Október 8-án kiderül az olaszrizling új neve

korábban már írtunk róla, hogy új nevet keresnek az olaszrizlingnek. Névötletekből nincs hiány, a győztest az Olaszrizling Október Nagykóstolón hirdetik ki.

Közép-Európa egyik legelterjedtebb fajtájának Magyarországon és a környező országokban is számos névváltozata ismert. A magyarral együtt a legtöbb névváltozat az olasz és a rizling szavak helyi megfelelőit rejti, miközben a fajtának nincs sok köze Olaszországhoz, valamint nem rokona a tőle eltérő borkarakterű és világszerte ismert Rieslingnek. Bár az egyes termelő országokban a borfogyasztókat nem téveszti meg a név, Közép-Európán kívül a fajta alig ismert és félrevezető neve miatt általános magyarázatra szorul - írja a Vinoport.

A Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex által életre hívott kezdeményezés célja egy olyan hivatalos névváltozat piaci bevezetése, mely mentes a félrevezető megnevezésektől, nemzetközileg is jól használható, és utal a szőlőfajta valamilyen jellegzetességére. A beérkezett nevek jellemzően két fő csoportra oszthatók. Egy részük az Olaszrizling szómódosított változatai, mások a fajta kárpát-medencei, duna-menti eredetét hangsúlyozzák, de sok a népiesen játékos fantázianév is. A végső szinoníma-javaslatot a három szervezet és a HNT közösen választja ki.

Beérkezett névváltozatok:

olasz, olas, oriz, oris, nemes, nobilis, pannon, pannon nemes, pannonier, kárpát, kárpáti, carpat, carpat blanc, kárpát blanc, hunor, magor, magorka, rezeda, rizola, orient, solaris, hamvas, pannobilis, monarch, monarchia, duna, istros, ister, balaton, pelso, opalin, mandolin,mandulina, mandula, mandola, rezedli, rezedium, iris, balaton zöldje, napfényherceg, hunizling, borling, borlingva, nyáríz, lelling, árvalányhaj, ollarillo, olarilo, obsitos, liringoza, bazaltrezgő, cimbora, napfoltmintás, zamatgazdag, lacuska, operettó, grácia, kárpátszőke, senzum, alba, regina, alba regina, pannon princess, magyarízleng, hunezízig, hunizling, fürtös, olyanmintmi, medris, hungarizli

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: Vinoport


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.