Mentes süteményújdonságok a Zsolnayban

Három új, cukor- és lisztmentes süteményt mutattak be a Radisson Blu Béke szálloda Zsolnay Kávéházában január 6-án, mindegyik más-más történetet rejt magában: a varázslatos Cassiopeia, a megújult Béke desszert és a legújabb tortaszelet, a Zsolnay-Lúdláb. A kávéház minden évben előrukkol egy újabb desszertsorral, 26 süteményt kínálnak, és ennek mintegy fele valamitől „mentes”.

Több finomságuk is hozzáadott cukor felhasználása nélkül, mogyoró- és mandulaliszttel készül. A diabéteszben szenvedőkön és a diétázókon kívül gondolnak a laktózérzékenyekre és azokra is, akik nem fogyasztanak búzaliszttel készült élelmiszert. Külön vonzerő, hogy ingyen csomagolják díszdobozba a sütiket, ha elvitelre kérnénk.

A sajtótájékoztatón Bechmann György cukrászmester mutatta be legújabb „mentes“ süteményeit, aki abban hisz, hogy munkáját csak teljes odaadással, szívvel-lélekkel lehet végezni, mert csupán így jöhet létre a varázslat, amellyel a különleges édességek születnek. Az újságírók együtt készítették el a megújult Béke desszert utolsó lépését, a csokoládéköpenyt, közben a több mint két évtizede itt dolgozó cukrászmester lépésről lépésre mutatta is a süti készítését. Szoros együttműködésben vannak az Egy csepp figyelem Alapítvánnyal, ahol szakmai tanácsokat kaptak arról, milyen süteményt ehetnek a cukorbetegek.

A Cassiopeia egy bodzás tejszínkrémbe burkolt, pisztáciás, málnás tölteléket rejtő, gesztenyeliszt és gyömbérőrlemény keverékéből készült, ropogós és omlós tésztaalapon nyugvó különlegesség. Hozzáadott cukor nélkül készült és búzalisztmentes sütemény.

A Béke szelet régi zászlóshajója volt a Zsolnay Kávéház kínálatának. De miről is kapta a nevét? A Radisson Blu Béke Hotelt a háborús éveket átvészelt idők után beszédesen Béke Szállónak hívták. Bechmann György gondolt egy nagyot, és megőrizve a fő alapanyagokat kifordította magából a süteményt, így született meg a Béke desszert. A régi sütemény alapja a fahéjas piskóta, a marcipán, a csokoládés krém és a csokis bevonat. Az új édesség kekszes-morzsás tésztaalapon nyugvó, tejcsokoládé-hengerrel borított diós piskóta, amely alatt étcsokis marcipánkrém lapul kirobbanóan roppanós pralinéval – az egészet manduladarabokkal megszórt étcsokoládés glasszázs teszi csillogóvá.

A Zsolnay-Lúdlábat január 9-től kínálják. Bechmann György a hagyományos alapanyagok helyett jó minőségű mandulaliszttel elkevert piskótát, étcsokoládét, rum helyett Panyolai cseresznyepálinkát használt. Ropogós tésztaréteg, mandulaliszttel és csokoládéval készült piskóta, majd a kéttextúrájú gyümölcsbetét – kardamomos meggykrém és meggypüré – teszi teljessé, mindez laktózmentes változatban.

A Radisson Blu Béke igazgatója, Varga Csaba lapunk munkatársának kérdésére elmondta, hogy a sütemények árában nem tükröződik, hogy a mentes termékek drágább alapanyagokból készülnek. „Ezeken a termékeken kisebb ugyan a profit, de nem lehet diszkriminálni azokat a vendégeket, akik valamilyen betegségük miatt nem ehetnek hagyományos készítésű süteményt” – mondta. Véleménye szerint változik a közízlés, egyre többen próbálják kihagyni a fehér cukrot és a lisztet, érdekes módon ez inkább a hazai vendégekre jellemző.

Színek és érzések a galériában

A hotel galériája évek óta működik a Haranghy Jenő tervezte első emeleti, ikonikus Kupolateremben, ahol hónapról hónapra időszakos kiállítások kapnak helyet, elsősorban kortárs művészek és fiatal tehetségek részvételével.

A tájékoztatón az év első kiállítójának munkáit is bemutatták: Péter Adrienn HR-igazgató akkor szeretett bele a fotózásba, amikor friss diplomásként Írországban dolgozott. A kiállított képek Izlandon, Máltán, Marokkóban, Costa Ricán, Mexikóban, Kubában és Indonéziában készültek. Ezekből a fotókból válogattak a januári kiállításhoz, amelyet Színek és érzések címmel január 6-án nyitnak meg a Radisson Blu Béke hotel emeletén, a Zsolnay Art Galériában. A fotók január 29-ig lesznek láthatók.

A hotel földszintjén működő kávéház 1985-ben nyílt meg, a szálloda átépítése után. Nevét a Zsolnay manufakturáról kapta, és a kávét, a teát és a süteményeket évtizedek óta a Radisson Blu Béke Hotel****Superior számára tervezett, egyedi gyártású motívumokkal díszített Zsolnay csészékben és desszerttányérokon szolgálják fel. A Teréz körút 43. szám alatt álló épület, akkori nevén Britannia Szálló 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit. Első tulajdonosa, a jómódú kávékereskedő, Fábri Henrik az angol mintát tartotta követendő példának. A hotelt a legmodernebb felszereléssel látták el: a szobákban hideg-meleg folyó víz volt, központi gőz- és vízfűtést, valamint központi porszívó rendszert építettek ki.


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.