Nyitnak a francia kisvendéglők, de a régi hangulatra még várni kell

Kedden megnyitottak az éttermek és a bárok Franciaországban.

Két hónap után rengeteg a takarítani és átrendezni való ebben a múlt század elején épült lyoni bouchonban, ami a fűszeres, olykor zsíros és sok belsőséget használó lyoni konyha alapegységeként működő kockás terítős kisvendéglő, adja hírül az euronews portál. És már az első nap özönlenek a foglalások.

"Tegnap óta nincs megállás",  mondja Sonia Alves de Carvalho, az étterem igazgatója. - A hűséges vendégek boldogan jönnek, részben mert szeretnek jönni, részben azért, hogy támogassanak minket. A konyhában már készül a térség két specialitása, a lecsóféle ratatouille és az általában csukagaluskának fordított quenelle - a szigorú egészségügyi szabályok miatt egyelőre még a szokásosnál lassabban.

"Biztosan lassabban fogunk dolgozni, mert korábban is majd elhagytuk a hajunkat, de alkalmazkodunk, mint mindenki más", mondja a chef, David Mizoule. Szét kell húzni az asztalokat, hogy meglegyen közöttük a hatóságilag előírt másfél méter, amivel megszűnik a bouchonokra jellemző zsúfoltság - és egy kicsit a karakteres hangulat is", tette még hozzá.

"Kicsit szomorúbb, kicsit tágasabb, kicsit üresebb, de ez még csak az első nap", mondta egy vendég az Euronewsnak.

A tágasságnak megvan az ára: feleannyi vendég fér be, ami jóval kevesebb bevételt is jelent. Ez kihat a munkavállalók helyzetére is. "Teljes bizonytalanságban vagyunk, mondja a Café Comptoir Abel társtulajdonosa, Philippe Florentin, úgyhogy először heti harminckilenc óra helyett csak húsz órára hívtunk vissza mindenkit. Mindenki tud dolgozni, de gyakorlatilag feleannyit, mint korábban.

Egy másik bouchonban, a Café des Artisans-ban csak minden második asztalhoz ültetnek majd vendéget. A tulajdonos, Muriel azon gondolkozik, esetleg készíthetne ételt elvitelre is. Csakhogy ez erősen szembemenne a hagyománnyal. "Alapesetben mindenki együtt ül, az asztalok szinte összeérnek, az emberek beszélgetnek, így meg közel sem mehetnek egymáshoz. Hát igen, ez nem az igazi bouchon-hangulat -ismeri el Muriel, aki a helyi hatóságok jóakaratában is bízik. Azt mondja, hajlandó alkalmazkodni, de nem szeretné feláldozni azt, amit a hely lényegének gondol.

Forrás: Euronews


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.