Ők a Magyar Konyha Termelői díj idei nyertesei

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy kastély parkjában hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha termelői díjait. Az elismerést idén is három termelő vehette át.

Formanek Ferenc és Képíró Anita, a Formanek Vineg’art Borecet Művek megalapítója, Mitlasóczki István a Kurca-parti kendermagos szárnyasok tenyésztője, valamit a Bálint-testvérpár, a zsámboki Bálint Kert alapítói.

Az elismeréseket Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője és Ruprecht László, a SVÉT elnöke adta át.

 

A díjban évente 3-3 olyan termelő részesül, akik kiemelkedő termékeikkel hozzájárulnak a hazai alapanyagok minőségi javulásához. Mert mint Gundel Károlytól, a legendás vendéglőstől tudjuk: „A jó alapanyagot el lehet rontani, de rosszból sosem lehet jót főzni.”

Az idei díjazottokkal együtt immár 21-re nőtt az elismert termelők száma. Az odaítélésnél fontos szempont, hogy a termék magas és állandó minőséget képviseljen, azaz: ne tartalmazzon mesterséges adalékanyagokat, előállítása fenntartható, folyamatosan elérhető legyen.

A Formanek Vineg’art nevű különleges bor- és gyümölcseceteket előállító bodrogkeresztúri családi vállalkozás új életre keltette a hazai ecet-, és balzsamecet gyártást és rengeteget tett a hazai kulinária fejlődéséért.

A Kurca-parti Kendermagos márkanév alatt Mitlasóczki István és Gajda Ildikó tanyasi jellegű, kiváló minőségű gyöngytyúkot, csirkét, kakast nevel Szentesen.

A Bálint Kert nevű gazdaságban,ZsámbokonBálint Péter és Bálint Eszter vegyszermentes zöldségeket, különleges salátafajtákat termel.

A Magyar Konyha Termelői Díj korábbi díjazottjai

2013

Sáfrány László - Szilvásvárad Első Hazai Halfüstölde

füstölt sebes pisztráng

Molnár János - Kozmadombja

faszenes kecskesajt

Kövér Zoltán - Kövér-tanya, Tetélen

mangalica szalonna

2014
Szomor Dezső - ökogazdaság Apajpuszta

szürke marha kolbász

Csóll Péter - Stühmer csokoládégyár, Maklár

marcipános szaloncukor

Baumgartner Antal és Zsolt Alsóujlak

szőke mangalica tarja

2015
Sándor Tamás - Bükki Sajt Manufaktúra

érlelt hegyi sajt

Szabó György - a bükki füvesember - Bükkszentkereszt

gyógytea cukorbetegeknek

Balogh-Nagy Erzsébet - Keleméri juhtenyésztő

Ile de France bárány

2016
Kovács Gyula

Tündérkert, gyümölcsfajták megmentése

Vereckei Ágnes kézműves mustár

Bésán János- Pepo papa tökmagolaja

2017
Szabó Piroska és Harmati László

A 100 éves szigetszentmiklósi Szabó Hengermalom a tönkölydaráért és a teljes kiőrlésű tönköly lisztért

Heit Lóránd

A létavértesi Heit mustár reszelt natúrtormájáért

Kalla Roland - Sümegprága Pálpusztai sajtért

2018
Fekete Zsóka - mangalicatenyésdztő

füstölt sebes pisztráng

Élő Bolygó - szentgáli biodinamikus gazdaság

Csurgódombi sajt – érlelt sajt, mikrozöldségek

 

 

Forrás: Magyar Konyha


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.