MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

A résztvevő tagjok egyhangúlag elfogadták a 2024. évi elnöki és pénzügyi beszámolót, valamint ismertetésre került a 2025. évi költségvetési és cselekvési terv.

Az MVI 2025-ben az alábbi tevékenységekre helyezi a hangsúlyt:

  • a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmus Tanácsadó Testülete részére javaslatok megfogalmazása, illetve ezzel összefüggésben a vendéglátó vállalkozások szakmai támogatása;
  • az MKIK és az Igazságügyi Minisztérium felé adminisztrációs tehercsökkentést célzó, illetve deregulációs javaslatok küldése;
  • egy nemrég elnyert NEA-pályázat megvalósítása és egy konzorciumi DIMOP-projekthez történő csatlakozás;
  • az MTÜ-vel való további együttműködés;
  • cél továbbra is az ÁFA-szabályozás egyszerűsítése és a reprezentációt terhelő adók csökkentése – együttműködve a szakmai társszervezetekkel;
  • a vendéglátóhelyek engedélyhez kötött működésének szabályozása;
  • a Hungarikum Bizottságban való részvétel továbbra is, valamint szakmai konferenciákon, versenyeken való részvétel, illetve támogatásuk.


Fotó: MVI

Emellett június folyamán az MVI ismét elkészíti és közzéteszi a vendéglátásról szóló éves statisztikai helyzetjelentését. Az éttermi gasztrotúrák havi rendszerességgel folytatódnak, valamint október 19-én ismét megrendezésre kerül az MVI által alapított Gundel Károly-díj átadó ünnepség a Gundel étteremben.

A közgyűlés hivatalos része után Kovács László elnök megköszönte a közgyűlésre ellátogató korábbi elnököknek és tisztségviselőknek a munkáját és

ez alkalomból emléklapot adott át Károvits Tamásnak, Háber Tamásnak, Hercz Györgynek, Gottwald Sándornak és Gombás Andrásnak.

 


A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.