Modenában található a legjobb olasz étterem

A Massimo Bottura vezette Osteria Francescana modenai étterem érdemelte ki idén is a legtöbb pontot az Espresso olasz gasztronómiai kalauz ítészeitől - adta híról a Népszava.

Olaszországban idén is kiosztották a legjobb éttermeknek és a legjobb boroknak járó szakmai elismerést. A hagyományok szerint csillagokkal, fakanalakkal, poharakkal osztályozzák az itáliai ételeket-italokat. Az olasz éttermeket osztályozó Espresso 2012 2700 vendéglátóhelyet tüntetett ki, ebből huszonegy érdemelte ki a legjobbaknak járó három szakácssapkát. A legtöbb kiváló étteremmel Lombardia, Piemonte és a déli Campania tartomány büszkélkedhet. Massimo Bottura modenai étterme tavaly is az első helyen végzett.

Az olasz borokat többféleképpen bírálták: a borkalauzok között a Slow Food mozgalom kézikönyve a területhez kötődő és a környezetet tisztelő pincék palackjait díjazta. A Gambero Rosso a technológiával szemben az egyszerűséget méltatta, az Espresso jó és rossz bor kategóriában osztályozott, a legteljesebb listát pedig az olasz sommelier szövetség (AIS) állította össze.

A nyertesek tekintetében viszont nem volt különbség, mindannyian ugyanazt a négy vörös bort - Barolo Monfortino Riserva 2004 (Giacomo Conterno), Brunello di Montalcino 2006 (Cerbaiola-Salvioni), Bolgheri Sassicaia 2008 (Tenuta San Guido) és Primitivo di Manduria Es 2009 (Gianfranco Fino) - kiáltották ki legjobbnak. Egy piemonti, két toszkán és meglepetésre egy pugliai bor, utóbbi harmincöt eurós árával is eltér a nyolcvan-háromszáz euróért kapható többitől. (MTI)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.