Ők kapták idén a Gundel-díjat

Idén, két éves szünetet követően, végre ismét ünnepélyes keretek és méltó környezetben kerül kiosztásra az ikonikus vendéglős emlékére 2014-ben alapított Gundel Károly-díj, amelynek odaítéléséről a névadó születésnapján, azaz szeptember 23-án döntenek az ítészek. És minden évben ugyanekkor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra a nyerteseket.

Először az MKVM igazgatója, Török Róbert főmúzeológus köszöntötte a jelen lévő vendéglátósokat és a média munkatársait. Tőle hallhattuk, hogy már tradícionális az a bizottsági ülés szeptember 23-án, amikor a szakma krémje arról dönt, kik kapják abban az évben az előkelő elismerést.

Majd Gundel János, a Gundel-család nevében a fiatalokhoz szólva elmondta, mennyire fontos az idősek tisztelete, és munkájuk ismerete. És arra biztatta a jelenlévő vendéglátósokat, hogy ők is alkossanak új recepteket, szülessenek akár újragondolt lecsók, halászlevek, töltött káposzták, Gundel-palacsinták, vagy egész másféle ételkompozíciók, amelyek akár szintén egyszer majd hungarikumok lehetnek.

Ezt követően a Gundel Károly-díj alapítói nevében a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László, mielőtt kihirdette volna az idei győzteseket, a díj korábbi történetét, megszületésének körülményeit elevenítette fel. Többek közt elmondta, Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította az MVI a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat. És olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

 
 
Arról is szó esett, hogy az elölhető a díjra, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeresen alkot, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. 
Végül lehulélt a lepel, és Kovács László az idei 11 jelölt közül megnevezte azt a kettőt, akik idén a Gundel-díjat kapták. 
Ők pedig nem mások, mint Macsinka János, a Maczok Bistro & Borbár séfje Egerből és Borbás Marcsi Prima Primissima díjas tévés műsorvezető, a nagyközönség által is nagyon szeretett gasztroszakértő.
 
 
A díjakat idén - két évnyi kényszerszünet után - igazán méltó körülmények közt, a Gundel Étteremben adják majd át egy elegáns gálaebéd kíséretében, ahová bár jegyek rendelhetők voltak, de, mint kiderült, már nem kaphatók, mert egytől egyig elfogytak.
 

Korábbi díjazottak:

  • Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) - 2014.
  • Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos - 2015.
  • Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) - 2016.
  • Csapody Balázs - 2017.
  • Rosenstein Tibor - 2018.
  • Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás - 2019.
  • dr. Csizmadia László és Molnár Attila - 2020.
  • Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2021.
 

Forrás: Turizmus Online


Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség

Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség 

1924-ben jegyeztették be a Globus márkanevet a vállalat zöldség- és gyümölcskonzervjeire. A jeles évfordulót különleges új külsővel ünneplik: új, egészséges terméküket most vezetik be a piacra.
Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben 

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincsen, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára 

Nem nálunk, hanem Romániában szavazta meg az ottani képviselőház az erről szóló törvénytervezetet.
MVI-konferencia a SIRHA-n

MVI-konferencia a SIRHA-n 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) konferenciát szervez a szakmának a SIRHA kiállítás nyitónapján.
Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre

Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre 

Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal versengenek.
Ellopták a showt a balatoni fagylaltok

Ellopták a showt a balatoni fagylaltok 

A legnagyobb tömeg  nem a külföldi standok előtt, hanem egy balatoni fagylaltot kínáló kerékpáros hűtőkocsi körül alakult ki az Utazás+ kiállítás első napján.
Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre

Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre 

A S.Pellegrino nemzetközi megmérettetésére 2024. február 21-től lehet jelentkezni.
Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet 

Debrecen városa a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve választja ki azokat a borokat, melyek érdemesek a kitüntető címre.
Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny

Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 

A megmérettetés hatodszorra irányítja a figyelmet a legkiválóbb kulináris tehetségekre.
Öt szuper fánklelőhely Budapesten

Öt szuper fánklelőhely Budapesten  

Érdemes még ezt a hétvégét kihasználni, mert sok helyen szezonális a lehetőség és a „fánknap” általában szombatra esik.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.