MVI-vezér: újranyitáskor az építőipar és a kereskedelem lesz a legfőbb konkurenciánk

Mármint munkaerőkeresés területén. Ugyanis ez a két szektor szívta el a legtöbb munkaerőt az elmúlt egy év alatt. Kovács Lászlóval, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökével beszélgetünk a szakma legaktuálisabb kérdéseiről.

Iparűzési adó

Sok önkormányzatnál alapvető, sőt, létfeltétel ez a bevétel, és mivel már lefelezték az eddigi 2 százalék kötelezettséget 1 százalékra, így azt gondolom, ez a szakmánk részéről vállalható. Hiszen ha egy kistelepülés esetében, mondjuk, egy vendéglátós vállalkozás központja épp az adott helyen van, ezzel az összeggel a vendéglátós az adott település fejlődését, életben maradását támogatja.

Kamarai hozzájárulás

Ahogy elnéztem a MKIK (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) székházának, a pesti Belvárosban található Bankcenter topelegáns épületét, azt gondolnám, józan paraszti ésszel, hogy egy szervezet, amely tulajdonképpen több mint száz szakma érdekeinek képviseletére, felügyeletére, oktatásának a szervezésére hivatott, az nem biztos, hogy egy ilyen drága helyen kell, hogy székeljen. Költözhetne kevésbé költséges helyre - a vállalkozók pénzét jobban megbecsülve. És azt is hozzátenném, az elmúlt egy év alatt kiderült, a mi szakmánk képviselete finoman fogalmazva is alulreprezentált ebben a szakmai érdekképviseleti szervezetben. Pedig amíg be nem ütött a covid, a mi szektorunk adta az ország GDP-jének 10 százalékát. Úgy tűnik, hatékonyabb lehetne egy külön turizmus-vendéglátásra szakosodott kamara.

Bértámogatás

Nagyon jó, hogy létrehozták, azonban most már ez sem elégséges, hiszen nulla vagy ahhoz közelítő bevételek mellett 75 százalék lenne a szükséges támogatás az adott helyzetben, valamint a jövedelmek teljes járulék- és adómentessége. És amikor bekövetkezik végre az újranyitás, azt követően is minimum még fél évig jó lenne fenntartani ezt az állapotot, mert az eddig felvett hiteleket is vissza kell majd fizetni, a tartalékok elfogytak.

Munkaerő megtartás

A most zajló harmadik hullám elsodorhatja még azoknak a munkavállalók egy részét, akiket eddig erejükön felül megtartottak a munkaadók. A házhoz szállítás, a kiszállítás csak a veszteségeket csökkenti legtöbb esetben, nyereséget nem hoz. Csak azon kevés vállalkozások esetében igen, ahol erre szakosodott már az adott vendéglátóhely még "békeidő" esetén. Megfelelő rutin, tapasztalat és anyagi tőke híján a kiszállítás egy vendéglátósnak - főleg a logisztikája miatt - nagyon nehéz feladat. Ez valóban egy másik műfaj, mint amit megszokott, amit ismer. Viszont tény, életben tartja a céget, a napi kihívás mozgásban tartja a munkaerőt, hiszen a motiválatlanság, a tehetetlenség a legnagyobb visszahúzó erő.

Újranyitás, munkaerőfelvétel

A vendéglátóhelyek újboli megnyitása robbanásszerű forgalmat generál majd nyilván az első időkben, azonban az első hetek vendégszámára nem érdemes alapozni. A 2019. év csúcsadatai nem jönnek vissza egyhamar. És az is biztos, a vendéglátósoknak anyagilag nagy teher lesz az újranyitás levezénylése. Nagy kérdés, vajon hányan térnek majd vissza a kisegítő személyzet tagjai közül - fehér, fekete mosogatók, kézilányok, takarítók stb. - azokból a szektorokból, ahol időközben elhelyezkedtek? Hiszen közülük sokan kénytelenek voltak másutt munkát keresni, és kiderült, néhol jobban keresnek az építőipar, valamint a kereskedelmi ágazat területén.

Beszállítók

Számomra a legnagyobb szomorúság az lenne, ha a jó értelemben vett kézműves beszállítók, kistermelők nem tudnának visszatérni majd akkor, amikor ismét lesz kereslet a vendéglők részéről a termékeikre. Zöldségekre, húsokra, tejtermékekre, kenyérféleségekre stb. Az ő elvesztésüket érezném igazán fájó pontnak e téren.

Teraszok, kerthelyiségek

Tavaly ugyanekkor még azt gondoltam, szeptemberre már el is felejtjük ezt az egész covid-históriát. Sajnos, nem így történt. Idén márciusban nagyobb bajban vagyunk, mint tavaly ugyanekkor. És bár minden az átoltottság mértékén múlik, azért azt megkockáztatom kijelenteni, ha ilyen ütemben haladnak az oltások, talán húsvétra az átoltottság hatására és a jó idő beköszöntével, no meg a vendégek mentális egészségének védelme érdekében szigorú rendszabályok betartásával megnyílhatnak majd a teraszok, kerthelyiségek. Pünkösdre pedig talán be is mehet majd a vendég az éttermekbe. És nyár végére, szeptemberre teljes lehet a nyitás. Bízunk benne. 

Vakcinaigazolás

Reméljük, hamarosan okafogyottá válik ez a téma, mert beoltanak mindenkit vakcinával. Addig pedig hallgassunk a szakértőkre!

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.