Először az MKVM igazgatója, Török Róbert főmúzeológus köszöntötte a jelen lévő vendéglátósokat és a média munkatársait. Tőle hallhattuk, hogy már tradícionális az a bizottsági ülés szeptember 23-án, amikor a szakma krémje arról dönt, kik kapják abban az évben az előkelő elismerést.
Majd Gundel János, a Gundel-család nevében a fiatalokhoz szólva elmondta, mennyire fontos az idősek tisztelete, és munkájuk ismerete. És arra biztatta a jelenlévő vendéglátósokat, hogy ők is alkossanak új recepteket, szülessenek akár újragondolt lecsók, halászlevek, töltött káposzták, Gundel-palacsinták, vagy egész másféle ételkompozíciók, amelyek akár szintén egyszer majd hungarikumok lehetnek.
Ezt követően a Gundel Károly-díj alapítói nevében a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László, mielőtt kihirdette volna az idei győzteseket, a díj korábbi történetét, megszületésének körülményeit elevenítette fel. Többek közt elmondta, Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította az MVI a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat. És olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.
Korábbi díjazottak:
- Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) - 2014.
- Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos - 2015.
- Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) - 2016.
- Csapody Balázs - 2017.
- Rosenstein Tibor - 2018.
- Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás - 2019.
- dr. Csizmadia László és Molnár Attila - 2020.
- Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2021.
Forrás: Turizmus Online