Az olaszrizling talán a legszínesebb szőlőfajta: készülhet belőle kiváló fröccsbor, késői szüretelésű, édes bor, de termőhely-specifikus, úgynevezett terroirbor is – mondta Jásdi István a programsorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Magyarországon a filoxéravész óta a legnagyobb termőterületen termesztett fajtáról.
A csopaki borász hozzátette, hogy az olaszrizling lassan kitörni látszik a szocializmus évtizedei alatt ráaggatott fröccsbor besorolásból. Mára a vezető csopaki és badacsonyi borászok szigorú minőségbiztosítási rendszert alakítottak ki, így Magyarországon a furmint és az olaszrizling párosa lehet az, ami Ausztriában a zöldveltelini és a rajnai rizling – vélekedett.
Jásdi István emlékeztetett arra, hogy a furmintot már évek óta népszerűsíti a Furmint Február elnevezésű rendezvénysorozat, és bár az elmúlt években több olaszrizlingről szóló rendezvény elindult, országos méretekben most először szól a fajtáról külön programsorozat.
Harsányi Dávid főszervező beszámolója szerint az első alkalommal meghirdetett Olaszrizling Októberrel szeretnék megszólítani mind a borértő réteget, mind a laikusokat, és bizonyítani, hogy az olaszrizling nem csak fröccsbornak jó. A rendezvénysorozat ugyanakkor a borászoknak és a vendéglátósoknak is szól, arra biztatva őket, hogy becsüljék meg jobban a fajtát – fűzte hozzá.
Ennek érdekében októberben a csatlakozó borbárokban, borszaküzletekben, éttermekben és hotelekben országszerte tematikus programok, kóstolók, borvacsorák, napi ajánlatok, különleges csomagok várják a közönséget. Október 19-én a Gerbeaud Házban rendezik meg a Nagy Olaszrizling Kóstolót, ahol hatvan borász száznál is több olaszrizlingjével találkozhatnak a látogatók, hazai és külföldi szakértők pedig mesterkurzusokon járják körül a fajtában rejlő lehetőségeket.
A csatlakozók folyamatosan bővülő listájáról és a rendezvénysorozat programjáról az érdeklődők a http://olaszrizlingoktober.hu honlapon találnak részletes információkat.
Forrás: MTI / Élelmiszer Online