MVI: ilyen volt a vendéglátás helyzete 2022-ben

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, amelyet ismét Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója állított össze hazai és nemzetközi statisztikai adatok felhasználásával.

A 2022. évi helyzetjelentés alapvetően a KSH által közzétett statisztikai adatokra épül, amelyből megismerhető többek között a vendéglátó üzletek számának változása, a vendéglátóhelyi forgalom alakulása, a foglalkoztatási és kereseti adatok, valamint európai összehasonlításban a vendéglátásra és a szálláshely-szolgáltatásra érvényes ÁFA-kulcsok.

 

Csökkenő tendencia?

A tavalyi év végén a vendéglátóhelyek száma kevesebb mint 47 ezer volt, amely az egy évvel korábbihoz képest közel 1 ezerrel, 2019-hez viszonyítva pedig több mint 4 ezerrel csökkent. A kereskedelmi vendéglátóhelyek száma mintegy 1,5 ezerrel fogyott, miközben a munkahelyi vendéglátóhelyeké 468-cal gyarapodott 2021-hez képest. Az üzletbezárások leginkább az italüzleteket és zenés szórakozóhelyeket, illetve az éttermeket és büféket érintették.

2022-ben a vendéglátó üzletek forgalma (folyó áron 1913 milliárd forint) összehasonlító áron 22 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, de 4,0 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. A vendéglátóhelyi forgalom 90 százalékát adó kereskedelmi vendéglátás volumene 4,8 százalékkal elmaradt, a járvány előtti, 2019. évitől, a munkahelyi vendéglátásé viszont 3,9 százalékkal meghaladta azt.

Munkaerőhelyzetkép, átlagkeresetek

Az előzetes adatok alapján a turizmusban foglalkoztatottak száma 2021-ben 400 ezer fő alá csökkent. A legtöbben továbbra is a vendéglátásban dolgoznak, a turisztikai foglalkoztatottak mintegy harmada.  2022-ben a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 182 ezer főt foglalkoztattak, amely 12,4 ezerrel volt több, mint egy évvel korábban, de így is elmaradt a járvány előtti, 2019. évi 193 ezer főtől.

A negatív gazdasági folyamatok hatására az üres álláshelyek száma és aránya valamelyest mérséklődött, de a szakképzett munkaerő hiánya továbbra is komoly problémát jelent az ágazatban. A vendéglátás területén teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 291 ezer forint (nettó 193 ezer forint) volt 2022-ben, amely 19 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ugyanakkor a vendéglátásban dolgozók átlagkeresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, nem éri el a nemzetgazdasági átlag 60 százalékát.

Állami döntések

A koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági hatások enyhítésére számos országban átmenetileg csökkentették a vendéglátásra vonatkozó ÁFA-kulcsot, de az orosz-ukrán háború és az energiaválság miatt Bulgáriában, Görögországban, Litvániában és Németországban érvényben maradtak az alacsonyabb ÁFA-kulcsok 2023-ban is. Magyarországon 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra a vendéglátó üzleteknek és a szálláshelyeknek nem kellett turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítani, bevallani és megfizetni.

A vendéglátásról szóló 2022. évi helyzetjelentés teljes terjedelemben az MVI honlapján érhető el.

 

 

 

 

Forrás: MVI / Turizmus Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.