Melyik Magyarország első autópálya-étterme?

Ez a fehérvári M7 Bistro. Komoly átalakítások történtek, de mindenki nyugodjon meg: Erzsi néni túrós batyuja meg fahéjas csigája a régi.

"Gyorsan, olcsón, finomat"

Szakály Attila, az M7 Bistro jelenlegi tulajdonosának édesapja megpályázta az általa tervezett, régi nevén 3-as számú Fehérvári Bisztró vezetését, és 1984-ben ő lett az üzletvezető. Az egység egy része átvételekor a szocialista időkből fakadó felfogás szerint működött, vagyis a betérő vendégeket pincérek szolgálták ki, másik része önkiszolgáló volt. Az üzletvezető viszont teljesen önkiszolgálóvá kívánta átszervezni a helyet, a „gyorsan, olcsón, finomat” koncepció jegyében – ez a koncepció végül a rendszerváltás környékén valósult meg. Attila a 2000-es években vette át az étterem vezetését, átköltöztette az önkiszolgáló vendéglátóegységet a szomszédos ingatlanba, az egykori Shell-Interag áruház épületébe. Az új étterem itt nyílt meg 2009. július 13-án Albapark néven.

Hatévnyi működés után a tulajdonos úgy érezte, ismét eljött a változás ideje, és a belső tér modernizálása és tagolása mellett új koncepciót vezetett be: a különböző közönség elvárásaihoz különböző ételekkel és átalakított belső térrel, illetve bútorokkal igazodtak. A hely új nevet is kapott : az M7 Bistro egyértelműen kifejezi, hogy hol található Magyarország első autópálya-étterme.

Ez most egy repülő utastere?

Az új elgondolás a repülőgépek kabinjához hasonlóan „turista” és „business” osztályra osztja a vendégteret és a menüt. Mindkét csoport a saját igényei szerint választhat az étlapról, emellett a fontosabb megbeszélésekre különterem is rendelkezésre áll. A belsőépítészeti megoldásokban jól látható a friss, modern szemlélet, az étterem egyik végét például egy élő növényekkel díszített zöldfal uralja.

Az átalakított és kibővített menüben a kamionosokat hagyományos ételekkel, például gulyáslevessel, pörköltekkel várják, a közeli üzleti parkban dolgozók és a helyi lakosok ebédjéhez viszont a több fogásos, könnyedebb menü illik. És persze gondoltak azokra is, akik a Balaton felé menet csak egy rövid pihenőre állnak meg itt, őket a látványpékségben helyben, frissen készült péksüteményekkel, valamint saját blendből, egyedileg pörkölt keverékből készülő kávékkal csábítják. Az étterem parkolójában e-autó töltőt is kialakítottak, a gyerekek a játszósarokban tölthetik az időt, és zuhanyzó is található az épületben.

A séf, és a szakácsok is a fedélzeten

Az átépítés során megmaradt az önkiszolgáló rendszer, de a vendégeket immár a pultok mentén vezetik végig, középre pedig salátaszigetet helyeztek.

A teret a „séfpult” uralja, ez igazából egy nyitott látványkonyha, ahol a vendégek is helyet foglalhatnak, és várakozás közben figyelhetik a bent zajló munkát. Az étlapon ugyan számos újdonságot és immár az M7 Bistróhoz köthető ikonikus ételeket is találunk – mint például a tavalyi nyár nagy kedvencét, a hideg kápialevest – de maradtak a régi kedvencek is. Ilyen például a nyitás óta itt dolgozó Erzsi néni különleges receptje szerint, naponta frissen készülő túrós batyu és fahéjas csiga, amelynek gyártási folyamata a látványpékség üvegablakain keresztül bárki számára nyomon követhető. A saját készítésű briósuk is nagy kedvenc.

A séfpultban pedig a vendégek előtt készülnek saját fejlesztésű szendvicseik is, a szűzérmés, kecskesajtos, laskagombás bagett és a klubszendvics csirkemellel, baconnal, sajttal és friss zöldségekkel.

Ausztriából érkező főszakács, már az M7-ben a gasztroforradalom

A minden nap reggel 7-től este 7-ig nyitva tartó étterem mindössze 20 fős személyzettel üzemel, naponta több száz vendéget kiszolgálva. A hatékony munka főként a legmodernebb gépekkel és eszközökkel felszerelt konyhának köszönhető. Az előrelátó konyhatechnológiai tervezésnek köszönhetően az M7 Bistro catering szolgáltatást is vállal. 

Az M7 Bistro séfje, Bokor Péter 10 évnyi ausztriai fine dining tapasztalattal jött haza másfél évvel ezelőtt, hogy Székesfehérváron kamatoztassa tudását és kreativitását, de kollégái is rendelkeznek külföldi munkatapasztalattal. Bokor Péter szerint egy sztráda menti étteremben Michelin-csillagra törni ugyan nem lehet, de a jó minőségű étel igenis megvalósítható, legyen szó akár a jól megszokott ízekről vagy épp kifinomultabb fogásokról. Szívesen kísérletezik a belsőségekkel, és szeretné, ha a szélesebb tömegeket is elérné a gasztroforradalom. 

Forrás: Vendég / Solutions


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.