MVI-vezér: újranyitáskor az építőipar és a kereskedelem lesz a legfőbb konkurenciánk

Mármint munkaerőkeresés területén. Ugyanis ez a két szektor szívta el a legtöbb munkaerőt az elmúlt egy év alatt. Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével beszélgetünk a szakma legaktuálisabb kérdéseiről.

Iparűzési adó

Sok önkormányzatnál alapvető, sőt, létfeltétel ez a bevétel, és mivel már lefelezték az eddigi 2 százalék kötelezettséget 1 százalékra, így azt gondolom, ez a szakmánk részéről vállalható. Hiszen ha egy kistelepülés esetében, mondjuk, egy vendéglátós vállalkozás központja épp az adott helyen van, ezzel az összeggel a vendéglátós az adott település fejlődését, életben maradását támogatja.

Kamarai hozzájárulás

Ahogy elnéztem a MKIK (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) székházának, a pesti Belvárosban található Bankcenter topelegáns épületét, azt gondolnám, józan paraszti ésszel, hogy egy szervezet, amely tulajdonképpen több mint száz szakma érdekeinek képviseletére, felügyeletére, oktatásának a szervezésére hivatott, az nem biztos, hogy egy ilyen drága helyen kell, hogy székeljen. Költözhetne kevésbé költséges helyre - a vállalkozók pénzét jobban megbecsülve. És azt is hozzátenném, az elmúlt egy év alatt kiderült, a mi szakmánk képviselete finoman fogalmazva is alulreprezentált ebben a szakmai érdekképviseleti szervezetben. Pedig amíg be nem ütött a covid, a mi szektorunk adta az ország GDP-jének 10 százalékát. Úgy tűnik, hatékonyabb lehetne egy külön turizmus-vendéglátásra szakosodott kamara.

Bértámogatás

Nagyon jó, hogy létrehozták, azonban most már ez sem elégséges, hiszen nulla vagy ahhoz közelítő bevételek mellett 75 százalék lenne a szükséges támogatás az adott helyzetben, valamint a jövedelmek teljes járulék- és adómentessége. És amikor bekövetkezik végre az újranyitás, azt követően is minimum még fél évig jó lenne fenntartani ezt az állapotot, mert az eddig felvett hiteleket is vissza kell majd fizetni, a tartalékok elfogytak.

Munkaerő megtartás

A most zajló harmadik hullám elsodorhatja még azoknak a munkavállalók egy részét, akiket eddig erejükön felül megtartottak a munkaadók. A házhoz szállítás, a kiszállítás csak a veszteségeket csökkenti legtöbb esetben, nyereséget nem hoz. Csak azon kevés vállalkozások esetében igen, ahol erre szakosodott már az adott vendéglátóhely még "békeidő" esetén. Megfelelő rutin, tapasztalat és anyagi tőke híján a kiszállítás egy vendéglátósnak - főleg a logisztikája miatt - nagyon nehéz feladat. Ez valóban egy másik műfaj, mint amit megszokott, amit ismer. Viszont tény, életben tartja a céget, a napi kihívás mozgásban tartja a munkaerőt, hiszen a motiválatlanság, a tehetetlenség a legnagyobb visszahúzó erő.

Újranyitás, munkaerőfelvétel

A vendéglátóhelyek újboli megnyitása robbanásszerű forgalmat generál majd nyilván az első időkben, azonban az első hetek vendégszámára nem érdemes alapozni. A 2019. év csúcsadatai nem jönnek vissza egyhamar. És az is biztos, a vendéglátósoknak anyagilag nagy teher lesz az újranyitás levezénylése. Nagy kérdés, vajon hányan térnek majd vissza a kisegítő személyzet tagjai közül - fehér, fekete mosogatók, kézilányok, takarítók stb. - azokból a szektorokból, ahol időközben elhelyezkedtek? Hiszen közülük sokan kénytelenek voltak másutt munkát keresni, és kiderült, néhol jobban keresnek az építőipar, valamint a kereskedelmi ágazat területén.

Beszállítók

Számomra a legnagyobb szomorúság az lenne, ha a jó értelemben vett kézműves beszállítók, kistermelők nem tudnának visszatérni majd akkor, amikor ismét lesz kereslet a vendéglők részéről a termékeikre. Zöldségekre, húsokra, tejtermékekre, kenyérféleségekre stb. Az ő elvesztésüket érezném igazán fájó pontnak e téren.

Teraszok, kerthelyiségek

Tavaly ugyanekkor még azt gondoltam, szeptemberre már el is felejtjük ezt az egész covid-históriát. Sajnos, nem így történt. Idén márciusban nagyobb bajban vagyunk, mint tavaly ugyanekkor. És bár minden az átoltottság mértékén múlik, azért azt megkockáztatom kijelenteni, ha ilyen ütemben haladnak az oltások, talán húsvétra az átoltottság hatására és a jó idő beköszöntével, no meg a vendégek mentális egészségének védelme érdekében szigorú rendszabályok betartásával megnyílhatnak majd a teraszok, kerthelyiségek. Pünkösdre pedig talán be is mehet majd a vendég az éttermekbe. És nyár végére, szeptemberre teljes lehet a nyitás. Bízunk benne. 

Vakcinaigazolás

Reméljük, hamarosan okafogyottá válik ez a téma, mert beoltanak mindenkit vakcinával. Addig pedig hallgassunk a szakértőkre!

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre

Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre 

Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal versengenek.
Ellopták a showt a balatoni fagylaltok

Ellopták a showt a balatoni fagylaltok 

A legnagyobb tömeg  nem a külföldi standok előtt, hanem egy balatoni fagylaltot kínáló kerékpáros hűtőkocsi körül alakult ki az Utazás+ kiállítás első napján.
Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre

Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre 

A S.Pellegrino nemzetközi megmérettetésére 2024. február 21-től lehet jelentkezni.
Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet 

Debrecen városa a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve választja ki azokat a borokat, melyek érdemesek a kitüntető címre.
Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny

Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 

A megmérettetés hatodszorra irányítja a figyelmet a legkiválóbb kulináris tehetségekre.
Öt szuper fánklelőhely Budapesten

Öt szuper fánklelőhely Budapesten  

Érdemes még ezt a hétvégét kihasználni, mert sok helyen szezonális a lehetőség és a „fánknap” általában szombatra esik.
Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját 

Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.
Kocsonya, koncertek, Miskolc

Kocsonya, koncertek, Miskolc 

A régió legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja idén március 8-10. között kerül megrendezésre.
Mesterséges intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban

Mesterséges intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban 

A közelgő SIRHA Budapest kiállításon kerekasztal beszélgetést rendeznek a mesterséges intelligenciában (AI) rejlő lehetőségekről, iparági tapasztalatokról.
Öt forró csokizó Budapesten, amiben nem fog csalódni

Öt forró csokizó Budapesten, amiben nem fog csalódni 

A csokoládérajongóknak szívből ajánlunk egy látogatást ezekre a helyekre az utolsó borús napok egyikén.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.