Ők a Magyar Konyha Termelői díj idei nyertesei

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) és a Magyar Konyha magazin, Borbás Marcsi közreműködésével a tatai Esterházy kastély parkjában hetedik alkalommal adta át a Magyar Konyha termelői díjait. Az elismerést idén is három termelő vehette át.

Formanek Ferenc és Képíró Anita, a Formanek Vineg’art Borecet Művek megalapítója, Mitlasóczki István a Kurca-parti kendermagos szárnyasok tenyésztője, valamit a Bálint-testvérpár, a zsámboki Bálint Kert alapítói.

Az elismeréseket Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője és Ruprecht László, a SVÉT elnöke adta át.

 

A díjban évente 3-3 olyan termelő részesül, akik kiemelkedő termékeikkel hozzájárulnak a hazai alapanyagok minőségi javulásához. Mert mint Gundel Károlytól, a legendás vendéglőstől tudjuk: „A jó alapanyagot el lehet rontani, de rosszból sosem lehet jót főzni.”

Az idei díjazottokkal együtt immár 21-re nőtt az elismert termelők száma. Az odaítélésnél fontos szempont, hogy a termék magas és állandó minőséget képviseljen, azaz: ne tartalmazzon mesterséges adalékanyagokat, előállítása fenntartható, folyamatosan elérhető legyen.

A Formanek Vineg’art nevű különleges bor- és gyümölcseceteket előállító bodrogkeresztúri családi vállalkozás új életre keltette a hazai ecet-, és balzsamecet gyártást és rengeteget tett a hazai kulinária fejlődéséért.

A Kurca-parti Kendermagos márkanév alatt Mitlasóczki István és Gajda Ildikó tanyasi jellegű, kiváló minőségű gyöngytyúkot, csirkét, kakast nevel Szentesen.

A Bálint Kert nevű gazdaságban,ZsámbokonBálint Péter és Bálint Eszter vegyszermentes zöldségeket, különleges salátafajtákat termel.

A Magyar Konyha Termelői Díj korábbi díjazottjai

2013

Sáfrány László - Szilvásvárad Első Hazai Halfüstölde

füstölt sebes pisztráng

Molnár János - Kozmadombja

faszenes kecskesajt

Kövér Zoltán - Kövér-tanya, Tetélen

mangalica szalonna

2014
Szomor Dezső - ökogazdaság Apajpuszta

szürke marha kolbász

Csóll Péter - Stühmer csokoládégyár, Maklár

marcipános szaloncukor

Baumgartner Antal és Zsolt Alsóujlak

szőke mangalica tarja

2015
Sándor Tamás - Bükki Sajt Manufaktúra

érlelt hegyi sajt

Szabó György - a bükki füvesember - Bükkszentkereszt

gyógytea cukorbetegeknek

Balogh-Nagy Erzsébet - Keleméri juhtenyésztő

Ile de France bárány

2016
Kovács Gyula

Tündérkert, gyümölcsfajták megmentése

Vereckei Ágnes kézműves mustár

Bésán János- Pepo papa tökmagolaja

2017
Szabó Piroska és Harmati László

A 100 éves szigetszentmiklósi Szabó Hengermalom a tönkölydaráért és a teljes kiőrlésű tönköly lisztért

Heit Lóránd

A létavértesi Heit mustár reszelt natúrtormájáért

Kalla Roland - Sümegprága Pálpusztai sajtért

2018
Fekete Zsóka - mangalicatenyésdztő

füstölt sebes pisztráng

Élő Bolygó - szentgáli biodinamikus gazdaság

Csurgódombi sajt – érlelt sajt, mikrozöldségek

 

 

Forrás: Magyar Konyha


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.