Ők kapták idén a Gundel-díjat

Idén, két éves szünetet követően, végre ismét ünnepélyes keretek és méltó környezetben kerül kiosztásra az ikonikus vendéglős emlékére 2014-ben alapított Gundel Károly-díj, amelynek odaítéléséről a névadó születésnapján, azaz szeptember 23-án döntenek az ítészek. És minden évben ugyanekkor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra a nyerteseket.

Először az MKVM igazgatója, Török Róbert főmúzeológus köszöntötte a jelen lévő vendéglátósokat és a média munkatársait. Tőle hallhattuk, hogy már tradícionális az a bizottsági ülés szeptember 23-án, amikor a szakma krémje arról dönt, kik kapják abban az évben az előkelő elismerést.

Majd Gundel János, a Gundel-család nevében a fiatalokhoz szólva elmondta, mennyire fontos az idősek tisztelete, és munkájuk ismerete. És arra biztatta a jelenlévő vendéglátósokat, hogy ők is alkossanak új recepteket, szülessenek akár újragondolt lecsók, halászlevek, töltött káposzták, Gundel-palacsinták, vagy egész másféle ételkompozíciók, amelyek akár szintén egyszer majd hungarikumok lehetnek.

Ezt követően a Gundel Károly-díj alapítói nevében a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László, mielőtt kihirdette volna az idei győzteseket, a díj korábbi történetét, megszületésének körülményeit elevenítette fel. Többek közt elmondta, Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította az MVI a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat. És olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

 
 
Arról is szó esett, hogy az elölhető a díjra, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeresen alkot, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. 
Végül lehulélt a lepel, és Kovács László az idei 11 jelölt közül megnevezte azt a kettőt, akik idén a Gundel-díjat kapták. 
Ők pedig nem mások, mint Macsinka János, a Maczok Bistro & Borbár séfje Egerből és Borbás Marcsi Prima Primissima díjas tévés műsorvezető, a nagyközönség által is nagyon szeretett gasztroszakértő.
 
 
A díjakat idén - két évnyi kényszerszünet után - igazán méltó körülmények közt, a Gundel Étteremben adják majd át egy elegáns gálaebéd kíséretében, ahová bár jegyek rendelhetők voltak, de, mint kiderült, már nem kaphatók, mert egytől egyig elfogytak.
 

Korábbi díjazottak:

  • Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) - 2014.
  • Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos - 2015.
  • Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) - 2016.
  • Csapody Balázs - 2017.
  • Rosenstein Tibor - 2018.
  • Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás - 2019.
  • dr. Csizmadia László és Molnár Attila - 2020.
  • Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2021.
 

Forrás: Turizmus Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.