Otthoni borivókká váltak az angolok

Egy friss felmérés szerint komoly mennyiségű alkoholt iszik otthon több millió brit állampolgár. A legújabb adatok szerint Angliában nyolcmillió ember olyan sok bort, sört vagy röviditalt fogyaszt otthon, amely már káros az egészségére.  

Az egészségügyi fejlesztésekkel és az egészségügyi ellátások terén tapasztalható egyenlőtlenségekkel foglalkozó hatóság (Office for Health Improvement and Disparities - OHID) adatai szerint megnövekedett azok száma, akik már veszélyes mennyiségű alkoholt fogyasztanak, írja a The Guardian. Bár ezek az adatok Angliára vonatkoznak, a jelenség Nagy-Britannia egész területén megfigyelhető.

 

Julia Sinclair, a brit pszichiáterek kollégiumának elnöke szerint a növekedésért részben az a felelős, hogy az emberek a koronavírus-járvány alatt otthon kezdtek inni, az iszogatás pedig ezért órákkal tovább tart, mint ha egy pubban töltenék az időt.
A YouGov brit közvéleménykutató cég felmérései szerint Anglia felnőtt lakosságának 18,1 százaléka növekvő vagy magas kockázatot jelentő mennyiségű alkoholt ivott a 2021 októberéig tartó három hónapban. Ez jóval magasabb érték, mint a a járvány előtti időből származó 2020. februári adat: akkor 12,4 százalékra, azaz 6 millió emberre volt ez érvényes. 2019 októberében 11,9 százalék, mintegy 5 millió ember ivott ennyit.
Sinclair szerint a legutóbbi adatok alapján kétszer annyi férfi iszik veszélyes mennyiségű alkoholt, mint nő. Emellett azt is sugallják a felmérések, hogy sokan még mindig küzdenek a pandémia okozta bizonytalanságérzettel és szorongással, míg másoknak szokásává vált az alkoholfogyasztás.
Ami még komoly veszély, hogy sokan még nem jutottak el arra a szintre, hogy észrevegyék, problémájuk van. Az otthoni ivás órákon át eltarthat, és az emberek nem tartják számon, mennyit ittak, "hiszen az italok nem egységben érkeznek".
    

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.