Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított októberi árindex szeptemberhez viszonyítva 1,7 százalékkal, tavaly októberrel összevetve 6 százalékkal nőtt. A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Októberben a cukorárindex havi szinten 5,8 százalékkal (9,8 ponttal) 178,3 pontra emelkedett elsősorban azokra a félelmekre, hogy jövőre csökken a kínálat, mert India és Thaiföld várhatóan jóval kevesebb cukrot gyárt. A szemes termények ára átlagosan 4,2 százalékkal (mintegy 7 ponttal) 164 pontra nőtt, különösen a gyengébb argentin és ausztrál terméskilátásokra. A húsfélék árindexe 0,9 százalékkal, 182,7 pontra, a növényi olaj- és zsírfélék árindexe pedig 0,5 százalékkal, 136,4 pontra emelkedett, míg a tejtermékek árindexe 0,7 százalékkal, 192 pontra süllyedt.
Szeptemberi előrejelzéséhez képest a FAO minimálisan, mintegy 2 millió tonnával 2704 millió tonnára rontotta idei globális gabonatermelési előrejelzését, miközben 1 millió tonnával 765 millió tonnára csökkentette a búzaterméssel kapcsolatos várakozását.
Forrás: MTI