Formanek Ferenc és Képíró Anita, a Formanek Vineg’art Borecet Művek megalapítója, Mitlasóczki István a Kurca-parti kendermagos szárnyasok tenyésztője, valamit a Bálint-testvérpár, a zsámboki Bálint Kert alapítói.
Az elismeréseket Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője és Ruprecht László, a SVÉT elnöke adta át.
A díjban évente 3-3 olyan termelő részesül, akik kiemelkedő termékeikkel hozzájárulnak a hazai alapanyagok minőségi javulásához. Mert mint Gundel Károlytól, a legendás vendéglőstől tudjuk: „A jó alapanyagot el lehet rontani, de rosszból sosem lehet jót főzni.”
Az idei díjazottokkal együtt immár 21-re nőtt az elismert termelők száma. Az odaítélésnél fontos szempont, hogy a termék magas és állandó minőséget képviseljen, azaz: ne tartalmazzon mesterséges adalékanyagokat, előállítása fenntartható, folyamatosan elérhető legyen.
A Formanek Vineg’art nevű különleges bor- és gyümölcseceteket előállító bodrogkeresztúri családi vállalkozás új életre keltette a hazai ecet-, és balzsamecet gyártást és rengeteget tett a hazai kulinária fejlődéséért.
A Kurca-parti Kendermagos márkanév alatt Mitlasóczki István és Gajda Ildikó tanyasi jellegű, kiváló minőségű gyöngytyúkot, csirkét, kakast nevel Szentesen.
A Bálint Kert nevű gazdaságban,ZsámbokonBálint Péter és Bálint Eszter vegyszermentes zöldségeket, különleges salátafajtákat termel.
A Magyar Konyha Termelői Díj korábbi díjazottjai
2013
Sáfrány László - Szilvásvárad Első Hazai Halfüstölde
füstölt sebes pisztráng
Molnár János - Kozmadombja
faszenes kecskesajt
Kövér Zoltán - Kövér-tanya, Tetélen
mangalica szalonna
2014
Szomor Dezső - ökogazdaság Apajpuszta
szürke marha kolbász
Csóll Péter - Stühmer csokoládégyár, Maklár
marcipános szaloncukor
Baumgartner Antal és Zsolt Alsóujlak
szőke mangalica tarja
2015
Sándor Tamás - Bükki Sajt Manufaktúra
érlelt hegyi sajt
Szabó György - a bükki füvesember - Bükkszentkereszt
gyógytea cukorbetegeknek
Balogh-Nagy Erzsébet - Keleméri juhtenyésztő
Ile de France bárány
2016
Kovács Gyula
Tündérkert, gyümölcsfajták megmentése
Vereckei Ágnes kézműves mustár
Bésán János- Pepo papa tökmagolaja
2017
Szabó Piroska és Harmati László
A 100 éves szigetszentmiklósi Szabó Hengermalom a tönkölydaráért és a teljes kiőrlésű tönköly lisztért
Heit Lóránd
A létavértesi Heit mustár reszelt natúrtormájáért
Kalla Roland - Sümegprága Pálpusztai sajtért
2018
Fekete Zsóka - mangalicatenyésdztő
füstölt sebes pisztráng
Élő Bolygó - szentgáli biodinamikus gazdaság
Csurgódombi sajt – érlelt sajt, mikrozöldségek
Forrás: Magyar Konyha