MNGSZ mestervacsora Zamárdiban

Különös csavar és érdekes aktualitás: olyan mestervacsorára invitálja vendégeit a Balaton déli partjára, Zamárdiba a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, amelynek a dolgok jelenlegi állása szerint nincs tétje. 

Ugyanis hiába avatnak mesterré négy szakácsot és egy cukrászt, ma a mesterképzés állami – kamarai – szintre tolódott, és ezzel megkérdőjelezik a szövetség legnagyobb éves rendezvényének eredményét, célját és legfőképp a mesterjelöltek fáradságos munkáját.

 „Másfél éve ismerjük, és próbáljuk áthidalni ezt a problémát” – mondja Krivács András, az MNGSZ elnöke. „Azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy a mesterképzés kizárólagos kamarai szintre helyezése nem megoldás, így tárgyalássorozatot kezdeményeztünk, amely mind a mai napig tart” – teszi hozzá a napokban újabb kétéves ciklusra újraválasztott elnök.

Mi a szövetség válaszlépése?

Más szakmai szervezettekkel történő összefogás, egy élhető és vállalható mesterképző rendszer kialakítása, sorolja tovább Krivács. És hozzáteszi, mivel szövetségük a hatvanas évektől évente vállalja és vállalja fel tagjaik körében a mestervizsgát, e szép hagyományról nem tudnak és nem is szeretnének lemondani – ezért továbbra is folytatják rangos programjukat, a mestervacsorákat. Végül még egy fontos érvet hallunk az elnöktől: akik náluk a mesterjelölteket vizsgáztatják, mindegyikük rendelkezik kamarai mesteroklevéllel is, ahogyszövetségük tagjai közül a mesteri címmel rendelkező szakácsok, cukrászok és felszolgálók legtöbbje is.

Kik az új mesterek?

A Balaton-parti, elegáns rendezvény főszereplője ezúttal kétségtelenül az az öt, szakácsruhába öltözött fiatalember – Kovács Csaba, Réczeg József, Szabó Csaba, Tímár Albin szakácsok és Lazányi János cukrász –, akik mestereik irányításával készítették el hidegkonyhai munkájukat, amelyet a lobbiban állítanak ki, és amelynek profizmusát mindenki megcsodálja. Majd következik az általuk készített, hatfogásos ételsorból álló vacsora, amelyet a 180 fős vendégsereg örömmel tüntet el.

Egyébként a most mesteri címet szerző szakemberek már korábban is szereztek érdemeket: a nemzeti szakács- és cukrászválogatott tagjai ők, valamint a Békés Megyei Culinary Team és a nemzeti katonai válogatott tagjai, konyhai munkájukat Varga Károly, Volenter István, Kostyál Gábor és Ambrus György mesterszakácsok irányítják, a vizsgázó cukrászt pedig Horváth Ferenc mestercukrász készítette fel.

Merre visz az út tovább?

A vacsora után következik a mesterré avatás. Eskü, fogadalomtétel, a díszes oklevél átadása. Az elnök ünnepi záróbeszédében a szakképzés fontosságára, a mesterek felelősségére hívja fel a figyelmet. Az MNGSZ újjáválasztott vezetősége pontosan tudja, merre visz tovább az út, mikor, hol kell lobbizni, kiállni társaik érdekében az igazukért. Mesteri lesz az alakítás.

Forrás: Vendég & Hotel


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.