A Hunyady család alapított pincészetet a kéthelyi Baglas-hegyen. Aztán hosszú éveken keresztül a svájci Thomas Burkhalter itteni boraival elnyerte a Balatoni Borok Mestere címet. Az Öregbaglas alapozta meg a kéthelyi szőlő levéből készül borok hírnevét. Ezt a tradíciót viszik tovább Hans Georg Achs és fia Thomas, osztrák borászok, akik generációk óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel a Fertő-tó körül.
Magyarországi terjeszkedésükben a kéthelyi választást az Öregbaglason kívül, nagyapai ág is segítette, aki a környéken élt. Az osztrák borászok hatvan hektáron tíz fajta vörös és fehér szőlőt telepítettek Kéthelyen. Hans Georg Achs elmondta: ezzel alapozták meg a látványpincészetet. Az üzemben a borkészítés folyamatát bárki végigkísérheti, s meg is kóstolhatja a borokat, de előadásokban, koncertekben, művészeti galériában is gondolkodnak - írja a sonline.hu.
Egymilliárd forintos fejlesztéssel adnak lendületet a borturizmusnak, amelyben a kéthelyi Hunyady-kúria szálláshellyé átalakítása is szerepel. A borok hetven százalékát exportálni szeretnék, akárcsak az ausztriai borászatból, ahol a célországok között van például Kína, Japán, Svájc, Hollandia. A már kialakult jó kapcsolatra építik a magyar, azon belül a kéthelyi bor külföldi megjelenését. (forrás: sonline.hu)