MNGSZ mestervacsora Zamárdiban

Különös csavar és érdekes aktualitás: olyan mestervacsorára invitálja vendégeit a Balaton déli partjára, Zamárdiba a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, amelynek a dolgok jelenlegi állása szerint nincs tétje. 

Ugyanis hiába avatnak mesterré négy szakácsot és egy cukrászt, ma a mesterképzés állami – kamarai – szintre tolódott, és ezzel megkérdőjelezik a szövetség legnagyobb éves rendezvényének eredményét, célját és legfőképp a mesterjelöltek fáradságos munkáját.

 „Másfél éve ismerjük, és próbáljuk áthidalni ezt a problémát” – mondja Krivács András, az MNGSZ elnöke. „Azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy a mesterképzés kizárólagos kamarai szintre helyezése nem megoldás, így tárgyalássorozatot kezdeményeztünk, amely mind a mai napig tart” – teszi hozzá a napokban újabb kétéves ciklusra újraválasztott elnök.

Mi a szövetség válaszlépése?

Más szakmai szervezettekkel történő összefogás, egy élhető és vállalható mesterképző rendszer kialakítása, sorolja tovább Krivács. És hozzáteszi, mivel szövetségük a hatvanas évektől évente vállalja és vállalja fel tagjaik körében a mestervizsgát, e szép hagyományról nem tudnak és nem is szeretnének lemondani – ezért továbbra is folytatják rangos programjukat, a mestervacsorákat. Végül még egy fontos érvet hallunk az elnöktől: akik náluk a mesterjelölteket vizsgáztatják, mindegyikük rendelkezik kamarai mesteroklevéllel is, ahogyszövetségük tagjai közül a mesteri címmel rendelkező szakácsok, cukrászok és felszolgálók legtöbbje is.

Kik az új mesterek?

A Balaton-parti, elegáns rendezvény főszereplője ezúttal kétségtelenül az az öt, szakácsruhába öltözött fiatalember – Kovács Csaba, Réczeg József, Szabó Csaba, Tímár Albin szakácsok és Lazányi János cukrász –, akik mestereik irányításával készítették el hidegkonyhai munkájukat, amelyet a lobbiban állítanak ki, és amelynek profizmusát mindenki megcsodálja. Majd következik az általuk készített, hatfogásos ételsorból álló vacsora, amelyet a 180 fős vendégsereg örömmel tüntet el.

Egyébként a most mesteri címet szerző szakemberek már korábban is szereztek érdemeket: a nemzeti szakács- és cukrászválogatott tagjai ők, valamint a Békés Megyei Culinary Team és a nemzeti katonai válogatott tagjai, konyhai munkájukat Varga Károly, Volenter István, Kostyál Gábor és Ambrus György mesterszakácsok irányítják, a vizsgázó cukrászt pedig Horváth Ferenc mestercukrász készítette fel.

Merre visz az út tovább?

A vacsora után következik a mesterré avatás. Eskü, fogadalomtétel, a díszes oklevél átadása. Az elnök ünnepi záróbeszédében a szakképzés fontosságára, a mesterek felelősségére hívja fel a figyelmet. Az MNGSZ újjáválasztott vezetősége pontosan tudja, merre visz tovább az út, mikor, hol kell lobbizni, kiállni társaik érdekében az igazukért. Mesteri lesz az alakítás.

Forrás: Vendég & Hotel


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.