Nemzetközi vihart kavart egy svájci sajt

A Gruyère márkanév az Egyesült Államokban mostantól egy sajttípusra vonatkozik, nem pedig a svájci tejipari vállalat speciális termékére. Ugyanis az európai élelmiszeripari cég márkanevének levédésére irányuló keresetét az amerikai bíróság elutasította.

"Amikor az emberek azt mondják, hogy a Gruyère egy sajttípus, akkor tévednek. Ha egy amerikai élelmiszerboltban körülnéz, nem talál minden polcon Gruyère-t. Van néhány sajt, amelyet így hívnak, de ez egyáltalán nem általános”, magyarázta az euronews.com tudósítójának Philippe Bardet, a Gruyère Interprofession igazgatója.

 

Az amerikai bírósági döntés mégis kimondja, hogy a sajt neve nem a svájci cég kizárólagos márkaneve, így azt a jövőben más előállító is törvényesen használhatja terméke megnevezéseként.

“Mi ellenben úgy tartjuk, hogy a Gruyère egy konkrét, védett termék neve, míg az amerikaiak szerint ez inkább egy brand. Ebben az ügyben tehát magának a helyzetnek az értékelésében történt egy zavar”, hívta fel a figyelmet Florie Marion, a berni Mezőgazdasági Szövetségi Hivatal szóvivője.

A bírósági ítélet megnyitja a kaput az amerikai sajtgyártók előtt, az Egyesült Államokban már több nagy cég előállítja, illetve forgalmazza ezt a különleges erjesztésű sajtot.

“A Covid-járványnak köszönhetően az elmúlt két év termelése mind Amerikában, mind nálunk akadozott. De korábban két éven keresztül rekordmennyiségben exportáltunk Amerikába, így a tudatos amerikai fogyasztók az igazi Gruyère-t akarják”, védi termékét Philippe Bardet cégigazgató.

A svájci cég 2013-ban indított szabadalmi eljárást az Egyesült Államokban, hogy levédesse a márkanevet. Kérelmét az Amerikai Tejtermékexport Tanács azonban megtámadta, sikeresen.

Forrás: Euronews


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.