MNGSZ mestervacsora Zamárdiban

Különös csavar és érdekes aktualitás: olyan mestervacsorára invitálja vendégeit a Balaton déli partjára, Zamárdiba a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, amelynek a dolgok jelenlegi állása szerint nincs tétje. 

Ugyanis hiába avatnak mesterré négy szakácsot és egy cukrászt, ma a mesterképzés állami – kamarai – szintre tolódott, és ezzel megkérdőjelezik a szövetség legnagyobb éves rendezvényének eredményét, célját és legfőképp a mesterjelöltek fáradságos munkáját.

 „Másfél éve ismerjük, és próbáljuk áthidalni ezt a problémát” – mondja Krivács András, az MNGSZ elnöke. „Azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy a mesterképzés kizárólagos kamarai szintre helyezése nem megoldás, így tárgyalássorozatot kezdeményeztünk, amely mind a mai napig tart” – teszi hozzá a napokban újabb kétéves ciklusra újraválasztott elnök.

Mi a szövetség válaszlépése?

Más szakmai szervezettekkel történő összefogás, egy élhető és vállalható mesterképző rendszer kialakítása, sorolja tovább Krivács. És hozzáteszi, mivel szövetségük a hatvanas évektől évente vállalja és vállalja fel tagjaik körében a mestervizsgát, e szép hagyományról nem tudnak és nem is szeretnének lemondani – ezért továbbra is folytatják rangos programjukat, a mestervacsorákat. Végül még egy fontos érvet hallunk az elnöktől: akik náluk a mesterjelölteket vizsgáztatják, mindegyikük rendelkezik kamarai mesteroklevéllel is, ahogyszövetségük tagjai közül a mesteri címmel rendelkező szakácsok, cukrászok és felszolgálók legtöbbje is.

Kik az új mesterek?

A Balaton-parti, elegáns rendezvény főszereplője ezúttal kétségtelenül az az öt, szakácsruhába öltözött fiatalember – Kovács Csaba, Réczeg József, Szabó Csaba, Tímár Albin szakácsok és Lazányi János cukrász –, akik mestereik irányításával készítették el hidegkonyhai munkájukat, amelyet a lobbiban állítanak ki, és amelynek profizmusát mindenki megcsodálja. Majd következik az általuk készített, hatfogásos ételsorból álló vacsora, amelyet a 180 fős vendégsereg örömmel tüntet el.

Egyébként a most mesteri címet szerző szakemberek már korábban is szereztek érdemeket: a nemzeti szakács- és cukrászválogatott tagjai ők, valamint a Békés Megyei Culinary Team és a nemzeti katonai válogatott tagjai, konyhai munkájukat Varga Károly, Volenter István, Kostyál Gábor és Ambrus György mesterszakácsok irányítják, a vizsgázó cukrászt pedig Horváth Ferenc mestercukrász készítette fel.

Merre visz az út tovább?

A vacsora után következik a mesterré avatás. Eskü, fogadalomtétel, a díszes oklevél átadása. Az elnök ünnepi záróbeszédében a szakképzés fontosságára, a mesterek felelősségére hívja fel a figyelmet. Az MNGSZ újjáválasztott vezetősége pontosan tudja, merre visz tovább az út, mikor, hol kell lobbizni, kiállni társaik érdekében az igazukért. Mesteri lesz az alakítás.

Forrás: Vendég & Hotel


Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg

Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg 

A Jammertal Borbirtok nem csak magát helyezte fel az elit vörösborok világtérképére, hanem a Villányi borvidék terroirját is - erről is beszélgetünk Varjas Sarolta Judittal, a Borbirtok alapító-társtulajdonosával.
Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken

Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken 

A kétszáz főben maximalizált rendezvényre már elővételben elfogytak a belépőjegyek.
Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa

Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa 

 A Ruszwurm és a Korona Cukrászda helyzetének rendezése visszafordíthatatlan, azonban az új polgármester két lehetséges megoldást ajánlott.
Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája

Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája 

Az internetes szavazás eredményeként jövőre az Év Gombája a kevéssé ismert sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) lesz, amely sokféleképpen felhasználható.
Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre

Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre 

A versenyen a világ legjobb szakácsai találkoznak.
Hódít az új szupergabonából készült likőr

Hódít az új szupergabonából készült likőr 

Igazán különleges gabona a cirok, mert amellett, hogy tápláló, a termesztése rendkívül környezetbarát.
Összeállt a Gasztrohegy színes menüje

Összeállt a Gasztrohegy színes menüje 

Idén minden eddiginél több, 13 helyszín csatlakozott, így a fő helyszínek mellett még több kiegészítő helyszín és program biztosítja, hogy egy percre se unatkozzunk ezen a hétvégén.
Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra?

Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra? 

Richard Gere filmszínész, bár már 75 éves, de a visszavonulás nem szerepel a tervei közt, ma is aktív. A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával arról is beszélgetünk, hogy jó lenne egyszer meghívni hozzájuk a világsztárt.
Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban

Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban 

A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát.
Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton

Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton 

Az év utolsó zarándoklatán az ősi erdők titkos ízei kerülnek az asztalra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.