya mindig is jelen volt. A győztesek nemes nedűi a Zrínyi Emlékév bora megtisztelő címet viselhetik.

A versenyre 78 minta érkezett három ország - Magyaroszág, Horvátország, Szlovénia - nyolc borvidékéről. A borbírálatra Szigetváron június 2-án került sor, a 11 tagú zsűribe a neves hazai borszakértők mellett horvát bor-szakújságírók is meghívást kaptak, akik két bírálóbizottságban folytatták a munkát. A beérkezett minták közül nyolc aranyérmes minősítést ért el, ezek közül került ki a Zrínyi Emlékév fehér-, rozé- és vörösbora.

A Zrínyi Emlékév Fehérbora címet a horvátországi PP Orahovica Pincészet Zöldszilváni 2013-as évjáratú bora, a Zrínyi Emlékév Rozébora címet a Danubiana Borászat Tolnai Merlot Rozé 2015-ös évjáratú bora, míg a Zrínyi Emlékév Vörösbora címet a bírálóbizottság ítélete alapján az Ebner Pince Pécsi Opapi Cuvée 2011-es évjáratú bora viselheti.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.