Nem létező éttermekbe járnak a franciák

Nincs étlap, nincs számla és egyik étterem sincs benne az útikönyvekben sem - írja a Hír24.

Hogy lehet rájuk bukkanni? Ehhez minimum franciának kell születni, vagy még az utazás előtt keríteni kell egy jó barátot, aki jártas ezeken a helyeken. Az éttermek ugyanis ad hoc jönnek létre, a tulajdonosok, hogy elkerüljék a konfliktust a hatóságokkal – például a hiányzó működési engedély vagy az adó miatt – leendő vendégeiket szóban, ismerősökön keresztül vagy SMS-ben értesítik.

Az éttermeket lelkes, önjelölt szakácsok működtetik, olyanok, akik már megunták, hogy csak ismerősöknek főznek. Ezért havonta párszor átalakítják saját lakásukat étteremmé és vadidegen érdeklődőknek szolgálnak fel, nem ritkán 70 eurós vacsorákat.

A pontos helyszínt és az időpontot a résztvevők általában valamilyen rejtélyes üzenetet követve tudhatják meg. Nyomozniuk kell a beépített ember után például egy könyvesboltban, vagy egy helyi szupermarketben, aki egy előre megadott című könyvet olvas, vagy egy előre megbeszélt tárgyat szorongat. Ő mondja meg a címet, ahova ezután a maximum 25 fős társaság megérkezik.

A titkos éttermek nemcsak a franciákat ihlették meg, a világ több nagyvárosában - például New Yorkban és Tokióban - is működnek hasonló, titkos vacsorák, ahol a vendégeket a kíváncsiság és a különleges ételek szeretete hozza össze.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.