Olaszrizling Október

Eddig 57 borászat és csaknem ugyanennyi borbár, borszaküzlet, étterem és hotel jelezte országszerte csatlakozását az egyik legnépszerűbb hazai fehérszőlő-fajtát népszerűsíteni hivatott Olaszrizling Október programhoz.

Az olaszrizling talán a legszínesebb szőlőfajta: készülhet belőle kiváló fröccsbor, késői szüretelésű, édes bor, de termőhely-specifikus, úgynevezett terroirbor is – mondta Jásdi István a programsorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Magyarországon a filoxéravész óta a legnagyobb termőterületen termesztett fajtáról.

A csopaki borász hozzátette, hogy az olaszrizling lassan kitörni látszik a szocializmus évtizedei alatt ráaggatott fröccsbor besorolásból. Mára a vezető csopaki és badacsonyi borászok szigorú minőségbiztosítási rendszert alakítottak ki, így Magyarországon a furmint és az olaszrizling párosa lehet az, ami Ausztriában a zöldveltelini és a rajnai rizling – vélekedett.

Jásdi István emlékeztetett arra, hogy a furmintot már évek óta népszerűsíti a Furmint Február elnevezésű rendezvénysorozat, és bár az elmúlt években több olaszrizlingről szóló rendezvény elindult, országos méretekben most először szól a fajtáról külön programsorozat.

Harsányi Dávid főszervező beszámolója szerint az első alkalommal meghirdetett Olaszrizling Októberrel szeretnék megszólítani mind a borértő réteget, mind a laikusokat, és bizonyítani, hogy az olaszrizling nem csak fröccsbornak jó. A rendezvénysorozat ugyanakkor a borászoknak és a vendéglátósoknak is szól, arra biztatva őket, hogy becsüljék meg jobban a fajtát – fűzte hozzá.

Ennek érdekében októberben a csatlakozó borbárokban, borszaküzletekben, éttermekben és hotelekben országszerte tematikus programok, kóstolók, borvacsorák, napi ajánlatok, különleges csomagok várják a közönséget. Október 19-én a Gerbeaud Házban rendezik meg a Nagy Olaszrizling Kóstolót, ahol hatvan borász száznál is több olaszrizlingjével találkozhatnak a látogatók, hazai és külföldi szakértők pedig mesterkurzusokon járják körül a fajtában rejlő lehetőségeket.

A csatlakozók folyamatosan bővülő listájáról és a rendezvénysorozat programjáról az érdeklődők a http://olaszrizlingoktober.hu honlapon találnak részletes információkat.

Forrás: MTI / Élelmiszer Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.