Negyvenöt belga sörfőzde egy budapesti fesztiválon

Negyvenöt belga sörfőzde 250 féle sörét, köztük 65 féle csapolt sört kóstolhatnak meg a hétvégén a 8. Belga Sörfesztivál vendégei a Bálna Budapestben.

A világon egyedülálló sörkultúra bemutatását célzó háromnapos fesztiválon csak gyümölcssörből több mint 40 félét lehet majd megkóstolni a közkedvelt meggyesektől és málnásoktól a barackoson át egészen az egzotikusabb ízűekig. A korábbi évek igénye és sikere nyomán idén csapolva is ki lehet próbálni a kókuszos és banános mellett kétféle málnás búzasört, a Wittekerke Rosét és a Bacchus Raspberryt. A tavalyi év egyik kedvence, a Barista Chocolate Quad 11 százalékos kávés-csokis quadrupel szintén elérhető lesz idén már csapolt formában is.


A hétvége egyik különlegessége a De Hoorn "mikrosörfőzdében" készült Cornet, amelyet frissen forgácsolt tölgyfa hordóban érlelnek, és amelyhez friss tölgyfaforgácsot is hozzáadnak, hogy az érlelődő sört még inkább átjárja a tölgyfa íze.

Bár kávét nem árusítanak a péntektől vasárnapig tartó fesztivál területén, a látogatók 3 féle kávés sör közül válogathatnak az idén. A Barista Chocolate Quad mellett bemutatkozik a Broeder Jacob Double Espresso és a Préaris Quadroccino - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A fesztiválra érkezik a Léfebvre sörfőzde alapításának 140. évfordulójára korlátozott mennyiségben készült Barbar Cuvée Spéciale, amely szintén igazi kuriózum az ínyencek számára. A mézzel és egyéb fűszerekkel főzött Barbar Blonde "ünnepi" verziója narancsvirágmézzel, korianderrel és keserűnarancs-héjjal készült.

Az idei évben első alkalommal egy német sörfőzde, az Einsiedler is képviselteti magát a fesztiválon, valamint amerikai trappista sörök is bemutatkoznak a hétvégén.


A sörök mellé a látogatók sörkorcsolyaként fogyaszthatnak szarvaskolbászt, házikolbászokat és sonkákat, tepertőt, valamint különleges sajtokat is, például meggyes ale sörrel készült kecskesajtot. Desszertként a belga csokoládék és pralinék széles választéka sem hiányozhat a fesztivál kínálatából.
   

A könnyebb eligazodás érdekében tavaly bevezetett ízvilág szerinti kategorizálási rendszerbe belekerül mind a 250-féle sör, amely a fesztiválon csapolt, vagy üveges formában kóstolható lesz. A kategóriák, valamint a sörkalauz a www.belgasor-fesztival.hu oldalon előzetesen megtekinthetőek, de a helyszínen is elhelyeznek a standok felső részén az ízvilágra utaló eligazító táblákat.

Az idei fesztivál újdonsága a limitált darabszámban, kizárólag elővételben megvásárolható sörkóstoló belépőjegy, amely 20 mini pohár sör elfogyasztására jogosít. A legnagyobb sörrajongók számára Be(er)hero jeggyel készülnek a szervezők, amely szintén elővételben beszerezhető. A "hősöknek" szóló belépőjegy az ajándék egyedi nyakpánt és a fesztiválpohár mellett 15 normál pohár sör elfogyasztására biztosít lehetőséget. A korlátozott számban elérhető jegyek a www.belgasormester.hu oldalon vásárolhatóak meg és tetszés szerint felhasználhatóak a fesztivál három napja alatt.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.