Nemzetközi vihart kavart egy svájci sajt

A Gruyère márkanév az Egyesült Államokban mostantól egy sajttípusra vonatkozik, nem pedig a svájci tejipari vállalat speciális termékére. Ugyanis az európai élelmiszeripari cég márkanevének levédésére irányuló keresetét az amerikai bíróság elutasította.

"Amikor az emberek azt mondják, hogy a Gruyère egy sajttípus, akkor tévednek. Ha egy amerikai élelmiszerboltban körülnéz, nem talál minden polcon Gruyère-t. Van néhány sajt, amelyet így hívnak, de ez egyáltalán nem általános”, magyarázta az euronews.com tudósítójának Philippe Bardet, a Gruyère Interprofession igazgatója.

 

Az amerikai bírósági döntés mégis kimondja, hogy a sajt neve nem a svájci cég kizárólagos márkaneve, így azt a jövőben más előállító is törvényesen használhatja terméke megnevezéseként.

“Mi ellenben úgy tartjuk, hogy a Gruyère egy konkrét, védett termék neve, míg az amerikaiak szerint ez inkább egy brand. Ebben az ügyben tehát magának a helyzetnek az értékelésében történt egy zavar”, hívta fel a figyelmet Florie Marion, a berni Mezőgazdasági Szövetségi Hivatal szóvivője.

A bírósági ítélet megnyitja a kaput az amerikai sajtgyártók előtt, az Egyesült Államokban már több nagy cég előállítja, illetve forgalmazza ezt a különleges erjesztésű sajtot.

“A Covid-járványnak köszönhetően az elmúlt két év termelése mind Amerikában, mind nálunk akadozott. De korábban két éven keresztül rekordmennyiségben exportáltunk Amerikába, így a tudatos amerikai fogyasztók az igazi Gruyère-t akarják”, védi termékét Philippe Bardet cégigazgató.

A svájci cég 2013-ban indított szabadalmi eljárást az Egyesült Államokban, hogy levédesse a márkanevet. Kérelmét az Amerikai Tejtermékexport Tanács azonban megtámadta, sikeresen.

Forrás: Euronews


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.