Melyik Magyarország első autópálya-étterme?

Ez a fehérvári M7 Bistro. Komoly átalakítások történtek, de mindenki nyugodjon meg: Erzsi néni túrós batyuja meg fahéjas csigája a régi.

"Gyorsan, olcsón, finomat"

Szakály Attila, az M7 Bistro jelenlegi tulajdonosának édesapja megpályázta az általa tervezett, régi nevén 3-as számú Fehérvári Bisztró vezetését, és 1984-ben ő lett az üzletvezető. Az egység egy része átvételekor a szocialista időkből fakadó felfogás szerint működött, vagyis a betérő vendégeket pincérek szolgálták ki, másik része önkiszolgáló volt. Az üzletvezető viszont teljesen önkiszolgálóvá kívánta átszervezni a helyet, a „gyorsan, olcsón, finomat” koncepció jegyében – ez a koncepció végül a rendszerváltás környékén valósult meg. Attila a 2000-es években vette át az étterem vezetését, átköltöztette az önkiszolgáló vendéglátóegységet a szomszédos ingatlanba, az egykori Shell-Interag áruház épületébe. Az új étterem itt nyílt meg 2009. július 13-án Albapark néven.

Hatévnyi működés után a tulajdonos úgy érezte, ismét eljött a változás ideje, és a belső tér modernizálása és tagolása mellett új koncepciót vezetett be: a különböző közönség elvárásaihoz különböző ételekkel és átalakított belső térrel, illetve bútorokkal igazodtak. A hely új nevet is kapott : az M7 Bistro egyértelműen kifejezi, hogy hol található Magyarország első autópálya-étterme.

Ez most egy repülő utastere?

Az új elgondolás a repülőgépek kabinjához hasonlóan „turista” és „business” osztályra osztja a vendégteret és a menüt. Mindkét csoport a saját igényei szerint választhat az étlapról, emellett a fontosabb megbeszélésekre különterem is rendelkezésre áll. A belsőépítészeti megoldásokban jól látható a friss, modern szemlélet, az étterem egyik végét például egy élő növényekkel díszített zöldfal uralja.

Az átalakított és kibővített menüben a kamionosokat hagyományos ételekkel, például gulyáslevessel, pörköltekkel várják, a közeli üzleti parkban dolgozók és a helyi lakosok ebédjéhez viszont a több fogásos, könnyedebb menü illik. És persze gondoltak azokra is, akik a Balaton felé menet csak egy rövid pihenőre állnak meg itt, őket a látványpékségben helyben, frissen készült péksüteményekkel, valamint saját blendből, egyedileg pörkölt keverékből készülő kávékkal csábítják. Az étterem parkolójában e-autó töltőt is kialakítottak, a gyerekek a játszósarokban tölthetik az időt, és zuhanyzó is található az épületben.

A séf, és a szakácsok is a fedélzeten

Az átépítés során megmaradt az önkiszolgáló rendszer, de a vendégeket immár a pultok mentén vezetik végig, középre pedig salátaszigetet helyeztek.

A teret a „séfpult” uralja, ez igazából egy nyitott látványkonyha, ahol a vendégek is helyet foglalhatnak, és várakozás közben figyelhetik a bent zajló munkát. Az étlapon ugyan számos újdonságot és immár az M7 Bistróhoz köthető ikonikus ételeket is találunk – mint például a tavalyi nyár nagy kedvencét, a hideg kápialevest – de maradtak a régi kedvencek is. Ilyen például a nyitás óta itt dolgozó Erzsi néni különleges receptje szerint, naponta frissen készülő túrós batyu és fahéjas csiga, amelynek gyártási folyamata a látványpékség üvegablakain keresztül bárki számára nyomon követhető. A saját készítésű briósuk is nagy kedvenc.

A séfpultban pedig a vendégek előtt készülnek saját fejlesztésű szendvicseik is, a szűzérmés, kecskesajtos, laskagombás bagett és a klubszendvics csirkemellel, baconnal, sajttal és friss zöldségekkel.

Ausztriából érkező főszakács, már az M7-ben a gasztroforradalom

A minden nap reggel 7-től este 7-ig nyitva tartó étterem mindössze 20 fős személyzettel üzemel, naponta több száz vendéget kiszolgálva. A hatékony munka főként a legmodernebb gépekkel és eszközökkel felszerelt konyhának köszönhető. Az előrelátó konyhatechnológiai tervezésnek köszönhetően az M7 Bistro catering szolgáltatást is vállal. 

Az M7 Bistro séfje, Bokor Péter 10 évnyi ausztriai fine dining tapasztalattal jött haza másfél évvel ezelőtt, hogy Székesfehérváron kamatoztassa tudását és kreativitását, de kollégái is rendelkeznek külföldi munkatapasztalattal. Bokor Péter szerint egy sztráda menti étteremben Michelin-csillagra törni ugyan nem lehet, de a jó minőségű étel igenis megvalósítható, legyen szó akár a jól megszokott ízekről vagy épp kifinomultabb fogásokról. Szívesen kísérletezik a belsőségekkel, és szeretné, ha a szélesebb tömegeket is elérné a gasztroforradalom. 

Forrás: Vendég / Solutions


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.