Mentes süteményújdonságok a Zsolnayban

Három új, cukor- és lisztmentes süteményt mutattak be a Radisson Blu Béke szálloda Zsolnay Kávéházában január 6-án, mindegyik más-más történetet rejt magában: a varázslatos Cassiopeia, a megújult Béke desszert és a legújabb tortaszelet, a Zsolnay-Lúdláb. A kávéház minden évben előrukkol egy újabb desszertsorral, 26 süteményt kínálnak, és ennek mintegy fele valamitől „mentes”.

Több finomságuk is hozzáadott cukor felhasználása nélkül, mogyoró- és mandulaliszttel készül. A diabéteszben szenvedőkön és a diétázókon kívül gondolnak a laktózérzékenyekre és azokra is, akik nem fogyasztanak búzaliszttel készült élelmiszert. Külön vonzerő, hogy ingyen csomagolják díszdobozba a sütiket, ha elvitelre kérnénk.

A sajtótájékoztatón Bechmann György cukrászmester mutatta be legújabb „mentes“ süteményeit, aki abban hisz, hogy munkáját csak teljes odaadással, szívvel-lélekkel lehet végezni, mert csupán így jöhet létre a varázslat, amellyel a különleges édességek születnek. Az újságírók együtt készítették el a megújult Béke desszert utolsó lépését, a csokoládéköpenyt, közben a több mint két évtizede itt dolgozó cukrászmester lépésről lépésre mutatta is a süti készítését. Szoros együttműködésben vannak az Egy csepp figyelem Alapítvánnyal, ahol szakmai tanácsokat kaptak arról, milyen süteményt ehetnek a cukorbetegek.

A Cassiopeia egy bodzás tejszínkrémbe burkolt, pisztáciás, málnás tölteléket rejtő, gesztenyeliszt és gyömbérőrlemény keverékéből készült, ropogós és omlós tésztaalapon nyugvó különlegesség. Hozzáadott cukor nélkül készült és búzalisztmentes sütemény.

A Béke szelet régi zászlóshajója volt a Zsolnay Kávéház kínálatának. De miről is kapta a nevét? A Radisson Blu Béke Hotelt a háborús éveket átvészelt idők után beszédesen Béke Szállónak hívták. Bechmann György gondolt egy nagyot, és megőrizve a fő alapanyagokat kifordította magából a süteményt, így született meg a Béke desszert. A régi sütemény alapja a fahéjas piskóta, a marcipán, a csokoládés krém és a csokis bevonat. Az új édesség kekszes-morzsás tésztaalapon nyugvó, tejcsokoládé-hengerrel borított diós piskóta, amely alatt étcsokis marcipánkrém lapul kirobbanóan roppanós pralinéval – az egészet manduladarabokkal megszórt étcsokoládés glasszázs teszi csillogóvá.

A Zsolnay-Lúdlábat január 9-től kínálják. Bechmann György a hagyományos alapanyagok helyett jó minőségű mandulaliszttel elkevert piskótát, étcsokoládét, rum helyett Panyolai cseresznyepálinkát használt. Ropogós tésztaréteg, mandulaliszttel és csokoládéval készült piskóta, majd a kéttextúrájú gyümölcsbetét – kardamomos meggykrém és meggypüré – teszi teljessé, mindez laktózmentes változatban.

A Radisson Blu Béke igazgatója, Varga Csaba lapunk munkatársának kérdésére elmondta, hogy a sütemények árában nem tükröződik, hogy a mentes termékek drágább alapanyagokból készülnek. „Ezeken a termékeken kisebb ugyan a profit, de nem lehet diszkriminálni azokat a vendégeket, akik valamilyen betegségük miatt nem ehetnek hagyományos készítésű süteményt” – mondta. Véleménye szerint változik a közízlés, egyre többen próbálják kihagyni a fehér cukrot és a lisztet, érdekes módon ez inkább a hazai vendégekre jellemző.

Színek és érzések a galériában

A hotel galériája évek óta működik a Haranghy Jenő tervezte első emeleti, ikonikus Kupolateremben, ahol hónapról hónapra időszakos kiállítások kapnak helyet, elsősorban kortárs művészek és fiatal tehetségek részvételével.

A tájékoztatón az év első kiállítójának munkáit is bemutatták: Péter Adrienn HR-igazgató akkor szeretett bele a fotózásba, amikor friss diplomásként Írországban dolgozott. A kiállított képek Izlandon, Máltán, Marokkóban, Costa Ricán, Mexikóban, Kubában és Indonéziában készültek. Ezekből a fotókból válogattak a januári kiállításhoz, amelyet Színek és érzések címmel január 6-án nyitnak meg a Radisson Blu Béke hotel emeletén, a Zsolnay Art Galériában. A fotók január 29-ig lesznek láthatók.

A hotel földszintjén működő kávéház 1985-ben nyílt meg, a szálloda átépítése után. Nevét a Zsolnay manufakturáról kapta, és a kávét, a teát és a süteményeket évtizedek óta a Radisson Blu Béke Hotel****Superior számára tervezett, egyedi gyártású motívumokkal díszített Zsolnay csészékben és desszerttányérokon szolgálják fel. A Teréz körút 43. szám alatt álló épület, akkori nevén Britannia Szálló 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit. Első tulajdonosa, a jómódú kávékereskedő, Fábri Henrik az angol mintát tartotta követendő példának. A hotelt a legmodernebb felszereléssel látták el: a szobákban hideg-meleg folyó víz volt, központi gőz- és vízfűtést, valamint központi porszívó rendszert építettek ki.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.