Öt változás az éttermi szegmensben a covid miatt

Öt változás, amit a pandémia az éttermi élményekkel tett. A Forbes.hu összeállítása alapján.

  1. Egyszerűbb étkezés:  A koppenhágai Noma, amelyet négyszer választottak a világ legjobb éttermének, a karantén után nem mint fine dining hely, hanem átmenetileg burgerezőként nyitott újra. Ezzel megadta az irányt a világ vezetői éttermeinek, egyben mérsékelte hátrányát az eleve elvitelre vagy kiszállításra létrehozott gyorséttermekkel szemben. Nem kell mindig túlbonyolítani. A közelben elérhető egyszerű alapanyagokból minden kreatív séf tud remek ételeket készíteni.
  2. A kenyérújrahasznosítás vége:  A híres séf, Anthony Bourdain vallotta be könyvében: világszerte bevett szokás, hogy az érintetlennek tűnő kenyereket (jobb helyeken csak kenyérkosarakat) az éttermek újra felhasználják, azokat újabb vendégek elé is leteszik. A COVID-érával a second hand kenyér ideje lejárt, a biztonság érdekében nincs közösködés, még ha ez növeli is az élelmiszerpazarlás mértékét.
  3. A közösségi étkezés és a sorban állás vége:  Világszerte szabályozott napjainkban, hány fő ülhet egy étterem asztalánál, az asztalok között mekkora távolságnak kell lennie, és sok helyen azt is megszabják, hogy csak egy háztartásban élők étkezhetnek együtt. Van olyan, aki hiányolja, hogy étkezés közben a szomszéd asztalnál ülő széke a hátához ér, a táskáját székhiány miatt a földre kell tennie, a könyökét meg folyton a mellette ülő könyökéhez veri, mert szűk a hely?  Korlátozottak a bulik, partik, összejövetelek is, és talán már nem is emlékszünk, milyen érzés derékig behajolni egy bárpulton, hogy a személyzet végre észrevegyen és kiszolgáljon minket a tömegnyomorban. Manapság sok helyen inkább az a jellemző, hogy a rendeléseket az asztaloknál veszik fel, italunk nyomorgás és a figyelemért való versengés nélkül is az asztalunkon landol, és aprópénz helyett kártyával fizetünk érte egy kesztyűs kéznek.
  4.  Online foglalás és várólisták:  Mivel növelni kellett az asztalok közti távolságot, az éttermekben egyidejűleg fogyasztó vendégek száma csökkent, ezzel a népszerű helyeken megnőtt a sikertelen asztalfoglalások száma, a várólisták hosszabbak lettek. Eközben viszont a digitalizáció végre azokat a helyeket is utolérte, akik ezt 2020-ig halogatták. Itthon is sok hely csak most vezette be a komplex foglalási rendszerét, amellyel kiszűrhető a telefonálás, telefonnál várakozás, és további előnye például, hogy egyszerre láthatjuk az elérhető szabad időpontokat.
  5. Csúcsminőség otthon, profi iránymutatással: A Michelin-csillagos Costes, a fine diningban erős Laurel, a felkapott Salt, a kreatív megoldásairól ismert Konyhakör, az eddig csak éttermeket alapanyaggal ellátó France Gourmet, és mások is átálltak B2C-ről B2B-re vagy a tőlük eredetileg távol álló házhoz szállításra. Többen az otthoni főzési élményt is megpróbálták kreatív módon felturbózni úgy, hogy előkészített alapanyagaikkal és csúcsséfjük által megírt receptjükkel némi közreműködésre késztették a karanténozó fogyasztót.

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.