Most már biztos: lebontják Buda egyik ikonikus vendéglátóhelyét

A Márványmenyasszonyról van szó: az épületre ugyan tavaly sikerült ideiglenes védelmet szerezni, ám építészeti értékek hiányában műemléki védettséget nem kaphatott, így kiadták rá a bontási kérelmet.

Az épület bontásának hírére 2021-ben komoly sajtóvisszhang kerekedett, múlt év januárjában pedig a Miniszterelnökség végül el is rendelte a műemlékvédelmi eljárás megindítását (a Wichmann kocsma épületére szintén ekkor került ideiglenes védelem), adja hírül az epiteszforum.hu szakportál.

 

Mint arról a 24.hu korábban beszámolt, az évre szóló ideiglenes védettség viszont január 22-én lejárt, így a ház ismét védtelenné vált. Nem is vártak túl sokat, május 24-én már láthatóvá vált az ÉTDR felületén, hogy beadták a bontási kérelmet új lakóépület építéséért.

Bár maga az architektúra természetesen az elmúlt évszázadok múltával teljesen átalakult és eredeti, értékes részleteket már nem is foglalt magában, ám ettől függetlenül - már csak az Alois Riegl-féle értékelést is figyelembe véve - a helynek komoly kultúrtörténeti értéke van, egy épület pedig védetté válhat történeti jelentősége okán is: állítólag Széchenyi István lakodalmát is az itt állt vendéglőben tartották, és sok híresség itt mulatott, a pestiek és a vidékről a fővárosba érkezők egyik kedvelt, ismert kisvendéglőjétől kell hamarosan végleg búcsúznunk.

 

Forrás: 24.hu / epiteszforum.hu / Turizmus Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.