Nyitva a veszprémi várnegyed, elkészültek az Érseki Pincészet borai

A veszprémi várnegyed megnyitásával párhuamosan a Veszprémi Érseki Pincészetnél elkészültek a 2022-as évjárat borai, a Vesprim Infula Blanc, Rosé és Rouge, valamint a Mandorla Rajnai Rizling és Sauvignon Blanc.

Elkészültek az Érseki Pincészet 2022-es évjáratú borai. A megújult címkékhez a veszprémi Érseki Palota dísztermének a festései adták az inspirációt. A kategóriák nevei is kötődnek a Veszprémi Érsekséghez. Az alapborok a Vesprim Infula nevet kapták – az infula szó püspöksüveget jelent. A középkategória borai a Mandorla családnéven szerepelnek, ez az elnevezés a szenteket körülvevő mandula formájú dicsfényre utal, a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház üvegablakán a névadó szentet is ilyen mandorla veszi körül. A prémium borok az 1277 nevet viselik. Ez az évszám fontos dátum, hiszen ekkortól foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel az Érsekség és jogelődje, a Veszprémi Püspökség.

 

Az új borok közül elsőként az alapborok, azaz a Vesprim Infula Blanc, Rosé és Rouge, valamint a Mandorla család két itala, a Sauvignon Blanc és a Rajnai Rizling került palackba, ezekből idén összesen 30.000 készült. Az új borokat május 12-14. között kóstolhatták meg az érdeklődők Veszprémben, a Gizella Napok keretében tartott várnegyedbéli eseményen.

Szakmai tárgyalásokat és előzetes kóstolásokat követően új együttműködést alakított ki a Veszprémi Érseki Pincészet és a Magyarországon mintegy 25 üzlettel rendelkező Bortársaság. A borkereskedő teljes bolthálózatában, valamint webshopjában elérhetőek a pincészet borai.

Forrás: salt.hu / Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.