„A sert forrald fel, és csuporba verj egy vagy két tyúkmonyat. Azt hideg serrel verd össze jól, azután a meleg serrel ereszd fel. Sózd meg és kockaszeltre add fel. Azonban kockaszeltet vajban megrántván, azt felül hintsd reá. Ha akarod, a tyúkmony helyett tégy tejfelt belé. S ha a ser igen ecetes, vízzel temperáld meg.”
Ez a recept egy serlevesé, amely a Misztótfalusi Kis Miklós által 1695-ben kiadott szakácskönyvben olvasható, és amelyről ma már tudjuk, hogy a csíksomlyói ferences kolostorban keletkezett. A sör- és gasztrotörténelem ehhez hasonló érdekességeiről, összefonódásairól esik szó a Dreher Söripari Emléktár által indított beszélgetéssorozat, a Sztorik habbal második adásában Saly Noémi művelődéstörténész, Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója és Katona Csaba történész, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa segítségével Nagy Judit műsorvezető kérdései mentén.
Forrás: Dreher Sörgyárak Zrt.
Az adás és a Sztorik habbal sorozat a Dreher Sörgyárak YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán követhető.
A sörgyár 1979-ben, a fennállásának 125. évfordulóján nyitotta meg a Söripari Emléktárat, megnyitásának 40 éves jubileumára újították fel. Modern és interaktív sörtörténeti állandó kiállítással, két Kolodko-szoborral és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat.