A díjat Carlos Martín Cosme elnök adta át Háber Tamás étterem tulajdonosnak. Az európai szövetség spanyol, olasz, francia, litván, magyar, görög és portugál tagjai az európai éttermek látogatásai során az étel-, ital kínálatot és a szakmai munkát értékelik. Bírálatuknál kiemelt szempont a hazai alapanyagok felhasználása, a termékek fogyasztási értéke és az üzlet enteriőrje is.
Az 1913 óta a történelmi belvárosban található épület három szinten áll a vendéglátás szolgálatában. Minden szint más-más kor építészeti törekvéseit, más-más, az adott korra jellemző hangulatot idéz fel. A kisvendéglő sötét tónusú fa bútoraival az elmélyült beszélgetések tere, a Zsolnay terem a romantikus vacsorák, a protokolláris étkezések tökéletes díszlete. A falakat díszítő egyedi készítésű porcelán dekoráció, a Zsolnay-borkút és az étkészlet, már az étkezés előtt felcsigázza az érzékeket. Az étterem saját borpincéje vináriuma garantálja a minőséget, és a felszolgált borok szakszerű kezelését. Vendégei szerint az Aranykacsa egy kortörténet, hiszen az étterem alapjait a XVIII. században építették, a jelenlegi borospincét a XIX. században fejezték be. A XX. században készült el a századforduló hangulatát idéző Zsolnay és Tüke terem, a XXI. században pedig a mai kor igényeit kielégítő DAKK terem, mely a város fiataljainak, egyetemistáinak igényei szerint épült.
Nagydíjas a pécsi Aranykacsa
Az Európai Bor és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének közgyűlése a 2008-as évben végzett szakmai munkáját elismerve a pécsi Aranykacsa Étteremnek az EURÓPAI ÉTTERMEK NAGYDÍJÁT adományozta.
![Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!](https://turizmusonline.hu/i/b/5/b/b/a/9/3/d/0/4/5/0/6/1/2/c/2/9/4/d/nincs-cim_md.jpg)
Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!
40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
![Tevetej-nagyhatalom lennénk?](https://turizmusonline.hu/i/5/7/7/8/8/7/c/a/e/3/d/1/d/f/f/d/7/b/8/5/nincs-cim_md.jpeg)
Tevetej-nagyhatalom lennénk?
Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
![Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni](https://turizmusonline.hu/i/f/d/d/4/c/9/e/3/e/5/c/f/9/2/b/9/6/8/d/4/nincs-cim_md.jpg)
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni
A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
![Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?](https://turizmusonline.hu/i/9/7/9/2/c/7/c/e/2/e/5/9/2/e/d/b/0/8/e/5/nincs-cim_md.jpeg)
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
![A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik](https://turizmusonline.hu/i/f/6/5/6/e/a/c/1/8/a/8/9/b/4/d/e/d/3/c/4/natura-hill-zebegeny_md.jpg)
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik
2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
![Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka](https://turizmusonline.hu/i/c/1/7/0/7/3/7/3/8/4/7/7/3/1/8/0/2/5/3/7/europa-tele-van-hiresebbnel-hiresebb-bortermo-videkkel_md.jpg)
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka
Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
![MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma](https://turizmusonline.hu/i/8/8/7/d/d/1/9/6/5/d/0/7/0/d/1/3/3/8/6/0/nincs-cim_md.jpeg)
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
![A Top 10 legmenőbb koktélbár](https://turizmusonline.hu/i/5/1/c/4/1/0/7/9/6/c/c/2/b/2/6/2/4/a/4/0/kaa-mixology_md.jpg)
A Top 10 legmenőbb koktélbár
Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
![Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot](https://turizmusonline.hu/i/b/b/f/b/3/4/4/a/0/1/f/9/0/4/b/5/9/2/8/5/nincs-cim_md.jpeg)
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot
Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
![A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre](https://turizmusonline.hu/i/7/0/5/a/b/f/b/2/8/0/a/8/5/7/2/e/b/5/2/b/nincs-cim_md.jpeg)
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre
Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Interjú
![Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni](https://turizmusonline.hu/i/3/a/4/1/e/3/3/a/8/9/3/a/4/9/f/8/7/e/b/8/pesti-istvan_md.jpg)
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni
A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
![Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető](https://turizmusonline.hu/i/6/8/3/f/0/7/9/8/1/e/0/0/7/1/8/c/7/5/d/e/dunai-agnes-es-dunai-bernadett_md.jpg)
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető
Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
![Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”](https://turizmusonline.hu/i/4/2/2/9/f/7/e/c/0/6/e/e/d/b/2/6/d/7/b/a/csernus-imre_md.jpg)
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”
Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.