Olasz elismerés tizenhárom budapesti étteremnek

Tizenhárom budapesti étterem munkáját díjazta az Olasz Gazdasági Fejlesztési Minisztérium az olasz konyhaművészeti hagyományok minőségi megőrzéséért.

Az elismerést jelző emlékplaketteket az éttermek képviselői az olasz konyhaművészet sokszínűségét bemutató nemzetközi konferencia sajtótájékoztatóján vehették át kedden a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnökétől, Maurizio Saulitól.

A díjazott budapesti éttermek a Fausto's, a Fausto Osteria, a Krizia, a Millennium da Pippo, az Okay Italia, a Terzo Cerchio, a Tom George Italiano, a Ristorante illetve a Gastronomia Pomo d'Oro, az Etno Ristorante e Pizzeria, a Ristorante Rustico, a Trettoria Venezia, a Trettoria Toscana.

Sauli elmondta, a kiválóság nem elegendő, elsősorban a minőség volt a legfontosabb tényező az Olasz vendégszeretet elnevezésű díjak odaítélésének kérdésében. Az egész világon összesen 722 elismerést, Európában 304-et osztottak ki. A projekt folytatódni fog, a második szakaszban megkezdik a vidéki olasz éttermek feltérképezését Magyarországon is - jelentette be Sauli.

Az Olasz Konyhaművészeti Akadémia (OKA) budapesti tagozata és a budapesti Olasz Kultúrintézet Az olasz konyhaművészet sajátosságai és sokszínűsége 150 évvel Olaszország egyesülése után címmel nemzetközi konferenciát rendez pénteken. Magyar és olasz előadók szólnak a Risorgimentóról, azaz az olasz egyesülés korszakáról, arról, hogyan látják a magyarok az olasz konyhát és hogyan vélekednek a világban az olasz étkezési szokásokról. Szó esik Pellegrino Artusi száz évvel ezelőtti legendás szakácskönyvének az egyesülésre gyakorolt hatásáról is.

Az előadók között szerepel többek között Szabó Győző, az ELTE docense, Sergio Corbino nápolyi újságíró, Paolo Petroni író-újságíró, valamint Sergio Mei nemzetközi séf. Alberto Tibaldi, az OKA budapesti küldötte elmondta, a konferenciára 80-90 nemzetközi vendéget várnak. (forrás: MTI)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.