Ordacsehiben megkezdődött az európai szüret

A Csabagyöngyével kezdődött meg az európai szőlőszüret tegnap Ordacsehiben. A hungarikumnak számító szőlőfajtát jelentős mennyiségben csak a dél-balatoni borvidéken termelik - adta hírül az Agromonitor.

Varga Bálint, a badacsonyi Varga Pincészet tulajdonos-ügyvezetője, az előző évekhez képest korábban megkezdett szüretet személyesen elindító borász az MTI-nek elmondta: az országban egyedüliként ők készítenek bort a korai érésű illatos Csabagyöngyéből, amelynek különlegessége, hogy az év első boraként már augusztus végén, szeptember elején forgalomba kerül. Az idén is elsőként a magyarok ihatnak újbort nem csak Európában, de az egész északi féltekén - tette hozzá.

A Balaton Agrár Zrt. ültetvényein termelt Csabagyöngyéből készült, a friss szőlő ízét megőrző bor kuriózum a könnyű, gyümölcsös borokat kedvelők számára, amely igazi hungarikum - mondta a szakember. Ez a bor azért kerülhet a szüret után már néhány héttel az asztalra, mert kíméletes szőlőfeldolgozással, hideg erjesztés és szűrés után azonnal, érlelés nélkül palackozzák. Varga Bálint közölte: a stabil piaccal rendelkező borból évente 120-150 ezer palackkal készítenek, ami kitart a következő szüretig.

A Varga Pincészet Ordacsehiben mintegy húsz hektáron termeltet Csabagyöngyét. Ebből hat hektár új, úgynevezett szűz telepítés, amely az idén először ad termést. A szüretet ez utóbbival kezdték, és mivel a fiatal, másfél éve telepített tőkékről még nem lehet kombájnnal szüretelni, ezért kézzel szedik le a termést. Erről a területről hektáronként 40 mázsával számolnak.

Összességében mintegy 1 300 mázsa Csabagyöngyét, a tavalyi mennyiség kétszeresét vásárolják fel a Balaton Agrár Zrt.-től, az előző évi árnál mintegy 25-30 százalékkal magasabb, 80-100 forint közötti kilogrammonkénti áron - tájékoztatott a borász. Sokáig a francia bozsolét tartották a világ legkorábban elkészülő borának, amely novemberben került a piacra. Mára ez megváltozott, évek óta Magyarországon készül el az első újbor, ráadásul egy magyar nemesítésű, kifejezetten jó, korai érésű, kevesebb növényvédelmet igénylő szőlőfajtából, a Csabagyöngyéből - hangsúlyozta Varga Bálint. (Agromonitor)


Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.