Olasz elismerés tizenhárom budapesti étteremnek

Tizenhárom budapesti étterem munkáját díjazta az Olasz Gazdasági Fejlesztési Minisztérium az olasz konyhaművészeti hagyományok minőségi megőrzéséért.

Az elismerést jelző emlékplaketteket az éttermek képviselői az olasz konyhaművészet sokszínűségét bemutató nemzetközi konferencia sajtótájékoztatóján vehették át kedden a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnökétől, Maurizio Saulitól.

A díjazott budapesti éttermek a Fausto's, a Fausto Osteria, a Krizia, a Millennium da Pippo, az Okay Italia, a Terzo Cerchio, a Tom George Italiano, a Ristorante illetve a Gastronomia Pomo d'Oro, az Etno Ristorante e Pizzeria, a Ristorante Rustico, a Trettoria Venezia, a Trettoria Toscana.

Sauli elmondta, a kiválóság nem elegendő, elsősorban a minőség volt a legfontosabb tényező az Olasz vendégszeretet elnevezésű díjak odaítélésének kérdésében. Az egész világon összesen 722 elismerést, Európában 304-et osztottak ki. A projekt folytatódni fog, a második szakaszban megkezdik a vidéki olasz éttermek feltérképezését Magyarországon is - jelentette be Sauli.

Az Olasz Konyhaművészeti Akadémia (OKA) budapesti tagozata és a budapesti Olasz Kultúrintézet Az olasz konyhaművészet sajátosságai és sokszínűsége 150 évvel Olaszország egyesülése után címmel nemzetközi konferenciát rendez pénteken. Magyar és olasz előadók szólnak a Risorgimentóról, azaz az olasz egyesülés korszakáról, arról, hogyan látják a magyarok az olasz konyhát és hogyan vélekednek a világban az olasz étkezési szokásokról. Szó esik Pellegrino Artusi száz évvel ezelőtti legendás szakácskönyvének az egyesülésre gyakorolt hatásáról is.

Az előadók között szerepel többek között Szabó Győző, az ELTE docense, Sergio Corbino nápolyi újságíró, Paolo Petroni író-újságíró, valamint Sergio Mei nemzetközi séf. Alberto Tibaldi, az OKA budapesti küldötte elmondta, a konferenciára 80-90 nemzetközi vendéget várnak. (forrás: MTI)


Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.