Nem semmi: az utca egyik felén lehet füstölni, a másikon nem!

Betiltották a dohányzást az ausztráliai Sydney egyik utcájának egyik felén, a másik oldalon azonban szabad a cigarettázás.

A meghökkentő állapot két szomszédos önkormányzat ellentétes rendelete nyomán alakult ki. Július elsejével Marrickville önkormányzata elrendelte a dohányzás teljes tilalmát a köztereken, így a King Streeten lévő éttermek utcai frontján felállított asztalok vendégei sem gyújthatnak rá. Az utca másik felén azonban Sydney város önkormányzatának rendelkezései vannak érvényben, amelyek még engedélyezik a cigarettázást a közterületeken.

A helyi étterem- és kávézótulajdonosok és vendégeik igencsak meglepve fogadták a döntést.

"Teljesen abszurd. Azt kell látnom, hogy az összes dohányos vendégem feláll, és átvonul az utca túloldalán lévő kávézókba. Ez tönkretesz engem. Teljesen igazságtalan" - idézte Bessie Kounadis kávézótulajdonost a The Daily Telegraph brit napilap.

Ausztráliában a világ egyik legszigorúbb dohányzási tilalmát léptették életbe az elmúlt hónapokban: nemcsak betiltották a közterületeken való cigarettázást számtalan városban, de magas adót vetettek ki a dohánytermékekre és elrettentő - tüdőrákot, fekélyt, beteg gyermekeket ábrázoló - címkékkel látták el a cigarettásdobozokat.

Legutóbb Új-Dél-Walesben rendeltek el - hat sydneyi önkormányzat kivételével - a közterületeken (utcákon, játszótereken, sportpályákon) teljes dohányzási tilalmat. (forrás: The Daily Telegraph / Hír6)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.