Ordacsehiben megkezdődött az európai szüret

A Csabagyöngyével kezdődött meg az európai szőlőszüret tegnap Ordacsehiben. A hungarikumnak számító szőlőfajtát jelentős mennyiségben csak a dél-balatoni borvidéken termelik - adta hírül az Agromonitor.

Varga Bálint, a badacsonyi Varga Pincészet tulajdonos-ügyvezetője, az előző évekhez képest korábban megkezdett szüretet személyesen elindító borász az MTI-nek elmondta: az országban egyedüliként ők készítenek bort a korai érésű illatos Csabagyöngyéből, amelynek különlegessége, hogy az év első boraként már augusztus végén, szeptember elején forgalomba kerül. Az idén is elsőként a magyarok ihatnak újbort nem csak Európában, de az egész északi féltekén - tette hozzá.

A Balaton Agrár Zrt. ültetvényein termelt Csabagyöngyéből készült, a friss szőlő ízét megőrző bor kuriózum a könnyű, gyümölcsös borokat kedvelők számára, amely igazi hungarikum - mondta a szakember. Ez a bor azért kerülhet a szüret után már néhány héttel az asztalra, mert kíméletes szőlőfeldolgozással, hideg erjesztés és szűrés után azonnal, érlelés nélkül palackozzák. Varga Bálint közölte: a stabil piaccal rendelkező borból évente 120-150 ezer palackkal készítenek, ami kitart a következő szüretig.

A Varga Pincészet Ordacsehiben mintegy húsz hektáron termeltet Csabagyöngyét. Ebből hat hektár új, úgynevezett szűz telepítés, amely az idén először ad termést. A szüretet ez utóbbival kezdték, és mivel a fiatal, másfél éve telepített tőkékről még nem lehet kombájnnal szüretelni, ezért kézzel szedik le a termést. Erről a területről hektáronként 40 mázsával számolnak.

Összességében mintegy 1 300 mázsa Csabagyöngyét, a tavalyi mennyiség kétszeresét vásárolják fel a Balaton Agrár Zrt.-től, az előző évi árnál mintegy 25-30 százalékkal magasabb, 80-100 forint közötti kilogrammonkénti áron - tájékoztatott a borász. Sokáig a francia bozsolét tartották a világ legkorábban elkészülő borának, amely novemberben került a piacra. Mára ez megváltozott, évek óta Magyarországon készül el az első újbor, ráadásul egy magyar nemesítésű, kifejezetten jó, korai érésű, kevesebb növényvédelmet igénylő szőlőfajtából, a Csabagyöngyéből - hangsúlyozta Varga Bálint. (Agromonitor)


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.