Nagy Furmint Február kóstoló csaknem száz pince boraival

Kilencvennégy pince több mint százhetven féle furmintot kínál a 7. Nagy Furmint Február kóstolón csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Furmint Februárhoz csatlakozott éttermek, szaküzletek pedig egész hónapban erre a szőlőfajtára fókuszálnak.

Az egyik legígéretesebbnek tartott magyar szőlőfajtát országszerte népszerűsíteni kívánó Furmint Február hat évvel ezelőtti indulása óta a furmint ismertsége és elismertsége is sokat nőtt - idézte fel az MTI-nek a rendezvénysorozat főszervezője.

Kézdy Dániel hangsúlyozta: fontos, hogy a termelők jó ár-érték arányú "alapfurmintokat" kínáljanak a fogyasztóknak a mindennapokra, miközben az olyan jó évjáratokban, mint 2011, 2012 vagy 2013 elkészüljenek azok a tételek is furmintból, amelyek felveszik a versenyt a világ nagy fehérboraival.

A Nagy Furmint Február kóstoló standjainál maguk a pincészetek tulajdonosai vagy borászai kínálják furmintjaikat; a legtöbb kiállító a tokaji és somlói borvidékről érkezik, de kóstolhatók lesznek furmintok a balatoni borrégióból, az egri borvidékről és a határon túlról is.

Kézdy Dániel emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években Budapesten kívül Nyíregyházán és Debrecenben is szerveztek már nagy kóstolót, idén pedig első alkalommal Mád is csatlakozott. A nagy kóstolók mellett egyre szaporodnak az országszerte és immáron külföldön is spontán szerveződő, kisebb furmintkóstolók, furmintvacsorák és a februárban rendre furminttal bővülő borlapok.

A szőlőfajta boraira épülő tematikus hónap lényege, hogy egy alulról szerveződő kezdeményezés keretében a borászok, éttermesek és borkereskedők együtt hívják fel a figyelmet a furmint értékeire. Arra törekszünk, hogy minél több városban minél több étteremben, kereskedésben lehessen furminttal találkozni, hogy legyen a fajtának egy erős hazai bázisa, amelyre építve aztán a külföldi piacokat is meg lehet célozni - hangsúlyozta a főszervező.

Mint hozzáfűzte, a borvilág véleményvezérei, de fogyasztói is egyre inkább a helyi szőlőfajták felé fordulnak. Magyarországon van egy olyan fajta, amely nem chardonnay, nem sauvignon blanc, hanem valami egészen más. Ha ez az üzenet átmegy, utána lehet arról beszélni, hogy Tokajban milyen különleges terroirok vannak, amelyeket a furmint - viszonylag neutrális jellegénél fogva - kiválóan be tud mutatni. Ez természetesen igaz Somlóra vagy a Balatonra is, ahol az utóbbi időben nagyon sok furmintot telepítettek - hívta fel a figyelmet Kézdy Dániel.

A tavalyi év végére először jelentkezett egy magyar szőlőfajta borához kifejlesztett kóstolópohárral egy világcég: a Riedel tokaji furmintpoharát a csütörtöki Nagy Furmint Február látogatói is kipróbálhatják.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.