Nem létező éttermekbe járnak a franciák

Nincs étlap, nincs számla és egyik étterem sincs benne az útikönyvekben sem - írja a Hír24.

Hogy lehet rájuk bukkanni? Ehhez minimum franciának kell születni, vagy még az utazás előtt keríteni kell egy jó barátot, aki jártas ezeken a helyeken. Az éttermek ugyanis ad hoc jönnek létre, a tulajdonosok, hogy elkerüljék a konfliktust a hatóságokkal – például a hiányzó működési engedély vagy az adó miatt – leendő vendégeiket szóban, ismerősökön keresztül vagy SMS-ben értesítik.

Az éttermeket lelkes, önjelölt szakácsok működtetik, olyanok, akik már megunták, hogy csak ismerősöknek főznek. Ezért havonta párszor átalakítják saját lakásukat étteremmé és vadidegen érdeklődőknek szolgálnak fel, nem ritkán 70 eurós vacsorákat.

A pontos helyszínt és az időpontot a résztvevők általában valamilyen rejtélyes üzenetet követve tudhatják meg. Nyomozniuk kell a beépített ember után például egy könyvesboltban, vagy egy helyi szupermarketben, aki egy előre megadott című könyvet olvas, vagy egy előre megbeszélt tárgyat szorongat. Ő mondja meg a címet, ahova ezután a maximum 25 fős társaság megérkezik.

A titkos éttermek nemcsak a franciákat ihlették meg, a világ több nagyvárosában - például New Yorkban és Tokióban - is működnek hasonló, titkos vacsorák, ahol a vendégeket a kíváncsiság és a különleges ételek szeretete hozza össze.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.