Öt változás az éttermi szegmensben a covid miatt

Öt változás, amit a pandémia az éttermi élményekkel tett. A Forbes.hu összeállítása alapján.

  1. Egyszerűbb étkezés:  A koppenhágai Noma, amelyet négyszer választottak a világ legjobb éttermének, a karantén után nem mint fine dining hely, hanem átmenetileg burgerezőként nyitott újra. Ezzel megadta az irányt a világ vezetői éttermeinek, egyben mérsékelte hátrányát az eleve elvitelre vagy kiszállításra létrehozott gyorséttermekkel szemben. Nem kell mindig túlbonyolítani. A közelben elérhető egyszerű alapanyagokból minden kreatív séf tud remek ételeket készíteni.
  2. A kenyérújrahasznosítás vége:  A híres séf, Anthony Bourdain vallotta be könyvében: világszerte bevett szokás, hogy az érintetlennek tűnő kenyereket (jobb helyeken csak kenyérkosarakat) az éttermek újra felhasználják, azokat újabb vendégek elé is leteszik. A COVID-érával a second hand kenyér ideje lejárt, a biztonság érdekében nincs közösködés, még ha ez növeli is az élelmiszerpazarlás mértékét.
  3. A közösségi étkezés és a sorban állás vége:  Világszerte szabályozott napjainkban, hány fő ülhet egy étterem asztalánál, az asztalok között mekkora távolságnak kell lennie, és sok helyen azt is megszabják, hogy csak egy háztartásban élők étkezhetnek együtt. Van olyan, aki hiányolja, hogy étkezés közben a szomszéd asztalnál ülő széke a hátához ér, a táskáját székhiány miatt a földre kell tennie, a könyökét meg folyton a mellette ülő könyökéhez veri, mert szűk a hely?  Korlátozottak a bulik, partik, összejövetelek is, és talán már nem is emlékszünk, milyen érzés derékig behajolni egy bárpulton, hogy a személyzet végre észrevegyen és kiszolgáljon minket a tömegnyomorban. Manapság sok helyen inkább az a jellemző, hogy a rendeléseket az asztaloknál veszik fel, italunk nyomorgás és a figyelemért való versengés nélkül is az asztalunkon landol, és aprópénz helyett kártyával fizetünk érte egy kesztyűs kéznek.
  4.  Online foglalás és várólisták:  Mivel növelni kellett az asztalok közti távolságot, az éttermekben egyidejűleg fogyasztó vendégek száma csökkent, ezzel a népszerű helyeken megnőtt a sikertelen asztalfoglalások száma, a várólisták hosszabbak lettek. Eközben viszont a digitalizáció végre azokat a helyeket is utolérte, akik ezt 2020-ig halogatták. Itthon is sok hely csak most vezette be a komplex foglalási rendszerét, amellyel kiszűrhető a telefonálás, telefonnál várakozás, és további előnye például, hogy egyszerre láthatjuk az elérhető szabad időpontokat.
  5. Csúcsminőség otthon, profi iránymutatással: A Michelin-csillagos Costes, a fine diningban erős Laurel, a felkapott Salt, a kreatív megoldásairól ismert Konyhakör, az eddig csak éttermeket alapanyaggal ellátó France Gourmet, és mások is átálltak B2C-ről B2B-re vagy a tőlük eredetileg távol álló házhoz szállításra. Többen az otthoni főzési élményt is megpróbálták kreatív módon felturbózni úgy, hogy előkészített alapanyagaikkal és csúcsséfjük által megírt receptjükkel némi közreműködésre késztették a karanténozó fogyasztót.

 


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.