Olaszországban idén is kiosztották a legjobb éttermeknek és a legjobb boroknak járó szakmai elismerést. A hagyományok szerint csillagokkal, fakanalakkal, poharakkal osztályozzák az itáliai ételeket-italokat. Az olasz éttermeket osztályozó Espresso 2012 2700 vendéglátóhelyet tüntetett ki, ebből huszonegy érdemelte ki a legjobbaknak járó három szakácssapkát. A legtöbb kiváló étteremmel Lombardia, Piemonte és a déli Campania tartomány büszkélkedhet. Massimo Bottura modenai étterme tavaly is az első helyen végzett.
Az olasz borokat többféleképpen bírálták: a borkalauzok között a Slow Food mozgalom kézikönyve a területhez kötődő és a környezetet tisztelő pincék palackjait díjazta. A Gambero Rosso a technológiával szemben az egyszerűséget méltatta, az Espresso jó és rossz bor kategóriában osztályozott, a legteljesebb listát pedig az olasz sommelier szövetség (AIS) állította össze.
A nyertesek tekintetében viszont nem volt különbség, mindannyian ugyanazt a négy vörös bort - Barolo Monfortino Riserva 2004 (Giacomo Conterno), Brunello di Montalcino 2006 (Cerbaiola-Salvioni), Bolgheri Sassicaia 2008 (Tenuta San Guido) és Primitivo di Manduria Es 2009 (Gianfranco Fino) - kiáltották ki legjobbnak. Egy piemonti, két toszkán és meglepetésre egy pugliai bor, utóbbi harmincöt eurós árával is eltér a nyolcvan-háromszáz euróért kapható többitől. (MTI)