Michelin-csillagos francia séfek szerint ideje az embereknek éttermekbe járniuk

A francia elnökhöz intézett közleményükben az éttermek részleges kinyitását követelik a vendéglátóipar válságos helyzete miatt.

A Le Figaróban megjelent kommünikét Michelin-csillagos séfek/étteremtulajdonosok, valamint a Francia Kulináris Akadémia tagjai írták alá. A közel 20 kezdeményező között hazájukban és nemzetközileg is elismert szaktekintélyek szerepelnek: Alain Ducasse, Anne-Sophie Pic, Éric Pras, Yannick Alléno, írja a hvg.hu hírportál.

A közlemény megfogalmazói a koronavírus miatt bezárt éttermeik újra nyitásának engedélyezése esetén egyben garanciákat is vállalnak a szigorú egészségügyi szabályok betartására. A helyiségeik megnyitása előtt naponta felülvizsgálják és értékelik az előírások teljesítését. Az ételekhez felhasznált alapanyagokat fokozottan ellenőrzött helyekről szerzik be, az éttermeknek biztosítani kell ezeknek a termékeknek a teljes „átláthatóságát”, eredetük visszakereshetőségét.

A vendégek fogadására szolgáló vendégtérben az egymástól való nagyobb távolságtartást figyelembe véve helyezik el az asztalokat, még akkor is, ha kevesebb vendéget tudnak fogadni egy időben. Minden foglalásnál videofelvételen vagy e-mailben tájékoztatják leendő vendégüket az étteremben foganatosított egészségvédelmi és biztonsági intézkedésekről, amit tiszteletben kell tartaniuk.

A személyzet munkahelyének megtartása érdekében vállalják, hogy több váltásban, rövidített munkaidőben foglalkoztatják őket, ugyanis a vendégfogadási korlátozás miatt csökken a felszolgálók és a konyhai személyzet azonos idejű leterheltsége.

Bár még csak most tetőzik Franciaországban a koronavírus járvány, az éttermek minél előbbi kinyitását a vendéglátóipar válságos helyzete indokolja – az engedményeket sürgetők szerint. Az eddigi zárva tartási rendelet feloldása ellensúlyozná, és egyben elismerését jelentené annak az önkéntes tevékenységnek, amelyet az éttermek dolgozói nyújtanak a leterhelt orvosok, ápolók étellel való ellátásában a járványhelyzet kritikus időszakában.     

A járványidőszakban bevezetett, hetekig, esetleg a továbbiakban hónapokig tartó kilátástalan idejű korlátozások, ha nem enyhítenek rajta, Franciaországban 175 ezer vendéglátóhelyet érintenek, ebből Párizsban 25.400 éttermet és bárt. A vendéglátásban foglalkoztatottak milliós tábora mellett a mezőgazdaság több ágazatában, a halászatban dolgozókat is közvetlenül érinti a vendéglátóhelyek forgalomkiesése, adja hírül a Le Figaro nyomán a hazai hírportál.

 

 

Forrás: Le Figaro/hvg.hu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.