MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

A résztvevő tagjok egyhangúlag elfogadták a 2024. évi elnöki és pénzügyi beszámolót, valamint ismertetésre került a 2025. évi költségvetési és cselekvési terv.

Az MVI 2025-ben az alábbi tevékenységekre helyezi a hangsúlyt:

  • a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmus Tanácsadó Testülete részére javaslatok megfogalmazása, illetve ezzel összefüggésben a vendéglátó vállalkozások szakmai támogatása;
  • az MKIK és az Igazságügyi Minisztérium felé adminisztrációs tehercsökkentést célzó, illetve deregulációs javaslatok küldése;
  • egy nemrég elnyert NEA-pályázat megvalósítása és egy konzorciumi DIMOP-projekthez történő csatlakozás;
  • az MTÜ-vel való további együttműködés;
  • cél továbbra is az ÁFA-szabályozás egyszerűsítése és a reprezentációt terhelő adók csökkentése – együttműködve a szakmai társszervezetekkel;
  • a vendéglátóhelyek engedélyhez kötött működésének szabályozása;
  • a Hungarikum Bizottságban való részvétel továbbra is, valamint szakmai konferenciákon, versenyeken való részvétel, illetve támogatásuk.


Fotó: MVI

Emellett június folyamán az MVI ismét elkészíti és közzéteszi a vendéglátásról szóló éves statisztikai helyzetjelentését. Az éttermi gasztrotúrák havi rendszerességgel folytatódnak, valamint október 19-én ismét megrendezésre kerül az MVI által alapított Gundel Károly-díj átadó ünnepség a Gundel étteremben.

A közgyűlés hivatalos része után Kovács László elnök megköszönte a közgyűlésre ellátogató korábbi elnököknek és tisztségviselőknek a munkáját és

ez alkalomból emléklapot adott át Károvits Tamásnak, Háber Tamásnak, Hercz Györgynek, Gottwald Sándornak és Gombás Andrásnak.

 


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.